Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΓΝΟΕΙΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μήπως αγνοείς τα συναισθήματά σου; Μήπως στέκεσαι υπερβολικά σε αυτά; Μία έρευνα νευροεπιστημόνων έδειξε ότι τα συναισθήματα αποτυπώνονται στο σώμα και γι' αυτό πρέπει να τα ακούς και να τα ερμηνεύεις. Μάθε πώς.

Ίσως έχεις καταλάβει ότι τα συναισθήματά σου εκφράζονται με συγκεκριμένο τρόπο στο σώμα σου. Για παράδειγμα, το πρόσωπό σου κοκκινίζει όταν ντρέπεσαι, η καρδιά σου χτυπάει δυνατά όταν έχεις άγχος, ή μπορεί να ιδρώνεις, ένα κύμα ζέστης να σε κατακλύζει ανεβαίνοντας από το στήθος μέχρι το κεφάλι όταν θυμώνεις κ.ο.κ.

Θα εκπλαγείς όμως αν μάθεις ότι τα συναισθήματα πράγματι αποτυπώνονται στο σώμα μας, σύμφωνα με έρευνα του φινλανδικού Πανεπιστημίου Aalto.

Μάλιστα, οι ερευνητές που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έφτιαξαν έναν χάρτη που δείχνει τους τρόπους με τους οποίους το κάθε συναίσθημα «χρωματίζει» συγκεκριμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Τι έδειξε η έρευνα για τα συναισθήματα

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά σε περισσότερα από 700 άτομα από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ταϊβάν. Οι ερευνητές προκάλεσαν διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις στους συμμετέχοντες και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να χρωματίσουν περιοχές σε εικόνες ανθρώπινων σωμάτων σε έναν υπολογιστή, στις οποίες ένιωσαν αυξημένη δραστηριότητα.

Έτσι, το άγχος χρωματίστηκε με κόκκινο στο στήθος και ο έρωτας με ζεστές, ευχάριστες αποχρώσεις σε όλο το σώμα. Οι σωματικοί χάρτες των αισθήσεων ήταν διαφορετικοί για τα διαφορετικά συναισθήματα. Τα μοτίβα αισθήσεων ωστόσο, ήταν συνεπή σε διαφορετικούς πολιτισμούς της Δυτικής Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας, υπογραμμίζοντας ότι τα συναισθήματα και οι αντίστοιχες σωματικές αισθήσεις έχουν βιολογική βάση.

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ποιος είναι ο ρόλος των συναισθημάτων

Πώς ερμηνεύεται κάτι τέτοιο; Τα συναισθήματα επιτελούν έναν σημαντικό ρόλο: Προσαρμόζουν την ψυχή και το σώμα μας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του περιβάλλοντος.

«Με αυτόν τον τρόπο μας προετοιμάζουν να αντιδράσουμε γρήγορα στους κινδύνους, αλλά και στις ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα οι ευχάριστες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, που υπάρχουν στο περιβάλλον. Η συνειδητοποίηση των αντίστοιχων σωματικών αλλαγών μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει τις συνειδητές συναισθηματικές αισθήσεις, όπως το αίσθημα της ευτυχίας», ανέφερε ο Lauri Nummenmaa, επίκουρος καθηγητής Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Aalto.

Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας είναι πολύ σημαντικά, διότι συμβάλλουν στην κατανόηση των λειτουργιών των συναισθημάτων και της σωματικής τους βάσης. Επιπλέον, τα πορίσματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τις διάφορες συναισθηματικές διαταραχές και να παρέχουμε νέα εργαλεία για τη διάγνωσή τους.

Γιατί να μην αγνοείς τα συναισθήματά σου

Αν λοιπόν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν μάθει από την οικογένεια, τη θρησκεία ή τη κοινότητα στην οποία μεγάλωσαν να αγνοούν τα συναισθήματα ή να τα παραγκωνιζουν, καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Μπορεί να ακούς πολύ συχνά ότι είσαι υπερβολικός/ή, ότι υπεραντιδράς και ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Αγνόησε αυτές τις παρατηρήσεις. Γιατί, όταν αγνοείς τα συναισθήματά σου, χάνεις μια πολύ σημαντική πληροφορία.

Τα συναισθήματα μοιάζουν με ένα μήνυμα προειδοποίησης: μας λένε πότε έχουμε υπερβεί τα όριά μας, πότε οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται από μία σχέση ή πότε είμαστε ασφαλείς. Μας δίνουν λοιπόν πολύτιμα μαθήματα και υποδεικνύουν τις ευκαιρίες μας για αλλαγή.

Πώς να στεκόμαστε απέναντι στα συναισθήματα

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσκολληθούμε στα συναισθήματά μας. Ούτε όμως και να τα αποφεύγουμε. Ακριβώς επειδή τα συναισθήματα είναι αγγελιαφόροι, δεν χρειάζεται να αναλαμβάνουμε δράση με καθετί που νιώθουμε. Χρειάζεται όμως να «ακούμε» το μήνυμα και να το ερμηνεύουμε.

Την επόμενη φορά που θα σε κατακλύσουν ισχυρά συναισθήματα, πάρε μια μικρή απόσταση και δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Τι μου ζητάει να κάνω αυτό το συναίσθημα;
  2. Τι υποδεικνύει ότι λαχταράω πραγματικά;

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.