ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ GASLIGHTING Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΟΥ; ΜΑΘΕ TIPS ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Αν στη δουλειά δέχεσαι gaslighting από προϊστάμενό σου, δες τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς την κατάσταση.
Σε μία από τις προηγούμενες δουλειές μου, η διευθύντρια του εντύπου όπου εργαζόμουν δεν μας ενημέρωνε ποτέ για σεμινάρια που γίνονταν εντός του οργανισμού για να εμπλουτίσουμε τις δεξιότητές μας. Σε μία από τις επόμενες, βρέθηκα αντιμέτωπη με άτομο που δεν έχανε ευκαιρία να κάνει παρατηρήσεις με τη δικαιολογία ότι σκοπός του είναι να βελτιωνόμαστε, την ώρα που η δική του προχειροδουλειά και τα επαναλαμβανόμενα λάθη του έκαναν την καθημερινότητά μας πιο δύσκολη από όσο χρειαζόταν. Κάτι παρόμοιο μπορεί να έχεις βιώσει κι εσύ στον επαγγελματικό σου βίο, μιας και οι τοξικοί προϊστάμενοι δεν είναι είδος προς εξαφάνιση (μάλλον το αντίθετο).
Πώς συνεχίζεις, λοιπόν, να δουλεύεις με έναν τοξικό «ηγέτη», έναν προϊστάμενο στη δουλειά που κάνει gaslighting και η συμπεριφορά του έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην καριέρα αλλά και στην υγεία σου; Μην ξεχνάς ότι οι εργαζόμενοι σε τέτοια περιβάλλοντα είναι πιο επιρρεπείς στο χρόνιο στρες, την κατάθλιψη, την παχυσαρκία και το άγχος, καταστάσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών. Επίσης, αρρωσταίνουν πιο συχνά και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα εξουθένωσης. Φυσικά, επειδή δεν λειτουργείς με διακόπτη on-off, είναι πολύ πιθανό η τοξικότητα αυτή να σε ακολουθεί και στο σπίτι, επηρεάζοντας τις προσωπικές σου σχέσεις.
Πόσο εύκολα εντοπίζεις το gaslighting στη δουλειά σου;
Αν και είναι εύκολο να εντοπίσεις τοξικούς ηγέτες που φωνάζουν και εκφοβίζουν, η συμπεριφορά ενός gaslighter είναι πιο καλυμμένη. Είναι ικανός να υπονομεύσει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της πραγματικότητας ενός εργαζομένου με ύπουλους τρόπους, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αποδειχθεί.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι αδύνατο να εξελιχθείς και να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου. Το ιδανικό στην περίπτωση αυτή είναι να παραιτηθείς και να φύγεις. Αλλά επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν δουλεύουμε από χόμπι, ούτε έχουμε κάποιον να σηκώσει τα βάρη μας, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αναπτύξεις στρατηγικές διαχείρισης της κατάστασης.
Τι μπορείς να κάνεις
- Προσπάθησε να κρατάς αρχείο με τις αλληλεπιδράσεις σας, προτίμησε την αποστολή μέιλ από τις προφορικές συζητήσεις, στις οποίες καλό είναι να υπάρχουν και άλλοι μπροστά. Η ύπαρξη αυτού του αρχείου θα τον δυσκολέψει να σε αμφισβητήσει.
- Επικεντρώσου στην ενίσχυση της αυταξίας σου, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι το πρόβλημα δεν είσαι εσύ και κάνοντας πράγματα που σε γεμίζουν.
- Δημιούργησε ένα δίκτυο υποστήριξης. Βρες διεξόδους εκτός δουλειάς για κοινωνικοποίηση και μείωση του στρες. Μίλα σε φίλους, συγγενείς ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
- Απόφυγε περιττές συναντήσεις ή κοινωνικές επαφές μαζί του, όπως επαγγελματικές εξόδους για φαγητό. Αντί να ξοδεύεις πολύτιμο χρόνο μαζί του, επικεντρώσου στο να χτίσεις το επαγγελματικό σου δίκτυο.
- Οι τοξικοί προϊστάμενοι δεν αντιδρούν καλά στην αντιπαράθεση. Μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν για να σε τιμωρήσουν. Αν αποφασίσεις να συζητήσεις το θέμα ανοιχτά, μάθε ποια είναι η θέση της εταιρείας στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις σαφή στρατηγική και συγκεκριμένα αιτήματα. Αν, για παράδειγμα, αποκρύπτει πληροφορίες, κάνε ένα αίτημα για τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Φρόντισε, φυσικά, να επαναλαμβάνεις όσα σου λέει, να τον ευχαριστήσεις και μετά τέλος της συνάντησης να στείλεις ένα μέιλ με τα σημαντικά σημεία της συνομιλίας σας.
- Αν θες να γλυτώσεις από τον προϊστάμενο σου και το gaslighting του, αλλά δεν θες να εγκαταλείψεις την εταιρεία ή την δουλειά σου, μπορείς να δεις αν υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες σε άλλα τμήματά της.