Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΜΑΣ

Σε όλους μας, άντρες και γυναίκες, έχει συμβεί και το ξέρουμε καλά: Το να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το άτομο με το οποίο χωρίζουμε –ειδικά όταν δεν είναι δική μας επιλογή ο χωρισμός– είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πώς να ξεχάσουμε μια σχέση που δέσποσε για κάποιο διάστημα στη ζωή μας; Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που συμβάλλουν στο να αισθανθούμε καλύτερα και τελικά να «θεραπευτούμε» σιγά σιγά.

Ας ξεχάσουμε αυτά που έχουμε δει στις ταινίες: Το να περάσεις ένα βράδυ με τις φίλες σου κλαίγοντας και τρώγοντας οικογενειακό παγωτό κατευθείαν από τη συσκευασία, δεν είναι αρκετό για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό. Ούτε το να βγεις με τους φίλους σου για μπίρες ή μπαρότσαρκα, όσο κι αν θέλεις να το παίξεις άνετος. Στην πραγματική ζωή, το να ξεχάσουμε μια σχέση του παρελθόντος μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, οι χωρισμοί πονάνε πραγματικά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες, και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσουμε ότι κάνουμε έστω και κάποια μικρή πρόοδο.

Πότε η σκέψη των πρώην μάς κάνει κακό

Ένα σημάδι ότι ίσως χρειάζεται να προσπαθήσουμε πιο ενεργά να προχωρήσουμε μετά από έναν χωρισμό είναι το να παρατηρούμε ότι ο/η πρώην ή η σχέση που τελείωσε καταλαμβάνει όλες τις σκέψεις μας. Να παρακολουθούμε π.χ. τις «κινήσεις» του άλλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παίζουμε συνεχώς υποθετικά σενάρια στο μυαλό μας για το πώς θα μπορούσαμε να τα ξαναβρούμε.

Σε αυτή την περίπτωση δεν προχωράμε και δεν επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας, αλλά εμμένουμε στο παρελθόν. Διατηρούμε μία ανοιχτή πληγή που δεν αφήνουμε να επουλωθεί.

Πρέπει να δείχνουμε συμπόνοια στον εαυτό μας

Το πρώτο βήμα για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον/την πρώην μας είναι να σταματήσουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας. Καταρχάς πρέπει να δείξουμε κατανόηση, συμπόνοια και να δώσουμε χρόνο. Πολύ συχνά σκεφτόμαστε: Έχουν περάσει δύο μήνες και δεν τον/την έχω ξεπεράσει. Τι θα κάνω; Τι πρόβλημα έχω;

Πώς θα ξεπεράσουμε τους πρώην μας
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Το να ξεπεράσουμε μια σχέση χρειάζεται χρόνο. Μπορεί να είμαστε καλά για ένα διάστημα και μετά να συμβεί κάτι που θα ξαναπυροδοτήσει τη θλίψη.

Όπως δείχνουμε κατανόηση και συμπαραστεκόμαστε στους φίλους μας όταν περνάνε κάτι ανάλογο, έτσι θα πρέπει να φανούμε τρυφεροί και απέναντι στον εαυτό μας. Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη το άλλο άτομο; Δεν πειράζει. Καθένας πενθεί το τέλος μιας σχέσης διαφορετικά.

Ξεπερνάμε την πρώτη ανάγνωση

Θα μας βοηθήσει να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα συναισθήματά μας διερευνητικά. Να αναρωτηθούμε τι βαθύτερο συμβαίνει και δεν μας «αφήνει» να προχωρήσουμε. Μπορεί ο χωρισμός να έφερε στην επιφάνεια αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μας ή να πυροδότησε κάτι άλλο που μας πληγώνει και σχετίζεται με το παρελθόν μας.

Θα μπορούσε να είμαστε στεναχωρημένοι και να πενθούμε γι’ αυτό που αντιπροσώπευε ο/η σύντροφός μας και να μην είμαστε τόσο στεναχωρημένοι απλά επειδή τον χάσαμε; Μήπως μας απασχολούν όσα αντιπροσώπευε η σχέση και όχι το συγκεκριμένο άτομο; Φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε πια ένα κοινό μέλλον, γάμο, παιδιά, κοινωνική αποδοχή; Μήπως νιώθουμε μοναξιά; Απόρριψη; Αποτυχία; Όσο περισσότερα κατανοήσουμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ξεπεράσουμε τον χωρισμό μας.

Επιτρέπουμε να νιώσουμε όλα τα συναισθήματά μας

Μόλις εντοπίσουμε τι νιώθουμε και γιατί, χρειάζεται να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει τον πόνο. Το να πιεστούμε και να θάψουμε τα συναισθήματά μας δεν θα μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε ό,τι νιώσαμε.

Χρειάζεται να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας να είναι λυπημένος. Είναι άλλωστε φυσικό και αναμενόμενο να είμαστε τόσο στεναχωρημένοι όσο και θυμωμένοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο θυμός έχει τη χρησιμότητά του, αφού μας βοηθά να δούμε και τα αρνητικά της σχέσης και του πρώην συντρόφου μας, και να προχωρήσουμε τελικά μπροστά.

Γινόμαστε πρωταγωνιστές της ζωής μας

Τώρα που είμαστε μόνοι μας, έχουμε την ευκαιρία να μετατοπίσουμε όλη την προσοχή μας στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια της σχέσης με τον εαυτό μας, αντί για κάποιον άλλο. Αυτό θα μας δώσει μεγάλη δύναμη.

Όταν βγαίνουμε από μία σχέση, βιώνουμε μια γόνιμη περίοδο που αν την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα θα μας βοηθήσει στην προσωπική μας ανάπτυξη. Αν όλη την ενέργεια που δίναμε στη σχέση και στον πρώην σύντροφο τη διοχετεύσουμε στη δημιουργία, στη δουλειά μας, στη φροντίδα του εαυτού μας, στην προσωπική μας αναζήτηση, θα βιώσουμε μια σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο και θα νιώσουμε ωραία.

«ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ».

Θυμόμαστε αλλά δεν αναπολούμε

Συχνά θεωρούμε ότι χρειάζεται να ξεφορτωθούμε οτιδήποτε μας θυμίζει μια σχέση ώστε να την ξεπεράσουμε. Ίσως θα μας βοηθήσει να πετάξουμε ή –καλύτερα– να κρύψουμε κάποια αναμνηστικά, ώστε να μην τα κοιτάμε συνεχώς με αποτέλεσμα να είμαστε δεμένοι με το παρελθόν.

Από την άλλη, όταν περάσει ο χρόνος, θα έχει αξία για μας να αναγνωρίζουμε τη βαθιά σύνδεση που είχαμε σε αυτήν τη σχέση. Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Οι σχέσεις δεν είναι αποτυχημένες μόνο και μόνο επειδή τελείωσαν. Μπορεί να έχουμε περάσει καταπληκτικά με κάποιον πρώην και αυτό να εξακολουθεί να έχει αξία ακόμα κι αν η σχέση τελικά δεν κράτησε.

Ζητάμε βοήθεια

Αν έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, ο χρόνος έχει περάσει, έχουμε θυμώσει, στεναχωρηθεί, πενθήσει, αλλά δεν καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τον πρώην σύντροφό μας και τη σχέση που έχει τελειώσει, τότε ίσως είναι σκόπιμο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την περιπεπλεγμένη θλίψη.

Ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει και γιατί νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη συντριπτική αυτή απώλεια ή εγκατάλειψη. Ο ειδικός θα μας ωφελήσει και θα μας καθοδηγήσει στο να ξεπεράσουμε το τραύμα. Ας μην ξεχνάμε ότι μία εξωτερική οπτική, ειδικά όταν προέρχεται από έναν επαγγελματία, είναι πάντα σημαντική.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.