Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ; ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Μοιάζεις με εξωστρεφή, αλλά δεν νιώθεις ότι είσαι 100%. Παράλληλα, δεν θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου εσωστρεφή. Διάβασε παρακάτω για να ανακαλύψεις πού πραγματικά ανήκεις.

Ουδείς άνθρωπος είναι μόνο ένα πράγμα. Καλός ή κακός. Συναισθηματικός ή «πάγος». Είμαστε ό,τι προκύπτει ανά συνθήκη, βάσει του τι έχουμε αποφασίσει πως δεν θέλουμε να καταλάβει κανείς για εμάς ή του τι θέλουμε να καταλάβει αλλά δεν είναι απαραίτητα και πραγματικό. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας, το ταμπεραμέντο, τη ψυχοσύνθεση, τον χαρακτήρα μας κατατασσόμαστε στους εσωστρεφείς ή στους εξωστρεφείς. Για παράδειγμα, αν μπορείς να μιλήσεις μπροστά σε κόσμο δίχως το παραμικρό πρόβλημα, είσαι εξωστρεφής. Αν κομπιάζεις, ιδρώνεις και γενικά δεν περνάς καλά, είσαι εσωστρεφής.

Έχεις νιώσει πως δεν ανήκεις σε μια από τις δυο κατηγορίες; Έλα να κάνουμε παρέα. Είμαστε πολλοί αυτοί που ενώ οι άλλοι πιστεύουν πως είμαστε εξωστρεφείς, νιώθουμε ταγμένοι εσωστρεφείς. Τι μας συμβαίνει; Μια χαρά είμαστε, απλά, δεν μας είχαν υπολογίσει ευθύς εξ αρχής.

Νιώθεις ότι δεν είσαι ούτε εξωστρεφής ούτε εσωστρεφής;

Οι διακρίσεις μεταξύ εξωστρεφών και εσωστρεφών ανθρώπων γίνονται, επί της ουσίας, από την εποχή του Ιπποκράτη και του Γαληνού. Ο πρώτος είχε περιγράψει τέσσερις διαφορετικούς «χυμούς» του σώματος, προκειμένου να ερμηνεύσουν τα αρνητικά συναισθήματα και τις ψυχικές ασθένειες που προκαλούν (αίμα, μαύρη χολή, κίτρινη χολή και φλέγμα). Ο δεύτερος έγραψε για τέσσερις τύπους προσωπικότητας, βάσει των υγρών του σώματος: τον αιματώδη (εξωστρεφής, κοινωνικός), τον χολερικό (διεκδικητικός, ενεργητικός), τον μελαγχολικό (στοχαστικός, συγκρατημένος) και τον φλεγματικό (ήρεμος, παθητικός).

εσωστρεφής εξωστρεφής
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Το πρώτο αυστηρό ψυχολογικό πλαίσιο αυτού που σήμερα ξέρουμε ως εσωστρέφεια και εξωστρέφεια διαμορφώθηκε από τον Ελβετό ψυχίατρο, Carl Gustav Jung, στις αρχές του 20ου αιώνα (1921). Το βιβλίο του με τίτλο Psychologische Typen είχε ως στόχο να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί ως προς το πώς αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Ό,τι έγραψε ήταν προϊόν παρατήρησης των ασθενών του, εξ ου και τα εξέλαβε ως έμφυτες τάσεις. Τους αντιμετώπιζε ως πόλους του ίδιου φάσματος (όλοι έχουμε και τους δύο, αλλά ένας επικρατεί) και τους ταίριαξε με λειτουργίες (σκέψη, συναίσθημα, αίσθηση, διαίσθηση), δημιουργώντας μια ευρύτερη κατηγοριοποίηση.

Είδε πως η προσωπικότητα διαμορφώνεται από το πώς τα άτομα κατευθύνουν την ψυχική τους ενέργεια ή, όπως έγραψε, τη λίμπιντο. Έτσι, περιέγραψε τους εξωστρεφείς ως ανθρώπους των οποίων η ενέργεια ρέει προς τον εξωτερικό κόσμο, προς αντικείμενα, ανθρώπους και δραστηριότητες. Το «κέντρο» τους είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση, η αντικειμενική πραγματικότητα και η δράση. Για τους εσωστρεφείς έγραψε ότι κατευθύνουν την ενέργεια τους προς τα μέσα, προς τις σκέψεις, τα συναισθήματα και της υποκειμενικές εμπειρίες των ίδιων. Είναι πιο στοχαστικοί και καθοδηγούνται λιγότερο από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Τα ονόματα των ιδιοσυγκρασιών τα δανείστηκε από τα λατινικά (extra=έξω, intra=μέσα, vertere=γυρίζω).

Κάπως έτσι πορευτήκαμε ως είδος, μέχρι αυτήν τη δεκαετία και την εμφάνιση των εσωστρεφών εξωστρεφών. Δηλαδή, των ανθρώπων που είναι στη μέση του φάσματος και με μια λέξη λέγονται αμφιστρεφείς.

Ούτε εξωστρεφής, ούτε εσωστρεφής. Μήπως είσαι αμφιστρεφής;

Αν απολαμβάνεις τις κοινωνικές συναναστροφές και σου αρέσει να είσαι μέσα σε κόσμο, αλλά την ίδια ώρα έχεις ανάγκη τον προσωπικό σου χρόνο, ώστε να γεμίζεις τις μπαταρίες σου, είσαι ενδεικτικό παράδειγμα αμφιστρεφούς. Ομοίως, και αν σε κάποιες περιπτώσεις δεν σταματάς να μιλάς, και σε άλλες δεν βγάζεις λέξη.

Αμφιστρεφής, λοιπόν, είναι όποιος άνθρωπος δεν έχει πρόβλημα να πηγαίνει από τη μια πλευρά στην άλλη (ακόμα και στις ακραίες μορφές τους), όπως προσαρμόζεται στο περιβάλλον.

Η γενική τάση είναι ένας αμφιστρεφής να κλίνει προς την εξωστρέφεια και γι' αυτό οι ερευνητές προτείνουν πως οι περισσότεροι είμαστε αμφιστρεφείς. Εξηγούν πως βοηθά να σκεφτόμαστε αυτήν τη συνθήκη ως φάσμα και όχι ως τύπο.

4 βασικά χαρακτηριστικά των αμφιστρεφών

Σε βραβευμένη κοινότητα για εσωστρεφείς βρήκαμε τα βασικά χαρακτηριστικά των αμφιστρεφών.

Ακολουθούν τέσσερα «σημάδια».

  1. Συχνά τους μπερδεύουμε με εξωστρεφείς, γιατί δείχνουν κοινωνικοί. Ωστόσο, το επίπεδο ενέργειας συνδέεται στενά με το περιβάλλον τους, στο οποίο είναι ευαίσθητοι. Ως εκ τούτου, η ατμόσφαιρα (η ένταση του ήχου, ο αριθμός των ανθρώπων) μπορεί να τους δώσει ενέργεια ή να τους εξαντλήσει, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Με το πέρασμα από την εξωστρέφεια στην εσωστρέφεια (και τούμπαλιν) καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια και προσπάθεια κι έτσι νιώθουν συχνά εξαντλημένοι,
  2. Βρίσκουν πως οι άλλοι άνθρωποι είναι ενδιαφέροντες και κουραστικοί. Κάποιοι τους γεμίζουν, άλλοι τους αδειάζουν. Επίσης, μπορεί να απολαμβάνουν μια παρέα, αλλά χρειάζονται χρόνο με τον εαυτό τους για να «ανασυνταχθούν». Βιώνουν συχνά υπερδιέγερση σε κοινωνικά περιβάλλοντα, λόγω της εσωστρεφούς πλευράς τους. Έτσι, μπορεί να απολαμβάνουν την παρέα, αλλά ενοχλούνται από τον υπερβολικό θόρυβο.
  3. Νιώθουν συχνά πως τους παρεξηγούν και έχουν δυσκολία να θέσουν όρια, καθώς μπορεί να είναι γοητευτικοί, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να είναι βαθιά στοχαστικοί και ενδοσκοπικοί. Οι άνθρωποι νιώθουν άνετα μαζί τους, γιατί είναι καλοί στο να «διαβάζουν» τους άλλους και έχουν το ταλέντο να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν και να «ανοιχτούν». Για εκείνους είναι πιο εύκολο να πουν ό,τι σκέφτονται από το να λένε αδιάφορα πράγματα. Παράλληλα, όμως, δεν σταματούν ποτέ να σκέφτονται τα δικά τους.
  4. Χρειάζονται τον χρόνο τους για να «ζεσταθούν» σε μια κοινωνική συνθήκη, να νιώσουν άνετα και εμπιστοσύνη όσο καλύτερα γνωρίζουν κάποιον, και επικοινωνούν μαζί σου όταν νιώθουν ξεκούραστοι και «φορτισμένοι». Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι κοινωνικοί, αλλά επιλεκτικά κοινωνικοί. Δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να είναι μόνοι τους και δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον να αποδείξουν ποιοι είναι σε ξένους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.