Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Ενώ όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε την αποτυχία, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα βέλτιστο ποσοστό λάθους και αν βρίσκεσαι κοντά του αυξάνεις τις πιθανότητες που έχεις να πετύχεις.

Όταν πριν από λίγο καιρό ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ρωτήθηκε για την αποτυχία, η απάντησή του ξάφνιασε θετικά πολλούς ανθρώπους και γρήγορα έκανε τον γύρο του κόσμου:

«Παίρνεις προαγωγή κάθε χρόνο στην δουλειά σου; Οπότε, κάθε χρονιά σου είναι αποτυχημένη; Κάθε χρόνο δουλεύεις προς έναν στόχο, σωστά; Για να πάρεις προαγωγή, να φροντίσεις την οικογένειά σου, να φροντίσεις το σπίτι σου ή να προσέχεις τους γονείς σου. Δεν είναι αποτυχία, αλλά ένα βήμα προς την επιτυχία. 

Δεν υπάρχει αποτυχία στον αθλητισμό. Ξέρεις, υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Κάποιες φορές είσαι πετυχημένος, κάποιες όχι. Κάποιες φορές είναι η σειρά σου και κάποιες όχι. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Δεν νικάς πάντα. Φέτος θα νικήσει κάποιος αλλος. Τόσο απλά». 

Γιατί, λοιπόν, φοβόμαστε τόσο πολύ την αποτυχία ενώ επιζητούμε μανιωδώς την επιτυχία; Μήπως η αποτυχία είναι αυτό που λέει ο Αντετοκούνμπο, ένα μέρος της επιτυχίας; Ισχύει το «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό;». Και είναι τελικά οι αναποδιές που βρίσκουμε στον δρόμο μας απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας;

Πρέπει να αποτύχεις και μάλιστα «καλά»

Φημολογείται ότι μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Αϊνστάιν και ο Μότσαρτ, αναγνώριζαν ότι για να μπορέσουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί πρέπει να αποδεχτούμε πως κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μας θα αποτύχουμε. Κάτι ανάλογο υποστηρίζουν και οι σύγχρονες θεωρίες μάθησης και ανάπτυξης: ότι η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς πρόκληση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτύχουμε πριν τελικά πετύχουμε.

Αν ψάχνεις μια μαθηματική απάντηση στο ερώτημα «πόσες φορές πρέπει να αποτύχεις για να πετύχεις» αντίστοιχη του «πόσα ραντεβού πρέπει να βγεις πριν κάνεις μόνιμη σχέση», οι επιστήμονες την έχουν εντοπίσει, σύμφωνα με όσα γράφει ο Adam Alter στο βιβλίο του Anatomy of a Breakthrough: How to Get Unstuck When It Matters Most.

Ειδικότερα, πριν από αρκετά χρόνια, μια ομάδα ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων προσπάθησε να προσδιορίσει την τέλεια αναλογία επιτυχίας προς αποτυχία. Όπως αναφέρει ο Alter, στο ένα άκρο του φάσματος έχουμε την τέλεια επιτυχία και στο άλλο άκρο την παταγώδη αποτυχία. Και οι δύο πόλοι είναι αποθαρρυντικοί, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Από τη μία, η τέλεια επιτυχία είναι ανιαρή και ανούσια, και από την άλλη, η παταγώδης αποτυχία είναι εξαντλητική και αποκαρδιωτική. Κάπου ανάμεσα σε αυτά τα άκρα υπάρχει ένα «γλυκό» σημείο που μεγιστοποιεί τη μακροπρόθεσμη πρόοδο.

αποτυχία
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το βέλτιστο ποσοστό λάθους είναι 15,87%. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμο, πρώτον, επειδή μας δίνει ένα περιθώριο αποτυχίας, και δεύτερον, επειδή μας δίνει ένα αντικειμενικό σημείο αναφοράς για την αποτυχία.

Η αποτυχία δεν είναι μόνο αποδεκτή, αλλά και απαραίτητη και θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνοψίζεται στις φράσεις «δεν πειράζει να πέσεις αρκεί να ξανασηκωθείς» και «αν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, δεν έχεις ζήσει ποτέ». Πρακτικά, σκέψου, για παράδειγμα, ότι το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να μην κάνει τίποτα κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα (οι Ιάπωνες ονομάζουν αυτή την πρακτική «Boketto») δεν σημαίνει πως δεν είσαι παραγωγικός αλλά πως είσαι στον «σωστό» δρόμο της επιτυχίας.

Βέβαια, όπως προσθέτει ο Alter, «το πραγματικό ποσοστό ποικίλλει περισσότερο από ό,τι υποδηλώνει αυτός ο αφοπλιστικά ακριβής αριθμός», αφού υπάρχουν πολλές μεταβλητές που ίσως δεν λαμβάνονται υπόψη. Για παράδειγμα, σε μια «καλή» μας μέρα μπορεί να ανεχτούμε ένα υψηλότερο ποσοστό λάθους, ενώ μια μέρα που νιώθουμε κουρασμένοι ή απογοητευμένοι μπορεί να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε εντελώς τα λάθη. Επιπλέον, ορισμένες εργασίες απαιτούν υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας από άλλες ενώ η προσωπικότητα του κάθε ατόμου παίζει επίσης ρόλο.

Τέλος, θυμήσου ότι το μυστικό δεν είναι να μην αποτυγχάνεις ποτέ αλλά να βρίσκεις τρόπους να σηκώνεσαι ξανά μετά από κάθε πτώση.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.