Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ «ΟΧΙ» ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και να ήθελες να λες πάντα «ναι», για να έχεις μια ισορροπημένη ζωή θα έρθει σίγουρα η ώρα του «όχι». Πώς μπορείς να το σερβίρεις για να είναι πιο εύπεπτο;

Ως άνθρωπος, αποφεύγω τις αντιπαραθέσεις, απεχθάνομαι την επιθετικότητα και μου αρέσει να κάνω τους άλλους να νιώθουν καλά. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πολλές φορές έχω δυσκολευτεί να πω «όχι». Αργά ή γρήγορα, όμως, έρχεται η στιγμή που θέλεις –και πρέπει– να το κάνεις.

«Το να βάζεις όρια είναι αναγκαίο για να είσαι ευτυχισμένος», λέει η κλινική ψυχολόγος Brianna Gaynor. «Τα όρια καθορίζουν τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι. Το να λέμε “όχι” είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε στον εαυτό μας και τους άλλους πως οι επιθυμίες μας έχουν σημασία».

Ποιος φοβάται το «όχι»;

«Πολύς κόσμος δυσκολεύεται να πει όχι γιατί η λέξη καθαυτή είναι συνδεδεμένη με την απογοήτευση», εξηγεί η ίδια. «Πολλοί από εμάς θέλουμε να ευχαριστούμε τους άλλους. Το να πούμε όχι μπορεί να μας κάνει να φοβηθούμε ότι θα τους απογοητεύσουμε, αλλά και και κάτι ακόμα: πως ίσως εμείς υστερούμε σε κάτι».

Πόσο απέχει αυτό από το να πέσουμε θύμα μιας τοξικής σχέσης; Συχνά, όχι πολύ. Γιατί, κακά τα ψέματα, ο κόσμος γύρω μας δεν είναι σπαρμένος αγνές προθέσεις και ισορροπημένα άτομα.

όχι
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ας μην πάμε όμως σε αυτό το άκρο. Ας δεχτούμε ότι ακόμα και στην πιο αγνή και ειλικρινή φιλία ή γενικά σχέση κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πεις ένα «όχι». Να δώσεις μια άρνηση – που την ίδια στιγμή συνιστά κατάφαση για σένα και τις ανάγκες σου. Για να μη γίνει, λοιπόν, αυτή η άρνηση αντιληπτή από τον άλλον ως απόρριψη, μπορείς να προσέξεις πότε και πώς θα την απευθύνεις.

7 tips για να αποφορτίσεις το «όχι»

1. Μην περιμένεις να φτάσεις στο «αμήν»

Αν αποδέχεσαι μικροπράγματα που σε δυσαρεστούν, επειδή δεν τα θεωρείς τόσο σημαντικά ή νομίζεις ότι περνούν ανώδυνα, να ξέρεις πως επιδρούν πάνω σου αθροιστικά. Από τη μια, συσσωρεύεται μια δυσαρέσκεια που μπορεί να γιγαντωθεί και να ξεσπάσεις πιο άσχημα. Από την άλλη, αν δεν εξασκηθείς σε μια «μικρή» άρνηση, μπορεί να σου είναι ακόμη πιο δύσκολο να πεις «όχι» σε κάτι μεγάλο – και πολύ πιο βαρύ για σένα.

2. Μην αισθάνεσαι ενοχές

Δεν μπορείς να λες «ναι» σε όλα, ούτε και είσαι υποχρεωμένος. Ακόμα κι αν εκπέμπετε με τον άλλο στο ίδιο μήκος κύματος, είναι εύλογο να μη συμφωνείτε στο παραμικρό. Δεν προδίδεις μια φιλία ή μια σχέση αν δεν μπορείς να ικανοποιήσεις κάθε επιθυμία του άλλου.

3. Αν ο άλλος δεν δέχεται το «όχι», μην το κάνεις δικό σου πρόβλημα

Το να πεις «όχι» σε κάτι δεν σε κάνει αυτομάτως αναίσθητο ή αγνώμονα. Αν ο άλλος πιστεύει κάτι τέτοιο και προσπαθεί να πείσει κι εσένα, μπορεί εκείνος να είναι δυσλειτουργικός ή απλώς κακομαθημένος.

4. Μην μπερδεύεις τα κίνητρά σου

Καμιά φορά, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πεις «όχι» γιατί απλώς αισθάνεσαι ότι λες συνέχεια «ναι». Δεν υπάρχει όμως κάποιο απόλυτο ισοζύγιο που πρέπει να κρατήσεις. Κράτα το «όχι» για όταν πραγματικά το εννοείς και μην το χρησιμοποιήσεις εκδικητικά γιατί συνέβη κάτι άλλο που δεν σου άρεσε.

5. Προτίμησε πιο ήπιες εκφράσεις

Ένα «όχι» δεν πρέπει να είναι πάντα ηρωικό σαν της 28ης Οκτωβρίου. Μπορείς να το «σερβίρεις» πιο ήπια, με ένα «Μακάρι να μπορούσα αλλά…» ή «Κάποια άλλη στιγμή θα ήθελα, όμως τώρα…». Μην μπεις βέβαια στη διαδικασία να πεις μια ψεύτικη δικαιολογία. Οι σχέσεις δεν ευδοκιμούν με τα ψέματα.

6. Μην περιμένεις να έρθει η κρίσιμη ώρα

Αν έχεις καταλάβει ότι υπάρχει μια διάσταση απόψεων για κάτι, ίσως είναι προτιμότερο να κάνεις μια συζήτηση σε ανύποπτη στιγμή παρά να περιμένεις την κρίσιμη ώρα. Κι αν το αποφύγεις μια, μην το αποφύγεις την άλλη – τυχαία βγήκε η ρήση «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»;

7. Αν δεν έχεις το «όχι» με τίποτα, ψάξε λίγο πιο βαθιά

Αν δεν καταπιέζεσαι να λες πάντα «ναι», με γεια σου με χαρά σου. Αν όμως καταπιέζεσαι και πάλι δεν τολμάς να πεις «όχι», ίσως συμβαίνει κάτι βαθύτερο που χρειάζεται διερεύνηση. Δεν χάνεις τίποτα να το συζητήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όχι;

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.