iStock

ΠΟΣΑ ΔΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Τα παιδιά, στην πραγματικότητα, χρειάζονται ελάχιστα δώρα και πολλές πολλές αναμνήσεις μαζί σας. Μία ψυχολόγος δίνει μερικές ιδέες για να τις φτιάξετε από κοινού.

Πόσα δώρα παίρνουν τα παιδιά τα Χριστούγεννα; Και πόση χαρά τελικά νιώθουν; Μήπως τα πολλά δώρα οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα; Μήπως ο υπέρμετρος καταναλωτισμός στερεί το συναίσθημα της χαράς και το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων;

Αν κάνεις αυτές τις σκέψεις, μπορεί και να έχεις δίκιο. Στις μέρες μας τα δώρα δεν έχουν πλέον συμβολικό νόημα και συναισθηματική αξία. Τα σύγχρονα παιδιά, εκτεθειμένα σε όλο και περισσότερα ερεθίσματα, ζητούν συνεχώς, με αποτέλεσμα σταδιακά να μην ικανοποιούνται.

Γιατί κάνουμε πολλά δώρα στα παιδιά

Το αίσθημα του ανικανοποίητου καλλιεργείται και από τους γονείς, οι οποίοι τελικά πετυχαίνουν το αντίθετο στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τα παιδιά και να τα κάνουν να νιώσουν χαρούμενα. Γιατί;

Αισθάνονται ίσως ότι έτσι καλύπτουν τον γονεϊκό τους ρόλο. Άλλοτε μπορεί και να καλύπτουν τις προσωπικές τους ενοχές, είτε επειδή δεν περνάνε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, είτε για τον δικό του ο καθένας λόγο.

Τι πρέπει να αλλάξει;

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αντιστρέψουν την κατάσταση; Υπάρχει κάτι; Η ψυχολόγος Ναταλία Κουτρούλη δίνει στο βίντεο που ακολουθεί μερικές ιδέες και δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν:

  1. Oι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν πώς και γιατί συμβαίνει αυτό στη δική τους οικογένεια και να αποφασίσουν από κοινού να το αλλάξουν.
  2. Oι γονείς θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά –ή να τους δίνουν χρόνο– να εκφράζουν τις επιθυμίες τους και να μην σπεύδουν να τις ικανοποιήσουν προτού καν αυτές δημιουργηθούν.

Απλές ιδέες για λιγότερα δώρα και περισσότερη αγάπη

  • Πάρτε απόφαση να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας, τουλάχιστον μέσα στις γιορτές. Δώστε τους να καταλάβουν την αξία της σύνδεσης, κάνοντας μαζί τους ευχάριστες δραστηριότητες.
  • Φτιάξτε μια λίστα εμπειριών που μπορείτε να μοιραστείτε με τα παιδιά. Μια καλή ιδέα είναι ένα χριστουγεννιάτικο advent calendar εμπειριών.
  • Μπορείτε να φτιάξετε μια δική σας τελετουργία ανταλλαγής δώρων, που θα μοιάζει με γιορτή και θα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και κοινές στιγμές.
  • Εξηγήστε στα παιδιά το νόημα των Χριστουγέννων και αφήστε τα να νιώσουν τη χαρά της προσφοράς. Επισκεφθείτε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, παρακινήστε τα να ψωνίσουν κάτι που εκείνα σκέφτηκαν για τους αγαπημένους τους φίλους ή να δωρίσουν πράγματα δικά τους σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.
  • Αποθηκεύστε τα δώρα που θα σας φέρουν συγγενείς και φίλοι για εκείνα και συμφωνήστε να τους τα δίνετε κάθε 15 μέρες, ώστε να έχουν κάτι καινούργιο να περιμένουν και να ενταθεί έτσι το αίσθημα της προσμονής και η χαρά της απόκτησης.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να χαίρονται με απλά πράγματα, με ιδιόχειρες, πρωτότυπες κατασκευές, με κάτι που υπάρχει ήδη στο σπίτι και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλλιώς, με μια ζωγραφιά. Τα παιδιά, στην πραγματικότητα, χρειάζονται ελάχιστα δώρα και πολλές πολλές αναμνήσεις μαζί σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.