iStock

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ

Σε μια εποχή με συνεχή εισροή πληροφορίας, που εξουθενώνει τον εγκέφαλο και φέρνει τις ψυχικές σου αντοχές στα όρια, η λύση είναι η σωστή οργάνωση, λέει διακεκριμένος νευροεπιστήμονας.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής είναι η τεράστια εισροή πληροφορίας που πρέπει να επεξεργαστείς καθημερινά. Αυτή η διαδικασία επιβαρύνει τον εγκέφαλό σου, σου προκαλεί σύγχυση, αναστάτωση και άγχος, ενώ πολύ συχνά σε οδηγεί στο να πάρεις λανθασμένες αποφάσεις. Η λύση είναι μία και είναι αλάνθαστη: Η σωστή οργάνωση.

Στο βιβλίο του με τίτλο «The Organised Mind», ο νευροεπιστήμονας, μουσικός και συγγραφέας Daniel Levitin αποκωδικοποιεί τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος για να οργανώνει τις ιδέες του και να λαμβάνει αποφάσεις καθημερινά, αποφάσεις που συχνά συνδέονται και με την παραγωγικότητα. Ξεχωρίσαμε τις 5 βασικές στρατηγικές οργάνωσης που μπορείς να ακολουθήσεις για να κρατάς το μυαλό σου ήρεμο και παραγωγικό.

Το σύστημα προσοχής σου εστιάζει σε λίγα και βασικά

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί από σένα να παίρνεις συνεχώς μικρές, απλές αποφάσεις, που εξουθενώνουν τον εγκέφαλο σου. Να πάρεις ρεπό ή να ολοκληρώσεις την παρουσίαση; Ποια σειρά θα δεις το βράδυ; Να περάσεις από το supermarket –το ψυγείο είναι άδειο– για να φτιάξεις μετά βραδινό ή να παραγγείλεις; Να πας να δεις εκείνη την ταινία που ήθελες ή να μείνεις σπίτι και να κοιμηθείς νωρίς; Με τόσα μικροπράγματα να σκέφτεσαι κάθε μέρα, το στρες στον εγκέφαλο αυξάνεται και αυτό είναι πιθανό να σε οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις. Η λύση είναι να βάλεις σε οργάνωση τη σκέψη σου επανεστιάζοντας σε ό,τι είναι πιο σημαντικό, και όχι να σκορπίζεις το μυαλό σου σε δεκάδες μικρές ανούσιες αποφάσεις.

Tα 5 μυστικά του εγκεφάλου για σωστή οργάνωση
Unsplash

Το κόλπο για σωστή οργάνωση

Αν αναρωτιέσαι γιατί συνεχώς δεν μπορείς να θυμηθείς που έχεις αφήσει τα κλειδιά σου, η απάντηση βρίσκεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου σου. Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για τη μνήμη σε σχέση με τον χώρο. Ωστόσο, η λειτουργία του περιορίζεται στο να θυμάται τη θέση πραγμάτων που έχουν σταθερή θέση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θυμάσαι με βεβαιότητα πού βρίσκεται η οδοντόκρεμα ή πού φυλάς το γάλα. Ωστόσο, τείνεις να ξεχνάς τη θέση πραγμάτων όπως τα κλειδιά ή το κινητό σου, που δεν έχουν καθορισμένη θέση.  Η λύση σε αυτό είναι να ορίσεις μια προκαθορισμένη θέση και για τα κινούμενα αντικείμενα, ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι, ένα συγκεκριμένο συρτάρι στο γραφείο σου ή μια συγκεκριμένη θήκη στην τσάντα σου.

Η δύναμη της λίστας

Στην αρχή κάθεσαι να πληρώσεις τους λογαριασμούς, κάπου ενδιάμεσα μπαίνεις να τσεκάρεις online την τσάντα που ήθελες να αγοράσεις και τελικά καταλήγεις να χάνεσαι μέσα σε ένα site με αντικείμενα design που σου βγήκε χορηγούμενη. Το απόλυτο χάος και η απόλυτη αποδιοργάνωση. Τι θα σε βοηθούσε να μην χάσεις το, χρόνο σου και να ολοκληρώσεις αυτά που ήθελες να κάνεις; Υπάρχουν τρεις εύκολες λύσεις για την αποτελεσματική οργάνωση.

1. Λίστες εργασιών

Οι λίστες εργασιών βοηθούν αποτελεσματικά τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί. Μας βοηθούν να τοποθετήσουμε με οργάνωση όλα τα σημαντικά πράγματα έξω από το κεφάλι μας και να το βοηθήσουμε λίγο να ησυχάσει.

2. Ο κανόνας των δύο λεπτών

Σε βοηθά στην ιεράρχηση και την οργάνωση των εργασιών. Αν χρειάζονται περισσότερα από δύο λεπτά για να ολοκληρώσεις μια εργασία, σημείωσέ την. Αν χρειάζεται λιγότερο από δύο λεπτά, κάνε την αμέσως για να τη βγάλεις από το μυαλό σου.

Τα 5 μυστικά του εγκεφάλου για σωστή οργάνωση
Unsplash

3. Η κατηγοριοποίηση

Η τοποθέτηση των πραγμάτων και των εργασιών σε οργανωμένες κατηγορίες, όπως «εργασία», «προσωπικά», «παιδιά»,  βοηθά τον εγκέφαλο να θυμάται καλύτερα. Μην παραλείψεις και την κατηγορία «διάφορα», που βοηθά στην αποθήκευση τυχαίων ιδεών και σκέψεων που δεν ταιριάζουν πουθενά.

Όλες αυτές οι μέθοδοι οργάνωσης θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το στρες στο οποίο υπόκειται ο εγκέφαλος σου και θα σου εξοικονομήσουν μεγάλο απόθεμα ψυχικής ενέργειας.

Αφιέρωσε χρόνο για ξεκούραση και ανεφοδιασμό

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο εγκέφαλος σου χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί, να ανεφοδιαστεί και κάνει τις απαραίτητες αυτοεπιδιορθώσεις. Αυτό συμβαίνει κατά την διάρκεια του ύπνου.  Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αυτό το διάλειμμα κατά το οποίο δεν δέχεται νέες πληροφορίες για να ταξινομήσει αυτές που ήδη έχει.

Τα μυστικά του εγκεφάλου για καλή οργάνωση
Έκδοση στα αγγλικά: Penguin Books Ltd

Αυτό εξηγεί και γιατί συχνά ένα διάλειμμα αυξάνει την παραγωγικότητά σου, όπως και γιατί οι πιο φαεινές ιδέες και λύσεις σε προβλήματα σου έρχονται μετά από έναν καλό ύπνο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχεις διπλάσιες πιθανότητες να λύσεις ένα πρόβλημα αφού έχεις κοιμηθεί. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως πολλοί οργανισμοί επιδιώκουν την αύξηση της παραγωγικότητας εξασφαλίζοντας στους εργαζομένους τους χρόνο ανάπαυσης και χώρους αναψυχής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.