Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

O ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Νευροεπιστήμονας εξηγεί πώς η συναισθηματική επισήμανση μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία.  

Ζεις τη ζωή που έχεις αποφασίσει ότι θες, αυτήν που στηρίζεται στις συνήθειές σου, εκείνη που ικανοποιεί τους άλλους, ή μια ζωή που έχει ως στόχο να αφήσεις μια κληρονομιά, το αποτύπωμά σου στον πλανήτη; Εξαιρουμένης της πρώτης επιλογής, όλες οι υπόλοιπες δημιουργούν σημάδια στην ψυχή. Ο καλύτερος τρόπος να τα γιατρέψεις είναι να έρθεις σε επαφή με το συναίσθημά σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις να λύνεις πιο αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα, αποφεύγοντας την «υπερφόρτωση δικτύου».

Μιλάω για τη νοητική υπερφόρτωση που προκύπτει από τα πολλά και διάφορα που διαχειριζόμαστε παράλληλα ανά πάσα ώρα και στιγμή, προκαλώντας μια θολούρα που δεν μας επιτρέπει να δούμε τι υπάρχει ακριβώς μπροστά μας.

Η Anne-Laure Le Cunff, νευροεπιστήμονας με ειδίκευση στη συνειδητή παραγωγικότητα και τη συστηματική περιέργεια, εξηγεί πως «πνιγόμαστε» γιατί αφενός προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες ώστε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, αφετέρου κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί, προκειμένου να μην μείνουμε πίσω σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς.

Για να ανταπεξέλθουμε, δημιουργούμε ρουτίνες, αγνοώντας την ψυχική μας υγεία. Ένας τρόπος να τη βοηθήσουμε είναι η συναισθηματική επισήμανση.

Συναισθηματική επισήμανση: O απλός τρόπος να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τι είναι η συναισθηματική επισήμανση;

«Να δίνουμε ένα όνομα στα συναισθήματά μας», εξηγεί η Le Cunff σε σχετικό βίντεο. «Να τα εκφράζουμε με λέξεις. Μας επιτρέπει να μειώσουμε τη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, σημείο του εγκεφάλου που μετέχει στην ασυνείδητη διαχείριση των συναισθημάτων, και να αυξήσουμε τη δραστηριότητα στο προμετωπιαίο φλοιό, που έχει λόγο στη λογική σκέψη. Με τη συναισθηματική επισήμανση μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματά μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε μια λέξη για να περιγράψουμε το τρέχον συναίσθημα».

Αν δεν μπορούμε να βρούμε τη σωστή λέξη, προσθέτει η ειδικός, η έρευνα έχει δείξει πως η περιγραφή ενός τοπίου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασκηθούμε στη συναισθηματική επισήμανση: «Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ότι είναι μια θυελλώδης ημέρα σε ένα σκοτεινό δάσος, ή ότι είναι ένας τρομακτικός γκρεμός πάνω από μια όμορφη θάλασσα».

Όποτε ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια αναστάτωση στη ζωή μας, τονίζει, είναι πολύ ελκυστικό να προσπαθήσουμε να λύσουμε αμέσως τις αντικειμενικές συνέπειες, τα πραγματικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν την αναστάτωση. Όταν όμως μπαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία, αγνοούμε εντελώς τη συναισθηματική εμπειρία της αναστάτωσης.

«Η συναισθηματική επισήμανση έχει να κάνει με το να δημιουργούμε χώρο για αυτήν τη συναισθηματική διαχείριση, πριν τακτοποιήσουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες», λέει η ίδια. «Με τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων, καθώς τα βιώνουμε αντί να τα αγνοούμε, μπορούμε να συνδεθούμε περισσότερο με τον εαυτό μας. Με τον καιρό μπορούμε να έχουμε και καλύτερη ψυχική υγεία.

»Επιπροσθέτως, θα βοηθήσει να λύσετε καλύτερα το πραγματικό πρόβλημα. Όταν το μυαλό σας είναι καθαρό, έχοντας διαχειριστεί τα συναισθήματά σας, θα είστε σε θέση να σκεφτείτε τις πραγματικές συνέπειες με πιο αποτελεσματικό τρόπο».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.