iStock

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΒΑΡΟΣ

Αν ανησυχείτε για το βάρος ενός δικού σας ανθρώπου, διαβάστε πώς μπορείτε να συζητήσετε μαζί του το θέμα χωρίς να τον κάνετε να νιώσει άσχημα.

Η απώλεια βάρους είναι ένα ευαίσθητο θέμα και μια προσωπική επιλογή. Πολλοί άνθρωποι που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος νιώθουν ανασφάλεια για την εξωτερική τους εμφάνιση, φόβο για την υγεία τους και πολλές φορές ντροπή να μιλήσουν γι' αυτό.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι να συζητήσεις με κάποιον δικό σου άνθρωπο που προσπαθεί να χάσει κιλά, για την απώλεια βάρους; «Το να μιλήσεις σε ένα αγαπημένο πρόσωπο για το βάρος και την απώλεια βάρους μπορεί να είναι εξαιρετικά προκλητικό για το άτομο αυτό», εξηγεί σε διαδικτυακό άρθρο η ψυχολόγος Ariela Vasserman.

«Η [κατάλληλη] στιγμή και η ενσυναίσθηση είναι δύο βασικοί παράγοντες όταν επιχειρείς μια τέτοια συζήτηση. Οι περισσότερες προσπάθειες από τους άλλους τείνουν να προκαλούν έντονα συναισθήματα ντροπής και ταπείνωσης, τα οποία πιθανότατα προωθούν περισσότερο την αποφυγή της συζήτησης», προσθέτει η ειδικός.

Συζητήστε το θέμα όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο νιώσει έτοιμο

Όπως συμβαίνει με πολλά δύσκολα θέματα, όταν πρόκειται για συζητήσεις σχετικά με την απώλεια βάρους, σημασία δεν έχει μόνο το τι λέμε αλλά και το πώς και το πότε το λέμε. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι ο φίλος / η φίλη σας είναι έτοιμος / έτοιμη να συζητήσει ανοιχτά το θέμα. Αν δεν θέλει να μιλήσει γι' αυτό, σεβαστείτε αυτή την απόφαση και ενημερώστε τον / την ότι είστε διαθέσιμοι αν αλλάξει γνώμη, λέγοντάς του / της κάτι του τύπου «είμαι εδώ για σένα αν ή όταν θα ήθελες να το συζήτήσεις».

Επιπλέον, αντί να ανοίξετε εσείς αυτή τη δύσκολη συζήτηση, μπορείτε να περιμένετε από το άλλο άτομο να θίξει το θέμα. «Η σύστασή μου θα ήταν να περιμένετε μέχρι το αγαπημένο σας πρόσωπο να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το βάρος του ή τις διατροφικές του συνήθειες», λέει η Vasserman. «Όταν το κάνει, θα συνιστούσα να ακούσετε, να δείξετε κατανόηση και να επικυρώσετε την εμπειρία τους αντί να προσπαθήσετε να βρείτε μια λύση για να αλλάξει».

Από την άλλη, αν το άτομο έχει εκφράσει ότι δεν θέλει να μιλήσει για το βάρος του, ακούστε και σεβαστείτε αυτή την επιθυμία.

βάρος
Freepik

Τι να αποφύγετε να πείτε για το σωματικό βάρος

Άλλοι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγετε τη χρήση λέξεων όπως το «πρέπει» καθώς το άτομο απέναντί σας μπορεί να νομίζει ότι το κρίνετε. Επιπλέον, συμβουλές όπως «γιατί δεν τρως λιγότερο και δεν γυμνάζεσαι περισσότερο;» δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές γιατί «στέλνουν το μήνυμα ότι η διαχείριση του βάρους είναι εύκολη, ενώ στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη», όπως εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Kasey Goodpaster στην ιστοσελίδα Everyday Health.

Επίσης, μην χρησιμοποιείτε φράσεις του τύπου «θα τα φας όλα αυτά;» ή «γιατί δεν κάνεις δίαιτα;». Αυτή η στάση το πιθανότερο είναι ότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσει το άτομο αλλά ότι θα το κάνει να νιώσει αίσθημα ντροπής.

«ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΒΑΡΟΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ».

Απώλεια βάρους: Πώς να προσεγγίσετε το θέμα

Καταρχάς, εξηγήστε στο άτομο ότι συζητάτε το θέμα μαζί του επειδή νοιάζεστε για εκείνο. «Είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στην ανησυχία γύρω από την υγεία σε αντίθεση με το βάρος ή την εμφάνιση», συνιστά η Vasserman.

Εάν καταλάβετε ότι ο άνθρωπός σας είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα, είναι καλύτερο να τον ρωτήσετε τι τρόπους έχει δοκιμάσει για την απώλεια βάρους και τι λειτούργησε καλύτερα για εκείνον. Ακόμη, αντί να κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις περί δίαιτας και απώλειας βάρους, ρωτήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο πώς θα μπορούσατε να το βοηθήσετε και να το υποστηρίξετε.

«Έχετε κατά νου ότι μια μόνιμη αλλαγή δεν θα προκύψει ποτέ από το να σας πιέζουν ή να σας ενοχοποιούν οι άλλοι για αλλαγή», εξηγεί η Goodpaster. «Το άτομο πρέπει να έχει το δικό του κίνητρο για να χάσει βάρος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πολλές και δύσκολες αλλαγές συμπεριφοράς που απαιτούνται μακροπρόθεσμα».

βάρος
iStock

Διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή

Αναρωτιέστε για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξετε τη συζήτηση; «Σίγουρα δεν θα συζητούσα για το βάρος κάποιου γύρω από άλλους, καθώς αυτό πιθανότατα θα είναι ταπεινωτικό», λέει η Vasserman. «Επιπλέον, θα απέφευγα οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την υγεία και το βάρος αν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο βρίσκεστε σε συναισθηματικά ευάλωτη κατάσταση, όπως κατά τη διάρκεια ενός έντονου καβγά».

Τέλος, αποφύγετε να θίξετε το ζήτημα αν το άτομο περνάει μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του, αν για παράδειγμα βιώνει ένα διαζύγιο ή μια απόλυση από τη δουλειά του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.