Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΠΛΙΜΕΝΤΟ
Αντί να το υποβαθμίζεις το κομπλιμέντο που σου κάνουν, δέξου το με ένα σχόλιο… στρατηγικό, συμβουλεύει μια επικοινωνιολόγος.
Πόσες φορές σου έχουν κάνει ένα κομπλιμέντο όπως π.χ. «Συγχαρητήρια, καλή δουλειά!» ή κάτι πιο προσωπικό, όπως «Ωραίο φόρεμα!» και εσύ έχεις απαντήσει με κάτι όπως «Α, δεν ήταν κάτι!» ή «Ευχαριστώ, είναι πολύ παλιό!». Οι απαντήσεις σου αυτές υποβαθμίζουν αυτό για το οποίο σε επαινεί ή σε θαυμάζει κάποιος και ίσως, με τον τρόπο αυτό, καταλήγεις να υποτιμάς τον εαυτό σου ή να δημιουργείς απόσταση στη σχέση σου με τους άλλους.
Η Jessica Chen, επικοινωνιολόγος, συγγραφέας και δημόσια ομιλήτρια, έχει συναντήσει και συνεργαστεί με αμέτρητους επαγγελματίες που δυσκολεύονται να δεχτούν τα κομπλιμέντα, συνήθως επειδή φοβούνται μήπως χαρακτηριστούν αλαζόνες. Στο βιβλίο της «Smart, Not Loud: How to Get Noticed at Work for All the Right Reasons», λοιπόν, αποφάσισε να προσθέσει ένα κεφάλαιο στο οποίο εξηγεί πώς μπορεί κανείς, απαντώντας στα κομπλιμέντα, να ενισχύσει τη σύνδεση με τους γύρω του.
Όπως λέει η ίδια: «Για να το καταφέρεις αυτό χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα κομπλιμέντα. Αντί να νιώθεις, δηλαδή, άβολα να υιοθετήσεις μία: “νοοτροπία ορατότητας” και να κάνεις τη συμβολή, την αξία και την παρουσία σου σε έναν χώρο γνωστή». Στον επαγγελματικό τομέα, αυτό σημαίνει να βεβαιώνεσαι ότι οι συνεργάτες σου βλέπουν πώς συμβάλεις στην ομάδα και όχι να περιμένεις η δουλειά σου να αναγνωριστεί από μόνη της. Αυτό δεν σημαίνει ότι κομπάζεις, αυτό είναι στρατηγική. Στην προσωπική σου ζωή, πάλι, δείχνει ότι εκτιμάς τη γνώμη των φίλων και της οικογένειάς σου.
Πώς να απαντήσεις σωστά σε ένα κομπλιμέντο
– Δείξε ευγνωμοσύνη
Αντιμετώπισε το κομπλιμέντο ως ένα δώρο που κάποιος επέλεξε αποκλειστικά για εσένα. Όταν ένας φίλος αφιερώνει χρόνο για να διαλέξει για εσένα και να σου προσφέρει ένα δώρο με ενθουσιασμό, δεν θα του πεις: «Όχι, δεν μπορώ να το δεχτώ», γιατί αυτό δείχνει απόρριψη. Αντίθετα, θα χαμογελάσεις και το θα το δεχτείς με εκτίμηση. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να δέχεσαι και ένα κομπλιμέντο, απαντώντας για παράδειγμα:
- «Ευχαριστώ!»
- «Εκτιμώ πολύ αυτό που μου λες»
- «Είναι πολύ όμορφο να σε αναγνωρίζουν»
- «Σε ευχαριστώ, έχει σημασία να το ακούω αυτό από εσένα»
Το μυστικό είναι να απαντάς με ζεστασιά και ειλικρίνεια, με άνεση και ένα μεγάλο χαμόγελο.
– Δώσε προοπτική
Σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο, σκέψου πώς νιώθεις για τη δουλειά για την οποία σε επαινούν και στρέψε τον προβολέα στην προσπάθεια που κατέβαλες και στο τι χρειάστηκε από εσένα. Με τον τρόπο αυτό δείχνεις στους άλλους ότι είσαι ένα ικανό και άξιο άτομο. Έτσι, αφού ευχαριστήσεις για το κομπλιμέντο, μπορείς να πεις κάτι όπως:
- «Δεν ήταν εύκολο να βγάλω όλη αυτή τη δουλειά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά χαίρομαι που το κατάφερα»
- «Ευχαριστήθηκα τρομερά που είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτή τη δουλειά. Είμαι περήφανος/-η για όσα καταφέραμε»
Παρομοίως, όταν μιλάς με δικούς σου ανθρώπους, δώσε προοπτική στα σχόλιά τους καλώντας τους σε περαιτέρω συζήτηση. Π.χ. όταν σε επαινούν για ένα φαγητό που μαγείρεψες, μπορείς να απαντήσεις κάτι όπως: «Ευχαριστώ! Δεν φαντάζεσαι πόσο χρόνο μου πήρε!» ή «Ευχαριστώ! Ψάχνω εδώ και καιρό αυτή τη συνταγή και τη δοκίμασα χωρίς να είμαι σίγουρη πώς θα βγει, αλλά χαίρομαι που σου αρέσει!»
– Αναγνώρισε το άτομο που σου λέει το κομπλιμέντο
Με το να αποδέχεσαι τα κομπλιμέντα ενδυναμώνεις αυτό για το οποίο στα λένε. Την ίδια ώρα, όμως, σου δίνει και την ευκαιρία να επαινέσεις κι εσύ τους άλλους, π.χ. ίσως κάποιον που σε βοήθησε, και να επιδείξεις έτσι και τις συνεργατικές σου ικανότητες.
Για παράδειγμα, αφού ευχαριστήσεις και δώσεις προοπτική, μπορείς να πεις:
- «Στην πραγματικότητα, ήταν ομαδική δουλειά! Είμαι τυχερή/-ός που έχω μια τόσο καλή ομάδα για να συνεργάζομαι!»
- «Είχε πράγματι μεγάλη επιτυχία αυτό που κάναμε, αλλά δεν θα τα κατάφερνα χωρίς έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Με βοήθησε να κάνω το όραμα αυτό πραγματικότητα!»
Αντίστοιχα μπορείς να αναφέρεις και ανθρώπους που σε βοήθησαν σε μια προσωπική επιτυχία σου, ακόμα και σε κάτι πιο απλό, π.χ. όταν σχολιάζουν ένα ρούχο που φοράς μπορείς να πεις ποιος σε βοήθησε να το διαλέξεις ή π.χ. ότι είναι της μαμάς σου ή της αδερφής σου. Έτσι, δείχνεις αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη και κάνεις και τους ανθρώπους γύρω σου να νιώθουν ότι τους εκτιμάς.
Σε κάθε περίπτωση, έχε στο μυαλό σου ότι τα κομπλιμέντα αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύεται η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους, είτε πρόκειται για συναδέλφους είτε για φίλους, και έτσι να εξελίσσεται η σχέση και η συνεργασία μαζί τους.