Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΥΠΑΡΧΟΥΝ 7 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ

Όλοι ακούμε. Μπορούμε όμως όλοι να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή όταν μας μιλάνε ώστε να αντιληφθούμε αυτά που λέγονται και ανάλογα να αντιδράσουμε;

Η ακοή είναι μια από τις πρώτες και πιο ζωτικές αισθήσεις μας. Είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αντιλαμβανόμαστε και να συνδεόμαστε και να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας. Όμως, η ακοή και η πραγματική ακρόαση των όσων λέγονται είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν μας ακούνε πραγματικά. Αυτούς που απλά περιμένουν μέχρι να τελειώσουμε να μιλάμε (ή μερικές φορές δεν το κάνουν καν αυτό) για να πάρουν τον λόγο.

Από την άλλη πλευρά έχουμε σίγουρα συναντήσει και αυτούς που μας κοιτάνε προσεκτικά στα μάτια μέχρι να τελειώσουμε τα όσα είχαμε να πούμε. Εκτός από αυτά τα δύο, φαίνεται ότι υπάρχουν έως και επτά διαφορετικά στυλ ακρόασης. Άλλωστε, αλλιώς ακούμε τους φίλους μας όταν έχουμε πάει για καφέ και αλλιώς το αφεντικό μας όταν μας δίνει οδηγίες για το τι θα κάνουμε. Ας δούμε ποιο είδος ακρόασης τείνουμε να επιλέγουμε και ποιο θα μας βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

7 είδη ακρόασης: Ποιο ταιριάζει σε κάθε περίσταση

Ενεργητική ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση ή αισθητηριακή (επειδή χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας) ακρόαση είναι ίσως η πιο γνωστή μορφή ακρόασης, αλλά και αυτή που όλοι προσπαθούμε να επιτύχουμε. Σε αυτήν την περίπτωση είμαστε αφοσιωμένοι στα όσα λέγονται και ταυτόχρονα παρατηρούμε τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του ομιλητή. Ο στόχος είναι να αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα όσα θέλει να πει εκείνος που μιλάει, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα μας δείχνει με τη στάση του σώματός του, τις εκφράσεις του προσώπου του, τις κινήσεις των χεριών του, πέρα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί.

ακρόαση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Στοχαστική ακρόαση

Μια άλλη προσέγγιση στον τρόπο που ακούμε είναι η στοχαστική ακρόαση. Πρόκειται για μία ακόμα πιο ουσιαστική μορφή ενεργητικής ακρόασης. Ο στόχος μας είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι ώστε να ακούσουμε, να σκεφτούμε και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όσα λέγονται. Αυτό το είδος ακρόασης μπορεί να είναι βοηθητικό όταν θέλουμε να συμβουλέψουμε ή να βοηθήσουμε κάποιον αφού έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα που προσπαθεί να μας επικοινωνήσει.

Ενημερωτική ή κριτική ακρόαση

Αυτό το είδος ακρόασης μπορεί να είναι κάτι που κάνουμε ενστικτωδώς σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Δεν σημαίνει ότι στη διάρκειά της προσπαθούμε να κριτικάρουμε αλλά να πάρουμε πληροφορίες, να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε τα όσα λέγονται. Είναι μεταξύ άλλων και μία χρήσιμη μέθοδος επίλυσης προβλημάτων και ένας τρόπος να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις.

Μεροληπτική ακρόαση

Σε αυτήν την περίπτωση ακούμε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε με βάση τις γνώσεις μας, τις απόψεις μας, τις αξίες μας και την κρίση μας, χωρίς να έχει καμία σημασία τι μας λέει ο άλλος άνθρωπος. Συχνά απορρίπτουμε όσα μας λένε επειδή είναι αντίθετα με αυτά που πιστεύουμε ή επειδή για παράδειγμα ο ομιλητής μας είναι αντιπαθής. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περίπτωση όπου έχουμε παρωπίδες και δεν κάνουμε τον κόπο να σεβαστούμε τις απόψεις του άλλου, δίνοντας την ευκαιρία να τις επεξεργαστούμε αφού μας τις αναπτύξει.

Κλειστή ακρόαση

Στην κλειστή ακρόαση –που είναι ένα βήμα μετά τη μεροληπτική ακρόαση– ουσιαστικά δεν δίνουμε καμία σημασία στα όσα λέει ο άλλος, αλλά περιμένουμε απλά να σταματήσει να μιλάει για να πούμε αυτά που έχουμε προαποφασίσει να πούμε. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεκινήσουμε τη φράση μας με τις λέξεις: «Ναι, αλλά…». Οπότε, πρόκειται για μία περίπτωση που δεν κερδίζουμε τίποτε. Αντίθετα, χάνουμε τον χρόνο μας ακούγοντας κάτι που γνωρίζουμε εκ προοιμίου ότι θα απορρίψουμε.

Αφηρημένη ακρόαση

Έχει συμβεί σε όλους μας να μας μιλάνε και να μην ακούμε όσα μας λένε, επειδή έχουμε κάπου αλλού το μυαλό μας, επειδή είμαστε απασχολημένοι με μια άλλη δραστηριότητα ή απλώς επειδή δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ αυτό που λέγεται. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ακούσουμε όλα όσα λέγονται και μπορεί να χάσουμε το νόημα ή ακόμη και σημαντικές πληροφορίες. Αυτό μπορεί να κάνει το άτομο που μιλάει να αισθάνεται υποτιμημένο, παρεξηγημένο ή απλά αγνοημένο. Ειδικά αν πρόκειται για κάποιο πιο αδύναμο άτομο ή για ένα παιδί, θα πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι είναι πολύ πιθανό να το πληγώσουμε εάν είμαστε αφηρημένοι όταν μας μιλάει.

Ακρόαση με ενσυναίσθηση

Είναι ο τρόπος με τον οποίο ακούμε συνήθως τους ανθρώπους που νοιώθουμε κοντά μας, όπως τους φίλους, τον σύντροφο και την οικογένειά μας. Είναι ένας τρόπος ακρόασης που μας βοηθά να κατανοήσουμε τα συναισθήματά τους, αυτά που θέλουν να εκφράσουν, ό,τι τους απασχολεί. Όταν ακούμε τους άλλους με αυτόν τον τρόπο, εκείνοι νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και την πεποίθηση ότι όσα τους απασχολούν γίνονται αποδεκτά με σεβασμό και ενδιαφέρον.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.