iStock

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΣ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα μυστικά μας σε άλλους. Ένας από αυτούς είναι ο φόβος του πόσο αυστηρά θα μας κρίνουν. Μήπως, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά;

«Η ειλικρίνεια είναι το πρώτο κεφάλαιο στο βιβλίο της σοφίας», φέρεται να έχει πει ο Τόμας Τζέφερσον. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας κρατάμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας και δεν τα μοιραζόμαστε ούτε με τον ψυχολόγο μας. Πολλές φορές επιλέγουμε να μην τα αποκαλύψουμε από φόβο μήπως οι άλλοι μας κρίνουν πολύ αυστηρά, μας χαρακτηρίσουν αρνητικά, απομακρυνθούν από εμάς.

Μήπως, όμως, είμαστε εμείς αυτοί που τελικά αδικούν τους άλλους; Ή έστω κάποιους από αυτούς; Μήπως σε ορισμένες περιπτώσεις καλό θα ήταν αν είμαστε πιο «ανοιχτοί», δίνοντας στους συνομιλητές μας αυτό που Άγγλοι λένε «benefit of the doubt», δηλαδή –αν θέλουμε να το αποδώσουμε στα ελληνικά– αντιμετωπίζοντάς τους καλή τη πίστει;

Εστιάζοντας στα θετικά

Έπειτα από μια σειρά 12 πειραμάτων, ομάδα Αμερικανών ερευνητών διαπίστωσε ότι όταν ξεπερνάμε τον φόβο της αποκάλυψης ενός μυστικού, τα άτομα που επιλέγουμε να εμπιστευτούμε δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση από ό,τι φανταζόμαστε.

«Όταν σκεφτόμαστε αν θα αποκαλύψουμε αρνητικές πληροφορίες για τον εαυτό μας, επικεντρωνόμαστε στο περιεχόμενο των πληροφοριών αυτών. Από την άλλη, όμως, οι παραλήπτες τους φαίνεται να εστιάζουν στα θετικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται προκειμένου να μιλήσουμε “ανοιχτά”, όπως είναι η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια και η ευαλωτότητα», λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Amit Kumar, επίκουρος καθηγητής μάρκετινγκ και ψυχολογίας.

μυστικά
iStock

Τι ισχύει στην πράξη

Τα πειράματα της ομάδας οδήγησαν σε μια σειρά από σημαντικά συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς, πολλοί από εμάς φαίνεται να έχουμε χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά τους άλλους. Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ότι αποκαλύπτουν σε ένα άλλο άτομο ένα αρνητικό μυστικό (από το «δεν ξέρω να κάνω ποδήλατο» μέχρι την ομολογία απιστίας) και να προβλέψουν την αντίδρασή του. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν πραγματικά το συγκεκριμένο μυστικό. Όπως σημειώνουν, η κριτική που υπέθεταν ότι θα γίνει ήταν σταθερά χειρότερη από την πραγματική.

μυστικά
iStock

Επίσης, κατά τη διάρκεια των πειραμάτων φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες έδιναν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ειλικρίνεια που έδειχνε ο άνθρωπος που αποκάλυπτε το μυστικό του και δεν τον θεωρούσαν αναξιόπιστο.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν μυστικά σε διαφορετικές ομάδες ατόμων (αγνώστους, γνωστούς, φίλους, συγγενείς, συντρόφους) και τα αποτελέσματα παρέμειναν παρόμοια κάθε φορά.

Φυσικά, όσο πιο μεγάλο ήταν το μυστικό τόσο πιο έντονη αντίδραση προκαλούσε, αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλων αποκαλύψεων οι ακροατές δεν αντιδρούσαν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.