Χριστίνα Αβδίκου

ΟΙ 5 ΜΠΑΛΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η ζωή βασίζεται σε πυλώνες, τους οποίους πρέπει να εκτιμάμε. Σκεφτείτε 5 μπάλες που πρέπει να πετάμε σαν ζογκλέρ στον αέρα, φροντίζοντας να μην πέσουν ποτέ κάτω οι πιο εύθραυστες.

Όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων, της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και σε αυτόν της ψυχολογίας, του coaching, της ενδυνάμωσης, γνωρίζουν τον Sundar Pichai. Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google.

Η θέση του σε μια εταιρεία-κολοσσό αρκεί για να γνωρίζει κάποιος το όνομά του. Όμως δεν τον γνωρίζουμε μόνο γι’ αυτό. Τον γνωρίζουμε λόγω της έμφασης που δίνει στη δύναμη των σκέψεων, στον ανθρώπινο παράγοντα, στην αξία της ποιότητας ζωής.

Σε ομιλία του, ανέπτυξε τη «θεωρία της κατσαρίδας»: Μια μέρα, ενώ ο Pichai έπινε τον καφέ του σε κάποιο εστιατόριο, μια ιπτάμενη κατσαρίδα προσγειώθηκε πάνω σε μια κυρία. Προφανέστατα φοβισμένη, η κυρία άρχισε να ουρλιάζει, να χοροπηδάει και να προσπαθεί με τα χέρια της να ξεφορτωθεί την κατσαρίδα. Η αντίδρασή της ήταν τόσο μεταδοτική, που όλοι στην παρέα της άρχισαν να αντιδρούν με πανικό. Τελικά, κατάφερε να διώξει από πάνω της το έντομο, που όμως πήγε σε μια άλλη κυρία της παρέας.

Τώρα, ήταν σειρά της άλλης κυρίας να αντιδράσει. Ένας σερβιτόρος έσπευσε να σώσει την κατάσταση και με τα πολλά η κατσαρίδα κατέληξε πάνω του. Εκείνος παρέμεινε σταθερός και παρατήρησε την συμπεριφορά της πάνω στο πουκάμισό του. Όταν αισθάνθηκε σίγουρος, την άρπαξε με τα δάχτυλά του και την πέταξε έξω από το εστιατόριο.

Οι 5 μπάλες της ζωής και οι προτεραιότητες που φέρνουν ισορροπία Sudar Pichai
Χριστίνα Αβδίκου

Στη θεωρία της κατσαρίδας, ο Pichai συσχέτισε την διαφορετική αντίδραση των ανθρώπων με τη δύναμη των σκέψεων, καθώς θεώρησε ότι κάποιοι ήταν ανίκανοι να διαχειριστούν το συμβάν με την κατσαρίδα, λόγω του τρόμου που τους προκαλούσε.

Πώς πρέπει λοιπόν να αντιδρούμε; Να εστιάζουμε στις σκέψεις μας, να διαχειριζόμαστε το συναίσθημά μας και να επιλέγουμε, ή μάλλον να επιμένουμε στη θετική σκέψη, που θα μειώνει την αντίδραση του πανικού ή του άγχους μας.

Οι 5 μπάλες της ζωής

Το όνομα του Pichai έχει συνδεθεί και με την «ομιλία των 60 δευτερολέπτων», στην οποία παρομοίασε τις προτεραιότητες της ζωής με 5 μπάλες που πρέπει να πετάμε σαν ζογκλέρ στον αέρα. Στην πραγματικότητα, αυτό το σύντομο αλλά ουσιαστικό μήνυμα ξεκίνησε ως μέρος μια ομιλίας που έδωσε το 1991 ο Brian Dyson, τέως CEO της Coca-Cola.

Τι σπουδαίο μπορεί να πει κανείς σε 60 δευτερόλεπτα, στο τέλος μιας ομιλίας; Μάλλον πολύ περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε (τουλάχιστον αρχικά).

Το πρωτότυπο κείμενο είχε ως εξής:

«Φανταστείτε τη ζωή σαν ένα παιχνίδι με 5 μπάλες τις οποίες χειρίζεστε σαν ζογκλέρ στον αέρα. Τις ονομάζετε δουλειά, οικογένεια, υγεία, φίλοι και πνεύμα. Και πρέπει να μην πέσει κάτω καμιά. Σύντομα θα καταλάβετε ότι η δουλειά είναι μια λαστιχένια μπάλα. Αν πέσει κάτω, θα κάνει γκελ και θα βρεθεί πάλι στον αέρα. Ωστόσο, οι άλλες τέσσερις μπάλες –οικογένεια, υγεία, φίλοι και πνεύμα– είναι από γυαλί. Αν σας πέσει κάποια από αυτές, θα πάθει μη αναστρέψιμες ζημιές, θα γρατζουνιστεί, θα αποκτήσει σημάδια, θα φύγουν κομματάκια, θα καταστραφεί, ίσως ακόμα και να γίνει θρύψαλα. Δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως ήταν πριν. Πρέπει να το κατανοείτε αυτό και να επιδιώκετε την ισορροπία στη ζωή σας».

Η ΜΟΝΗ ΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΥΑΛΙΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ. ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ.

O Pichai, φέρνοντας αυτά τα λόγια στο σήμερα, πρόσθεσε ακόμα: «Διαχειριστείτε την εργασία σας αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια του ωραρίου σας, αφιερώστε χρόνο για να βεβαιωθείτε για την ειλικρίνειά σας, δώστε τον απαραίτητο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας, ξεκουραστείτε κατάλληλα και φροντίστε την υγεία σας. Εάν κάτι χαθεί, δεν είναι εύκολο να επανέλθει όπως ήταν πριν».

Η δουλειά ως προτεραιότητα

Δουλειά, οικογένεια, υγεία, φίλοι, πνεύμα. Η μπάλα που χαρακτηρίστηκε λαστιχένια και όχι γυάλινη είναι η εργασία μας. Η εργασία για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δαπανούμε 8-10 ώρες ημερησίως, δηλαδή 200 ώρες τον μήνα, χρόνια από τη ζωή μας για να εξειδικευτούμε σε έναν τομέα, για να διακριθούμε μεταξύ άλλων, υποτιμώντας μάλλον την αξία της γενικής παιδείας που λαμβάνουμε.

Η εργασία για την οποία συχνά μπορεί να επιλέξουμε να μην βγούμε έξω ή να ελέγχουμε συνέχεια το κινητό μας ενώ είμαστε έξω και περνάμε καλά, γιατί σκεφτόμαστε ότι μπορεί να λάβουμε κάποιο email σχετικό με τη δουλειά.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί το κάνουμε; Γιατί εκείνη τη στιγμή ακυρώνουμε μια στιγμή απόλαυσης, αγχόλυσης, για να δούμε το κινητό μας;

Οι 5 αυτές μπάλες μας υπενθυμίζουν ότι η ζωή βασίζεται σε πυλώνες, τους οποίους πρέπει να εκτιμάμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στα πεδία εκείνα που μας βοηθούν να κατακτούμε την υγεία μας, σωματική και πνευματική, στα πεδία που μας βοηθούν να εκτονωνόμαστε και να είμαστε πιο ισορροπημένοι στην εργασία μας.

Η ημέρα έχει 24 ώρες. Η εβδομάδα έχει 168 ώρες. Ο μήνας έχει περίπου 720 ώρες. Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μαθηματικές πράξεις.

Εσύ πού επενδύεις τον χρόνο σου και πού τον σπαταλάς; Εσύ ποιες μπάλες επιλέγεις να διαχειριστείς ως λαστιχένιες και ποιες ως γυάλινες;

Μάθε να αγαπάς εσένα και να το βλέπεις στις επιλογές σου. Ακόμα και μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.