iStock

ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

Το συλλογικό παγκόσμιο τραύμα της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη ενός εργαλείου για ταχύτερη και ευκολότερη διάγνωση του μετατραυματικού στρες. Αυτό φαίνεται να έχουν ανακαλύψει σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες ή αλλιώς PTSD επηρεάζει περίπου το 3,5% του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον χρόνο. Πρόκειται για μια πολύ γνωστή διαταραχή, που αντιμετωπίζουν κατεξοχήν άνθρωποι που έχουν βιώσει πόλεμο, όπως είναι για παράδειγμα θύματα πολέμου, πολεμικοί ανταποκριτές ή βετεράνοι στρατιώτες. Όπως ορίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες είναι μια διαταραχή που αναπτύσσεται σε ορισμένα άτομα που έχουν βιώσει ένα σοκαριστικό, τρομακτικό ή επικίνδυνο γεγονός.

Σήμερα, και λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, εκτιμάται ότι τα ποσοστά ανθρώπων με μετατραυματικό στρες αυξάνονται, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα που έχουν νοσηλευτεί με Covid-19 μπορούν επίσης να βιώσουν PTSD.

Υπάρχουν, όμως, καλά νέα! Πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Alberta της Αυστραλίας ανακάλυψε μια νέα μέθοδο διάγνωσης του μετατραυματικού στρες μέσω γραπτών μηνυμάτων. Ειδικότερα, ερευνητές του πανεπιστημίου της Alberta υποστηρίζουν ότι ένα πρόγραμμα μηχανικής μάθησης, δηλαδή μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης, είναι ικανό να «βλέπει το βαθύτερο νόημα σε ένα κείμενο» για να βρει πιθανά προειδοποιητικά σημάδια PTSD στον τρόπο που γράφουν οι άνθρωποι.

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης έγκειται στο ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φτηνό εργαλείο για τους ειδικούς ψυχικής υγείας, ώστε να κάνουν πιο έγκαιρη διάγνωση PTSD ή άλλων διαταραχών.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανίχνευσε μετατραυματικό στρες με ακρίβεια 80%

Τα κείμενα τα οποία εξέτασε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προήλθαν από 250 ημιδομημένες συνεντεύξεις που διεξήχθησαν από έναν τεχνητό συνεντευκτή ο οποίος μίλησε με πραγματικούς συμμετέχοντες μέσω κλήσεων, με τηλεδιάσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο υποψήφιος διδάκτωρ ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Alberta, Jeff Sawalha, χρησιμοποίησε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων προκειμένου να πραγματοποιήσει ανάλυση συναισθημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκε ένας τεράστιος όγκος κειμένων τα οποία ταξινομήθηκαν με βάση θετικές και αρνητικές σκέψεις.

μετατραυματικό στρες
iStock

«Θέλαμε να εξετάσουμε αυστηρά την ανάλυση συναισθήματος από αυτό το σύνολο δεδομένων για να δούμε αν θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε σωστά τα άτομα με PTSD χρησιμοποιώντας μόνο το συναισθηματικό περιεχόμενο αυτών των συνεντεύξεων», αναφέρει ο Sawalha σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα κείμενα των ανθρώπων που πάσχουν από PTSD είναι συνήθως ουδέτερα ή «μουδιασμένα». Οι άνθρωποι που έχουν μετατραυματικό στρες τείνουν να εκφράζουν ουδέτερα συναισθήματα (ή να «παραλύουν» συναισθηματικά), να μοιράζονται λόγια που δείχνουν ουδέτερες ή αρνητικές σκέψεις ή ακόμη και να μην λένε πολλά.

Τέλος, παρόλο που το σύστημα μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιήθηκε ήταν σε θέση να ανιχνεύσει ασθενείς με μετατραυματικό στρες με ακρίβεια 80%, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι μια τέτοια διάγνωση δεν μπορεί να είναι απόλυτη, αφού ορισμένες φράσεις ενδέχεται να προκληθεί σύγχυση στον αλγόριθμο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.