Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΑΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΧΟΣ

Το κοινωνικό άγχος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και διαταραχών εθισμού. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό;

Μπορεί εγώ να χαίρομαι κάθε φορά που συναντάω τους φίλους μου σε κάποιο μπαρ ή πηγαίνω για φαγητό σε κάποια ταβέρνα, αλλά οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις δεν είναι για όλους μια ευχάριστη εμπειρία. Το αντίθετο. Υπάρχουν άνθρωποι που μια τέτοια εμπειρία τούς γεμίζει φόβο, επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους. Ανάμεσα σε αυτούς και άνθρωποι που δεν θα φανταζόμασταν, όπως η πρωταθλήτρια του τένις Ναόμι Οσάκα (η οποία έχει μιλήσει για τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει) και η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα πάσχουν από τις λεγόμενες κοινωνικές φοβίες. Μάλιστα, τα νεότερα άτομα παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά και οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.

Μεγάλη μελέτη, η οποία μέτρησε τον επιπολασμό του κοινωνικού άγχους σε νέους ενήλικες από 7 χώρες, διαπίστωσε ότι πάνω από 1 στους 3 πληρούσαν τα κριτήρια για τη διάγνωση διαταραχής κοινωνικού άγχους. Το νούμερο αυτό ήταν σχεδόν 3 φορές υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Το κοινωνικό άγχος υποδιαγιγνώσκεται

Η Fallon Goodman, επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington, αναφέρει ότι ενώ η κοινωνική φοβία είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές νόσου στον κόσμο και είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστεί, συχνά διαγιγνώσκεται λάθος και παρερμηνεύεται. Πολλές φορές οι άνθρωποι που πάσχουν χαρακτηρίζονται ως εσωστρεφείς ή ντροπαλοί.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το κοινωνικό άγχος
Ελένη Καστρινογιάννη

Συμπληρώνει, επίσης, ότι «αν και κάθε περίπτωση κοινωνικού άγχους είναι διαφορετική, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών, καθώς και με άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη».

Αυτό, ωστόσο, που βρίσκει ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κοινωνικό άγχος στερεί τους ανθρώπους από έναν από τους σημαντικότερους (αν όχι τον σημαντικότερο) παράγοντες ευεξίας και μακροζωίας: τους άλλους ανθρώπους.

Ο φόβος της απόρριψης

Η Goodman πιστεύει ότι στον πυρήνα του, το κοινωνικό άγχος, συνδέεται με τον φόβο της απόρριψης. Αν και αποτελεί μέρος της ζωής, τα άτομα με κοινωνική φοβία συνδέουν την απόρριψη με τις απόψεις που διαμορφώνουν για τον εαυτό τους. Μπορεί να πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι δεν πήραν μια δουλειά, επειδή δεν είναι αρκετά έξυπνα. «

Για μερικούς ανθρώπους, η απόρριψη είναι τόσο τραυματική, που αποφεύγουν συστηματικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε όλη τη ζωή τους», αναφέρει η ειδικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.