Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

SAPIOSEXUAL: ΟΤΑΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ… ΜΥΑΛΟ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αν είναι το μυαλό ενός εν δυνάμει ερωτικού συντρόφου που σε διεγείρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, καλώς ήρθες στον κόσμο των sapiosexuals.

Τι είναι αυτό που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε έλκει σε έναν εν δυνάμει ερωτικό σύντροφο; Η εικόνα ίσως αποτελεί το πρώτο που σκέφτονται οι περισσότεροι, όμως σπάνια αρκεί για να ερωτευτείς. Ένα ελκυστικό χαμόγελο έχει βρεθεί από μελέτες ότι ενισχύει μια ερωτική προδιάθεση. Ρόλο παίζει, βέβαια, και το να σου δείχνει ο άλλος ενεργό ενδιαφέρον: να σε ακούει με προσοχή, να σου μιλά ανοιχτά και ειλικρινά, να σου αφιερώνει χρόνο και να τηρεί όσα υπόσχεται.

Ναι, όλα αυτά είναι καθοριστικά για να ερωτευτείς κάποιον, όμως ορισμένοι από εμάς χρειάζονται κάτι ακόμα για να νιώσουν πραγματική ερωτική έλξη: Διεγείρονται με την ευφυΐα! Ο όρος, μάλιστα, που σχετικά πρόσφατα εφευρέθηκε γι’ αυτούς είναι «sapiosexuals».

Σύμφωνα με το Urban Dictionary, ο «sapiosexual» (προέρχεται από το λατινικό sapiens = σοφός και το sexual = σεξουαλικός) είναι αυτός που βρίσκει την ευφυΐα και το μυαλό του άλλου ως το πιο ελκυστικό του χαρακτηριστικό, περισσότερο από οποιοδήποτε εξωτερικό χαρακτηριστικό. «Για πολλούς, το να αυτοπροσδιορίζονται έτσι σημαίνει να αντιστέκονται στην κατεστημένη, επιφανειακή κουλτούρα σύνδεσης που η εμφάνιση είναι πολυτιμότερη από οτιδήποτε άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά το λεξικό.

Τι διεγείρει πραγματικά τους sapiosexuals

Σκέψου το λίγο, μπορεί να έχει συμβεί και σε εσένα: Δεν είναι δύσκολο να νιώσεις έλξη για έναν ιδιαιτέρως έξυπνο άνθρωπο – το μυαλό, άλλωστε, μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο.

Όσοι δηλώνουν sapiosexuals θα παραδεχτούν ότι ένας πολύ έξυπνος ερωτικός σύντροφος γίνεται ελκυστικός χάρη στο οξυδερκές, διερευνητικό και χωρίς περιορισμούς μυαλό του. Τα «προκαταρκτικά» μαζί του μπορεί να ξεκινήσουν από κάποια φιλοσοφική, πολιτική ή ψυχολογική συζήτηση, η οποία μπορεί φαινομενικά να μην έχει κανέναν σεξουαλικό υπαινιγμό, όμως ταυτόχρονα… να έχει. Οι sapiosexuals θα διεγερθούν από τον τρόπο που σκέφτεται κάποιος, θα γοητευτούν τόσο από το μυαλό του, που στα μάτια τους θα μεταμορφωθεί στο πιο όμορφο, θελκτικό πλάσμα.

Το έχουμε δει να συμβαίνει συχνά, όταν φοιτητές ερωτεύονται καθηγητές ή υφιστάμενοι ερωτεύονται ανώτερούς τους στον χώρο εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Stephen Hawking, που η δεύτερη γυναίκα του τον ερωτεύτηκε ενώ εργαζόταν ως νοσηλεύτριά του, καθώς –όπως η ίδια είχε πει– «θαύμασε το μυαλό του».

Sapiosexual: Όταν ερωτεύεσαι το… μυαλό
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Και αφορά εξίσου όλα τα φύλα. Στην ανθολογία The Sexy Librarian’s Big Book of Erotica, ο συγγραφέας αναφέρει στην εισαγωγή πως οι βιβλιοθηκάριοι πρωταγωνιστούν πολύ συχνά στις φαντασιώσεις ανδρών και γυναικών που τους/τις θεωρούν τρομερά σέξι – ακόμα κι όταν, για τον υπόλοιπο κόσμο, δεν είναι καθόλου. «Είναι σέξι όμως το μυαλό τους», προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι γνώσεις που έχουν για τα βιβλία, τους συγγραφείς, τα λογοτεχνικά είδη, είναι συχνά μοναδικές.

Πώς γίνεται κάποιος sapiosexual;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Diana Raab, όπως οι περισσότερες εκφάνσεις της σεξουαλικότητάς μας έτσι και αυτή κάπως σχετίζεται με την παιδική μας ηλικία. «Αυτά που συνέβησαν στην παιδική μας ηλικία λειτουργούν ως θεμέλια του ποιοι είμαστε και πώς συνδεόμαστε με τους άλλους. Πολλά έχουν να κάνουν με τη σχέση που είχαμε με τον γονιό του αντίθετου φύλου, την πρώτη μας ερωτική εμπειρία και την πρώτη μας σεξουαλική εμπειρία. Ίσως, λοιπόν, αυτό που αναζητάμε σε έναν ερωτικό σύντροφο να είναι αυτό που πάντα θέλαμε για τον εαυτό μας. Μπορεί, επίσης, να είναι ο καταλύτης ή η πύλη της γνώσης του βαθύτερου εαυτού μας», λέει η ίδια.

«Γνωρίζω μια γυναίκα που ως παιδί η μητέρα της τής είχε πει ότι δεν είναι έξυπνη. Για τον λόγο αυτό αποζητούσε πάντα την ευφυΐα για τον εαυτό της και για τους άλλους. Έχει, επίσης, βρεθεί ότι γυναίκες που λατρεύτηκαν από τους μπαμπάδες τους περιμένουν ή επιθυμούν το ίδιο από τους συντρόφους τους και απομακρύνονται από αυτούς που δεν τους φέρονται με σεβασμό. Τέτοιες γυναίκες είναι πιθανό να νιώσουν έλξη από άντρες πνευματικά ώριμους και φροντιστικούς σαν τους μπαμπάδες τους», συμπληρώνει.

Η βιολογία, επίσης, έχει την δική της απάντηση: Οι γυναίκες βρίσκουν την ευφυΐα ελκυστική λόγω της φυσικής επιλογής και της επιθυμίας τους για αναπαραγωγή. Συνεπώς, το να ποθήσουν έναν έξυπνο άντρα είναι και ζήτημα ενστίκτου. Άλλη μελέτη, του 2009, έδειξε ότι οι άνδρες με υψηλότερο IQ έχουν πιο υγιές σπέρμα και είναι πιο αρρενωποί, ενώ τείνουν να έχουν και μεγαλύτερη σεξουαλική όρεξη.

Η Raab καταλήγει, πάντως, πως συμφωνεί με τον γιατρό Mark Banschick, ο οποίος λέει ότι είναι η προσωπικότητα κάποιου που τον κάνει σέξι. Ο ίδιος σε άρθρο του χρησιμοποιεί ως παράδειγμα έναν διάλογο από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα. Το θέμα του συμποσίου είναι η αναζήτηση της υπόστασης του έρωτα, τι είναι ο έρωτας, και ο κάθε παρευρισκόμενος λέει την άποψή του. Ο Σωκράτης, που συνομιλεί με την Διοτίμα, τη μοναδική γυναίκα του συμποσίου, είναι αυτός που καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ο Αλκιβιάδης ακούγοντάς τον συγκλονίζεται. «Δηλώνει την αδυναμία του να αντισταθεί στην ισχυρή έλξη του προς αυτόν, παρομοιάζοντάς τη με το τραγούδι των Σειρήνων», αναφέρει το κείμενο. Μπορεί, λοιπόν, ο Σωκράτης να μην έχει ούτε χρήματα, ούτε ελκυστική εμφάνιση, ούτε κάποιο αξίωμα. Έχει, όμως, χάρισμα και ασύγκριτη ευφυΐα. Και αυτό είναι που τον κάνει ελκυστικότερο όλων των άλλων. Συνεπώς, «η φύση των ερωτικών σχέσεων δεν έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων. Οι sapiosexuals έλκονται από τους έξυπνους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια!»

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.