iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης φωτίζει έναν διαφορετικό δρόμο για να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας και στους άλλους. Οι ουσιαστικές σχέσεις χτίζονται μέσα από τη «σύνδεση».

Υπάρχουν φορές που νιώθουμε μόνοι και αποκομμένοι, σα να μην ταιριάζουμε πουθενά και με κανέναν. Υπάρχουν κι άλλες που απλώς επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με ορισμένους ανθρώπους και δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε, από πού να αρχίσουμε. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι φορές που θέλουμε μόνο να βελτιώσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως πίσω από όλες αυτές τις ανθρώπινες καταστάσεις βρίσκεται ένας κοινός παρονομαστής; Ένα νήμα που τις συνδέει και ενδεχομένως τις επιλύει; Η Αγγελική-Αριάδνη Βούλγαρη, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και ψυχικής ενδυνάμωσης, αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός-εμψυχώτρια ατόμων με αναπηρίες και σοβαρά προβλήματα υγείας, μπόρεσε να διακρίνει αυτό το κοινό νήμα, τη «σύνδεση» όπως γράφει στο βιβλίο της Η τέχνη της σύνδεσης, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις iWrite.

Αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά ότι η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων ωφελεί την υγεία και τη μακροζωία. Θέλοντας και μη, διαρκώς υπάρχουμε σε σχέση με κάτι. Αυτό που χρειάζεται για να υπάρξει μια ουσιαστική ανθρώπινη επαφή είναι να ζούμε όσο πιο συνειδητά μπορούμε αυτό το «σε σχέση με».

Τι λείπει από τις ανθρώπινες σχέσεις

«Αυτό που λείπει από τις ανθρώπινες σχέσεις, από τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε σήμερα, είναι να επιτρέπουμε συνειδητά στην ενέργεια της αγάπης να μας διαπερνάει σε κάθε ευκαιρία. Οι περισσότεροι είμαστε “κλειστό κύκλωμα”. Αισθανόμαστε μόνο ατομικότητες και ενώ θέλουμε το μαζί, το αναζητάμε με λάθος τρόπο. Το αναζητάμε στη θεωρία και όχι μέσα από την πράξη», αναφέρει.

ουσιαστικές σχέσεις
iStock

Πώς θα μπορούσαμε να το επιδιώξουμε στην πράξη; «Συνήθως αναζητάμε την αγάπη ανάμεσα στα συναισθήματα. Είναι όμως παρανόηση. Η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, είναι κατάσταση. Χρειάζεται να τη μάθουμε. Χρειάζεται να ετοιμάσουμε τον εαυτό μας να μπορεί να ζει μέσα σε αυτή την κατάσταση. Να αρπάζει τις ευκαιρίες κάθε στιγμή», απαντάει.

«Είναι άλλο να πεις στον άλλο “ψάξε την αγάπη μέσα σου”, κι άλλο να του μιλήσεις για τη δεξιότητα της ενσυναίσθησης. Πώς μοιάζει άραγε να είσαι συνειδητά εκπαιδευμένος και όχι θεωρητικά ή εμπειρικά, αλλά με πρακτικές και ασκήσεις, στο να μιλάς, να ακούς, να κινείσαι, να κοιτάς, να αγγίζεις, να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι πιο... ενσυναισθητικά;

»Αυτό στην ουσία προκύπτει από γνώση του ανθρώπινου όντος ως σώμα, ψυχή και πνεύμα. Αυτό μας λείπει. Μας έχει δοθεί η πρόσβαση σε απεριόριστη γνώση, αλλά τη γνώση ότι ο άνθρωπος εκτός από ατομικότητα είναι και μέρος μιας συλλογικότητας μας την έχουν αποκρύψει. Ο άνθρωπος έχει ατομική και ομαδική ψυχή».

Καλλιεργώντας συγκεκριμένες ανθρώπινες δεξιότητες, συνδεόμαστε πρώτα με τον εαυτό μας και στη συνέχεια με τους άλλους, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο βιβλίο της, το οποίο προσεγγίζει την προσωπική ανάπτυξη με έναν διαφορετικό τρόπο.

ουσιαστικές σχέσεις
iStock

Τι εμποδίζει τη σύνδεση με τον εαυτό μας

«Η σύνδεση με τον εαυτό μας είναι ευθέως ανάλογη της σύνδεσης με τους άλλους. Ένας λόγος που οι ανθρώπινες συνδέσεις –και κατ’ επέκταση οι σχέσεις– έχουν δυσκολέψει είναι η απουσία σύνδεσης με αυτό που είναι ο καθένας μέσα του. Βέβαια, αυτή είναι η τάση της εποχής: Να μας απομακρύνει από τον αληθινό, τον αυθεντικό εαυτό μας. Ας δούμε μόνο τα social media κι ας αναλογιστούμε πόσο μακριά μας ωθούν να είμαστε από τον εαυτό μας για να υπάρξουμε μέσα από αυτά», εξηγεί η κα Βούλγαρη.

Στο βιβλίο της αναφέρονται διεξοδικά τα 10 εμπόδια μιας ουσιαστικής σύνδεσης, τα οποία είναι:

  1. Οι δικές μας ακάλυπτες ανάγκες.
  2. Η μη αναγνώριση των συναισθημάτων μας εδώ και τώρα.
  3. Η επιθυμία μας να αλλάξουμε μια κατάσταση (η μη αποδοχή).
  4. Η ανάγκη μας να μιλάμε συνεχώς.
  5. Η επιθυμία μας να βοηθήσουμε τον άλλο, για να νιώσουμε σημαντικοί.
  6. Η ανάγκη μας να μη στενοχωρήσουμε τους άλλους.
  7. Οι βαθύτεροι φόβοι μας.
  8. Το ότι αγνοούμε τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας.
  9. Το ότι δεν αναπνέουμε σωστά.
  10. Το ότι θέλουμε υπερβολικά πολύ.

Μέσα από αυτό και τα σεμινάριά της, η κα Βούλγαρη μοιράζεται τις τεχνικές της αποδοχής και της επανασύνδεσης με τον εαυτό, αλλά και τον τρόπο του ουσιαστικού ανοίγματος προς τον άλλο.

Τι κερδίζουμε με την αληθινή «σύνδεση»

Αναρωτιέμαι ποια, τελικά, είναι τα οφέλη από μια τέτοια προσέγγιση. «Το μεγαλύτερο και το πιο πρακτικό από όλα είναι ότι αντιλαβανόμαστε τις κρυμμένες δυνάμεις που έχουμε ως άνθρωποι»,  απαντάει η κα Βούλγαρη. «Η γνώση αυτή μας κάνει πιο ισχυρούς και αποτελεσματικούς σε κάθε μας βήμα, τόσο στον επαγγελματικό βίο όσο και στην προσωπική μας ζωή. Όσο καλύτερα αξιοποιούμε τον εαυτό μας, τόσο αποκτάμε καλύτερο έλεγχο επί του εαυτού μας. Και όταν έχεις καλύτερο έλεγχο του εαυτού σου, παύουν τα πράγματα να υπόκεινται τόσο στον νόμο του μοιραίου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.