iStock

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ

Ίσως έχεις ακούσει ότι η μοναξιά παίρνει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως. Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποφύγουμε;

Μοναξιά βιώνουν οι άνθρωποι από καταβολής του κόσμου. Παρεμπιπτόντως, ως μοναξιά ορίζεται το υποκειμενικό συναίσθημα επιθυμίας κοινωνικής επαφής, ενώ νιώθουμε μόνοι. Είναι το αίσθημα αποσύνδεσης και απομόνωσης που νιώθουμε από τους άλλους, ακόμα και όταν είμαστε εν μέσω ανθρώπων.

Η μοναξιά επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και η κουλτούρα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ένα νέο φαινόμενο και δημιουργήθηκε ένας όρος ικανός να περιγράψει την αυξανόμενη επικράτηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην κοινωνία: Είναι η «επιδημία μοναξιάς».

Χαρακτηριστικά, μελέτη του Harvard που δημοσιεύτηκε το 2021 αναφέρει πως περισσότεροι από 1 στους 3 Αμερικανούς δίνουν τη μάχη τους με τη μοναξιά. Το φαινόμενο συνδέεται με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα, όπως μειωμένη ευεξία, άγχος, προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη) και προβλήματα σωματικής υγείας (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις, άνοια και πρόωρη θνησιμότητα).

Στοιχεία δείχνουν ότι η μοναξιά έχει γίνει πιο κοινή τις τελευταίες δεκαετίες. Πού οφείλεται αυτό;

μοναξιά
Unsplash Geoffroy Hauwen

Εκείνοι που ερευνούν το ζήτημα, αναφέρουν ότι οι λόγοι είναι πολλοί. Στη λίστα περιλαμβάνονται:

  • Οι αλλαγές στη δομή της οικογένειας. Έχουν αυξηθεί τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά και οι άνθρωποι που ζουν μόνοι και έχει μειωθεί το μέγεθος των οικογενειών.
  • Οι τεχνολογικές εξελίξεις. Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μορφών ψηφιακής επικοινωνίας οδήγησε σε αυξημένη κοινωνική απομόνωση και μειωμένη πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα μοναξιάς.
  • Η γήρανση του πληθυσμού. Καθώς μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής, περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι και μπορεί να βιώσουν αυξημένη κοινωνική απομόνωση και μοναξιά.
  • Η αστικοποίηση. Οι άνθρωποι μετακινούνται όλο και περισσότερο σε πόλεις, όπου μπορεί μεν να περιβάλλονται από περισσότερους ανθρώπους, αλλά ο γρήγορος και ανώνυμος χαρακτήρας της αστικής ζωής τούς κάνει να αισθάνονται περισσότερο απομονωμένοι κοινωνικά.
  • Τα θέματα ψυχικής υγείας, που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να συνδεθούν με άλλους.
  • Ο στιγματισμός της μοναξιάς. Συχνά η μοναξιά θεωρείται ως προσωπική αποτυχία ή αδυναμία και ενίοτε εμποδίζει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη.

Πώς μπορούμε να κρατήσουμε μακριά την επιδημία μοναξιάς

Η Washington Post ζήτησε από τον γιατρό Vivek H. Murthy –αντιναύαρχο στο Σώμα Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρέτησε ως 19ος και 21ος γενικός χειρουργός υπό τους προέδρους Barack Obama και Joe Biden– να δώσει μία χείρα βοηθείας. Να πει, δηλαδή, τι μπορούμε να κάνουμε για να μην προστεθούμε στα στατιστικά της επιδημίας μοναξιάς ή, αν είμαστε ήδη εκεί, να αποχωρήσουμε.

– Οι άνθρωποι μας είναι η περιουσία μας

Αφιερώστε κάθε μέρα χρόνο, για να προσεγγίσετε άτομα που αγαπάτε. Μόλις 15 λεπτά είναι αρκετά για να αυξήσουμε την αίσθηση της συνδεσιμότητας. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε όλη την προσοχή μας σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Να μην τσεκάρουμε δηλαδή, emails ή να μην κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Η πλήρης παρουσία μπορεί να κάνει τα 5 λεπτά να μοιάζουν με 50.

μοναξιά
iStock

– Βρείτε τρόπους να εξυπηρετήσετε άλλους

Αυτό μπορεί να κυμανθεί από τον εθελοντισμό στην κοινότητά σας, μέχρι την αναζήτηση μικρών τρόπων για να βοηθήσετε έναν συνάδελφο ή έναν γείτονα. Η εξυπηρέτηση είναι ένα από τα αντίδοτα της μοναξιάς που έχουν αναγνωριστεί λιγότερο από όλα. Ωστόσο, επαναβεβαιώνει στον εαυτό μας ότι έχουμε αξία να προσφέρουμε κάτι στον κόσμο.

– Σχηματίστε ένα «moai»

Το moai είναι μια παράδοση που έρχεται από την Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αφορά μικρή ομάδα ανθρώπων που λειτουργούν ως διά βίου υποστηρικτικός κύκλος των μελών. Η δέσμευση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μια δίωρη κλήση μια φορά το μήνα, ή πιο τακτικά μηνύματα στο κινητό. Όπως λέει ο ειδικός, που το έχει εφαρμόσει, «είναι μια εξαιρετική δύναμη στη ζωή μου που με βοηθάει να παραμένω γειωμένος, να νιώθω συνδεδεμένος και να παίρνω κρίσιμες αποφάσεις στη ζωή για τη δουλειά και την οικογένειά μου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.