Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΓΧΩΔΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε το καθημερινό άγχος το οποίο βιώνει η πλειονότητα του πληθυσμού, από τα εξουθενωτικά συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής;

Στον κόσμο που ζούμε σχεδόν όλοι νιώθουμε άγχος. Για τη δουλειά, τους φίλους, την οικογένεια, την προσωπική μας ζωή, την υγεία. Ο καθένας, για τους δικούς του λόγους, μπορεί να αισθάνεται μερικές φορές νευρικότητα ή να νιώθει ότι το στομάχι του γίνεται κόμπος.

Όπως λένε οι ειδικοί, ως έναν βαθμό το άγχος είναι φυσιολογικό. Η θεραπεύτρια Aisha R. Shabazz, LCSW, που ειδικεύεται στη θεραπεία του άγχους, εξηγεί στο διαδικτυακό περιοδικό Wondermind ότι «το άγχος γίνεται προβληματικό μόνο όταν αυξάνεται τόσο πολύ που όλα –ή περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς– φαίνονται επισφαλή ή γενικά δυσάρεστα».

Η αγχώδης διαταραχή διαφέρει κατά πολύ από το απλό άγχος και όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα στο OW, είναι μια «κατάσταση γενικευμένης και υπερβολικής ανησυχίας για διάφορα θέματα».

Το ερώτημα είναι το πώς εμείς θα ξέρουμε ότι το άγχος μας είναι απλώς ένα συναίσθημα που θα αποβάλλουμε σε λίγες ώρες και όχι μια κατάσταση που χρειάζεται παρέμβαση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας; Τα παρακάτω σημάδια μπορούν να βοηθήσουν.

άγχος ή αγχώδης διαταραχή
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

6 σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν αγχώδη διαταραχή

1. Είστε περισσότερο ανήσυχοι παρά ήρεμοι

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Juan Romero-Gaddi, MD, εάν αισθάνεστε ανήσυχοι περισσότερες μέρες από ό,τι αισθάνεστε ήρεμοι, αυτό μπορεί να είναι ένα δείγμα αγχώδους διαταραχής. Το συναίσθημα μοιάζει σαν να νιώθεις ότι έχεις διαρκώς μια θορυβώδη μονάδα κλιματισμού που βουίζει ασταμάτητα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου.

2. Είστε σε «αναμμένα κάρβουνα» και βιώνετε μόνιμο άγχος

Άλλες ενδείξεις ότι το άγχος σας μπορεί να έχει εξελιχθεί σε κάποιου είδους διαταραχή είναι η αδυναμία να εστιάσετε σε ένα πράγμα ή να κοιμηθείτε, το να είστε ευέξαπτοι ή να περιμένετε συνεχώς ότι κάτι κακό θα συμβεί.

3. Αντιμετωπίσατε μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή βιώνουν κρίσεις πανικού, εξηγεί ο Δρ Romero-Gaddi. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ηρεμήσετε ούτε ένα λεπτό, μερικές φορές νιώθετε τόσο έντονο άγχος που τρέμετε, αισθάνεστε μούδιασμα, δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε και έχετε την αίσθηση ότι παθαίνετε έμφραγμα.

4. Οι αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους σάς κάνουν να αισθάνεστε αμήχανα

Το να είστε νευρικοί ενόψει μιας νέας γνωριμίας είναι φυσιολογικό, όμως το υπερβολικό άγχος για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως η εφίδρωση, το τρέμουλο, η χαμηλόφωνη ομιλία ή η αποφυγή της οπτικής επαφής με τον συνομιλητή μπορεί να είναι δείγματα κοινωνικού άγχους. Ιδιαίτερα, όταν αποφεύγετε κοινωνικές περιστάσεις στις οποίες κανονικά θα θέλατε να παρευρεθείτε, αυτό μπορεί να είναι ένα πραγματικά αρνητικό δείγμα.

5. Το άγχος σας επηρεάζει τα πάντα (δουλειά, σχέσεις, κοινωνική ζωή)

Αποφεύγετε κοινωνικές δραστηριότητες ή χόμπι που κάποτε απολαμβάνατε ή ξεχνάτε τα γενέθλια του φίλου σας επειδή είχατε μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά; Αυτό μπορεί να αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζετε αγχώδη διαταραχή.

6. Σκέφτεστε να ζητήσετε βοήθεια για την αντιμετώπιση του άγχους;

Το να αισθάνεστε αρκετά ανήσυχοι ώστε να αναρωτιέστε αν χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι ένας καλός λόγος για να το κάνετε. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μια αγχώδη διαταραχή, η αναζήτηση βοήθειας και υποστήριξης από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία. Ένας θεραπευτής θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή και την καθημερινότητά σας.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.