Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗ ΖΗΛΙΑ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αν υποφέρεις από τη ζήλια που νιώθεις για τους άλλους και όσα μοιάζει να καταφέρνουν, υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση για να την αντιμετωπίσεις, μια απλή σκέψη που ίσως σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα αλλιώς.

Πόσο σε βασανίζει η ζήλια; Δεν αναφερόμαστε στη ζήλια που μπορεί να εισπράττεις από τους άλλους. Αλλά σε εκείνη που νιώθεις για τους άλλους και όσα έχουν ή καταφέρνουν. Αν η απάντηση είναι «πολύ», υπάρχει μια προσέγγιση που ίσως σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα αλλιώς.

H Mel Robbins, μία από τις πιο διάσημες podcasters στις ΗΠΑ, σε μία από τις ομιλίες της, μας δείχνει μια διαφορετική οπτική που μοιάζει να μην έχουμε σκεφτεί. H Robbins είναι συγγραφέας του βιβλίου Η συνήθεια των 5 (εκδ. Διόπτρα), που συγκαταλέγεται στα ευπώλητα των New York Times. Σε αυτό μάς δείχνει πώς η καθημερινή ενθάρρυνση και επιβράβευση του εαυτού μπορεί να κάνει θαύματα.

Η ίδια, αν και δεν είναι ψυχολόγος, βασίζεται στα προσωπικά της βιώματα και στο ταλέντο που έχει να εμπνέει όσους την ακούν, για να δώσει συμβουλές και ιδέες για διάφορες περιστάσεις της ζωής, εμπόδια και δυσκολίες. «Επί 35 χρόνια πάλευα με το άγχος, τις κρίσεις πανικού και τον αντίκτυπο από ανεπούλωτα παιδικά τραύματα», έχει εξομολογηθεί.

Αποδοχή και συνειδητοποίηση

Η προσέγγιση της Robbins για τη ζήλια έχει να κάνει με την αποδοχή που οφείλουμε σε κάθε συναίσθημά μας, είτε θετικό είτε αρνητικό. Η ζήλια δεν είναι κάτι μεμπτό, δεν είναι ανήθικη, ούτε πρέπει να την καταδικάζουμε, εφόσον δεν μετουσιώνεται σε συμπεριφορά, αλλά παραμένει συναίσθημα. Η ζήλια κάνει εμάς τους ίδιους να αισθανόμαστε άσχημα. Πώς μπορούμε να απαλύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα;

Ζήλια προσέγγιση
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

«Η ζήλια είναι επιθυμία. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό και αναπάντεχο προτέρημά της. Δεν μπορείς να ζηλέψεις κάποιον ή κάτι που δεν επιθυμείς», λέει. Η ζήλια κρύβει μέσα της επιθυμία. Δεν μπορείς να ζηλέψεις κάποιον για κάτι, αν δεν επιθυμείς αυτό που έχει. Δεν ζηλεύεις κάποιον που έχει πολλά και ακριβά ρούχα, αν δεν σου αρέσουν τα ρούχα.

Πώς η ζήλια μπορεί να σε ωφελήσει

H ζήλια είναι μια ένδειξη, ένα σημείο στον χάρτη της ζωής μας που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, διότι μας δείχνει τι επιθυμούμε, το οποίο ίσως να έχουμε καταπιέσει. Το πιο σωστό λοιπόν δεν είναι να την αφήσουμε να μας βασανίζει ή να την προσπεράσουμε, αλλά να σκεφτούμε τι σημαίνει για εμάς.

Μήπως αυτή η επιθυμία έχει καταπιεστεί από φόβο, ανασφάλεια, άγχος ή κάτι άλλο; Αν ναι, τότε είναι προτιμότερο, αντί να στρέφεις τη ζήλια στους άλλους ή ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό, να την στρέψεις άλλου. Να την κάνεις έμπνευση και κίνητρο για να κυνηγήσεις τις επιθυμίες και τα όνειρά σου. Προσπάθησε λοιπόν να καταφέρεις αυτό που επιθυμείς, διώχνοντας τα εμπόδια που στέκονται στον δρόμο σου.

Αν πάλι η ζήλια που σε απασχολεί είναι ερωτικής φύσης, η προσέγγιση αυτή θα σε βοηθήσει να αναζητήσεις το γιατί, αλλά η δουλειά που θα πρέπει να κάνεις με τον εαυτό σου είναι διαφορετική.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.