iStock

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΡΓΙΑ;

Το να σωματοποιείς το άγχος δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται ως εκ θαύματος στις διακοπές και τις αργίες. Χρειάζεται δουλειά στην καθημερινότητά μας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι διακοπές κοντεύουν να γίνουν μια μακρινή ανάμνηση. Ίσως και να τις είχαμε φορτώσει με αυξημένες προσδοκίες: Να βρούμε τον έρωτα της ζωής μας, να ξεκουραστούμε, να απαλλαγούμε από το άγχος μας, να εξαφανιστούν τα ψυχοσωματικά μας συμπτώματα, να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας πιο ανανεωμένοι από ποτέ…

Και να που έρχεται το φθινόπωρο και αντιλαμβανόμαστε ότι τα ψυχοσωματικά μας συμπτώματα όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν, αλλά τα νιώθουμε πιο έντονα. Αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό και φτάνουμε στο σημείο να θυμώνουμε με τον εαυτό μας.

Όποτε κάτι μας προκαλεί στρες, ο εγκέφαλός μας θεωρεί ότι πρέπει να εστιάσει την προσοχή του εκεί, καθώς το αντιλαμβάνεται ως απειλή. Έτσι, καταλήγει σε μια (μάλλον) επιλεκτική προσοχή.

Το άγχος για το… άγχος!

Ενώ, λοιπόν, η λογική λέει πως θα έπρεπε να έχουμε επιστρέψει από το καλοκαίρι με γεμάτες μπαταρίες και γερές αντοχές εν όψει του χειμώνα, εμείς νιώθουμε κουρασμένοι, χωρίς ιδιαίτερες δυνάμεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μάλλον γιατί προβάλουμε στις διακοπές μεγάλο εύρος των προσδοκιών μας για τη διαχείριση και την εξάλειψη του άγχους. Πιθανότατα θεωρούμε ότι αν ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας και ξεκουραστεί το σώμα μας, θα σταματήσουμε να σκεφτόμαστε όσα έχουν λειτουργήσει επώδυνα ή τραυματικά στον ψυχισμό μας.

Ωστόσο, το άγχος δεν σχετίζεται μόνο με την ξεκούραση του σώματος, αλλά επίσης με τη διαχείριση και την αμφισβήτηση/αντιμετώπιση των σκέψεών μας.

χαλάρωση
iStock

Η σωματοποίηση του άγχους

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα, το οποίο συχνά κινητοποιείται από ένα γεγονός που βλέπουν ή καλούνται να διαχειριστούν και δεκάδες άλλοι άνθρωποι – χωρίς εκείνοι απαραίτητα να νιώθουν ανάλογο ή καθόλου άγχος.

Αν σκεφτούμε τη σωματοποίηση και τα ψυχοσωματικά μας, κανένας δεν θα ισχυριστεί ότι είναι ευχάριστη κατάσταση. Μάλλον στρεσογόνα θα τα χαρακτηρίζαμε. Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί μας δείχνει ότι δεν ακούμε με προσοχή τον εαυτό μας και το σώμα μας κι έχουμε ξεπεράσει τα όρια των ανοχών και των αντοχών μας.

Οπότε, καλό είναι να μην περιμένουμε ότι θα ξεκουράσουμε το μυαλό και το σώμα μας στις επόμενες διακοπές, ή την επόμενη αργία. Η αυτοφροντίδα πρέπει να είναι το νέο mindset για όλους μας, καθημερινά.

χαλάρωση
iStock

Μην περιμένεις το σώμα σου να σου δείξει ότι αγγίζεις ή ξεπερνάς τα όριά σου. Μην αφήνεις το στρες, την κούραση και το burnout να σε καταδυναστεύουν. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τις ανάγκες και τα θέλω σου, ώστε να επιδιώξεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αν μπορείς να στοχεύσεις εκεί, γιατί να αρκεστείς σε εκείνη που σε στρεσάρει;

Tips για πιο ομαλή καθημερινότητα

  • Η ρουτίνα είναι κάτι που μας βοηθάει να αισθανθούμε ασφάλεια. Διάλεξε λοιπόν πράγματα και δραστηριότητες που θέλεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου και χτίσε το πρόγραμμά σου.
  • Το άγχος σχετίζεται τις περισσότερες φορές με ανέφικτους στόχους, που επιτείνουν την αναβλητικότητά μας. Έτσι, καταλήγουμε να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας, με αυξημένο αίσθημα ανικανότητας και αναξιότητας.
  • Το σταθερό πρόγραμμα φαγητού και σωματικής εκτόνωσης λειτουργεί πάντα βοηθητικά.
  • Βοηθητικά λειτουργούν και οι σύμμαχοι στην καθημερινότητά μας. H επικοινωνία είναι πολύ σημαντική, γιατί ουσιαστικά μειώνει την ένταση των αυτόματων σκέψεών μας.

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, MSc, εξειδικευμένη στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.