Unsplash Amanda Jones

ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Θέλει προσπάθεια για να μην κρίνεις τον εαυτό σου κάθε στιγμή. Μόνο έτσι όμως θα καταφέρεις να απολαύσεις την προσπάθεια που κάνεις σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου. Αφέσου να δοκιμάσεις. Χωρίς σκέψεις.

Μέσα μας όλοι θα θέλαμε να γίνουμε πρωταθλητές. Θαυμάζουμε τους πρωταθλητές, την πορεία τους, τις προπονήσεις τους, την καθημερινότητά τους και την αυτοδιαχείρισή τους.

Ίσως όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας και στη μεγιστοποίηση της απόδοσής μας δεν θα αντιμετωπιστεί με όλα αυτά. Για να μην παρεξηγηθούμε, προφανέστατα η συστηματική άσκηση, η καλή διατροφή, κλπ. παίζουν ρόλο. Όμως αν κάποιος σου έλεγε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο του εαυτού μας είμαστε εμείς, τι θα έλεγες;

Και με ποιον τρόπο άραγε εμείς γινόμαστε το μεγαλύτερο εμπόδιο του εαυτού μας;

Αν δεν λέμε όχι;

Αν δεν παίρνουμε τη φαρμακευτική αγωγή όταν μας συστήνεται;

Όταν εμπλεκόμαστε σε σχέσεις συνεξάρτησης;

Αν δεν μας φροντίζουμε, αν δεν τρώμε υγιεινά, αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, αν δεν μας αγαπάμε, αν μας εξαντλούμε;

Μάλλον όλα τα παραπάνω, γιατί ουσιαστικά η αυτοφροντίδα μας είναι σαν ένα παζλ με πολλά κομμάτια – και ένα κομμάτι του παζλ αυτού είναι η διαχείριση των σκέψεών μας, η διαχείριση της αυτοκριτικής μας.

κίνω τον εαυτό μου
Unsplash Ryan Moreno

Ένα άθλημα το οποίο αγαπάω ιδιαίτερα και σχετίζεται πολύ με την ψυχολογία, είναι το τένις. Πρόσφατα λοιπόν παρακολουθούσα την προπόνηση που έκανε ένας διακεκριμένος προπονητής του συγκεκριμένου αθλήματος, ο Patrick Mouratoglou, ο οποίος έλεγε στην αθλήτρια που προπονούσε τα εξής:

«We said we don’t care. Don’t judge yourself and every shot. Just go for it».

Σε ελεύθερη μετάφραση;

«Είπαμε πως δεν μας νοιάζει. Μην κρίνεις τον εαυτό σου και κάθε σου βολή. Απλώς χτύπα, δοκίμασέ τη».

Δεν είναι υπέροχη συμβουλή;

Πώς περιμένεις να αποδώσεις τα μέγιστα, όταν κρίνεις μόνιμα τον εαυτό σου, όταν δεν απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου με τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σου και την αυστηρή σου αυτοκριτική;

Πώς περιμένεις να πετυχαίνεις τους στόχους σου και τη μέγιστη απόδοσή σου, όταν δεν απολαμβάνεις το παιχνίδι σου και κάθε φορά αντιμετωπίζεις το παιχνίδι σαν αγώνα, όπου επικρατεί το άγχος, η πίεση, οι αυξημένες προσδοκίες, ο εγκλωβισμός ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων και στην κριτική;

Ο εαυτός μας μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιό μας, ένας ανασταλτικός παράγοντας στην αυτοεξέλιξή μας.

Είτε αγωνίζεσαι, είτε είσαι στην εργασία σου, καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις προσδοκίες των άλλων και τις δικές σου, καλείσαι να πετύχεις ένα αποτέλεσμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι όσο εστιάζεις στο αποτέλεσμα, τόσο θα μεγιστοποιείται το άγχος σου και η πίεση στην οποία θα υποβάλλεις τον εαυτό σου. Σαν ένας φαύλος κύκλος δηλαδή.

Και με ποιον τρόπο τελικά μπορούμε να το διαχειριστούμε όλο αυτό;

μην κρίνεις τον εαυτό σου
Unsplash Dakota Corbin

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου.

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να μην σε χαρακτηρίζεις, να μην σε κρίνεις. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να αξιολογείς την προσπάθειά σου με βάση δείκτες που θέλεις να αλλάξεις και απόλαυσε τη μαγεία του παιχνιδιού και της καθημερινότητάς σου. Δεν έχει σημασία αν παίζεις τένις ή αν είσαι στη δουλειά σου, αν έχεις μαγειρέψει, αν διάβασες με τα παιδιά σου, αν έχασες τα δύο από τα πέντε κιλά που έβαλες στόχο.

Μην κρίνεις τον εαυτό σου κάθε στιγμή!

Επένδυσε σε συμμάχους, επένδυσε στην αξιολόγηση και κατά τη διάρκεια του αγώνα σου απόλαυσε την προσπάθεια που κάνεις. Χωρίς σκέψεις.

Και ίσως η πιο σημαντική συμβουλή του Patrick Mouratoglou ήταν η λέξη «just».

Just do it, just go for it.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.