Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί τελικά να προδίδουν επίμονη καταθλιπτική διαταραχή, ένα είδος δυσθυμίας που επιμένει για χρόνια.

Νιώθεις μια απροσδιόριστη λύπη. Ένα κενό στα εντός σου. Γενικά, δεν απολαμβάνεις πράγματα που σου συμβαίνουν. Δεν αντλείς εύκολα ευχαρίστηση. Εντωμεταξύ, κάθε φορά που έχεις μια υποχρέωση την αντιμετωπίζεις ως πρόκληση: πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να είσαι συνεπής. Ενίοτε σου βγαίνει και μια απελπισία. Όλο αυτό δεν σου συμβαίνει μία ή δυο ημέρες. Κρατάει καιρό. Μετά νιώθεις καλύτερα κι ύστερα ξαναπέφτεις. Δεν σε ενδιαφέρουν και πολλά, γκρινιάζεις για όλα. Σε λένε αρνητικό άνθρωπο. Δεν ξέρουν τι λένε. Αυτό το «νιώθω σαν να έχω κάτι, αλλά δεν ξέρω τι» συχνά γίνεται διάγνωση: επίμονη καταθλιπτική διαταραχή (Persistent Depressive Disorder – PDD).

Μπορείς να την πεις και δυσθυμία, αν και δεν αναφέρεται πια έτσι στη βίβλο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (D.S.M).

Σε άρθρο της έκδοσης που έχει η ιατρική σχολή του Ηarvard, τονίζεται ότι δεν είναι όσο σοβαρή είναι η μείζονα κατάθλιψη (που εμφανίζεται συχνά με επεισόδια), ωστόσο χρειάζεται τον χρόνο και την προσπάθειά σου. «Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι σταθερή στη ζωή μας για χρόνια. Τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες, είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες –που μιλούν λιγότερο για τη διάθεση τους– και προφανώς υπάρχουν διάφορα επίπεδα σοβαρότητας».

Συχνά η διάγνωση γίνεται όταν άνθρωποι αρχίζουν θεραπεία για άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, ένα θέμα στο γάμο ή τη δουλειά τους.

επίμονη καταθλιπτική διαταραχή
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η αιτία της επίμονης καταθλιπτικής διαταραχής

Η Mayo Clinic συστήνεται ως «η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη, μη κερδοσκοπική ιατρική ομάδα στον κόσμο». Ειδικεύεται στην έρευνα που οδηγεί σε διαγνώσεις και νέες θεραπείες. Εκεί διαβάσαμε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία της συγκεκριμένης διαταραχής. Ενδέχεται να ισχύει ό,τι και με τη μείζονα κατάθλιψη, και να παίζουν ρόλο περισσότερες από μία αιτίες (βιολογικές διαφορές, χημεία του εγκεφάλου, κληρονομικά χαρακτηριστικά και γεγονότα της ζωής).

Το βέβαιο είναι ότι η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να κάνει την εμφάνιση της ακόμα και στην παιδική ηλικία. Επίσης, υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισής της. Πριν τους δούμε, ας δούμε τα συμπτώματα της PDD.

Τα συμπτώματα της επίμονης καταθλιπτικής διαταραχής

Διευκρινίζεται πως η PDD σχετίζεται με επίμονα συμπτώματα, που έρχονται και παρέρχονται σε μια περίοδο ετών. Είναι παρόμοια με εκείνα της μείζονος κατάθλιψης:

  • Δεν έχεις διάθεση, νιώθεις θλίψη και ένα κενό.
  • Δεν έχεις όρεξη ή τρως πολύ.
  • Δεν κοιμάσαι καθόλου ή κοιμάσαι πολύ.
  • Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και να πάρεις αποφάσεις.
  • Η αυτοεκτίμηση πέφτει και γίνεται πιο έντονη η αυτοκριτική.
  • Νιώθεις απελπισία, πως δεν υπάρχει ελπίδα.
  • Νιώθεις κούραση και έλλειψη ενέργειας.
  • Δεν μπορείς να κάνεις τα πράγματα σωστά και στην ώρα τους.
  • Ενοχλείσαι, ανυπομονείς και θυμώνεις γρήγορα.

Αν έχεις πολλά από αυτά και για περισσότερες ημέρες από εκείνες που δεν τα έχεις, είναι χρήσιμο να απευθυνθείς σε επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχει θεραπεία. Αυτό που υπάρχει είναι τρόπος να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια και να γλιτώνεις από συμπτώματα και την ένταση των υποτροπών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.