Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΔΙΝΕΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Αν είχες μπροστά σου τον 18χρονο εαυτό σου τι θα του έλεγες; Σκέψου μόνο ότι οι συμβουλές για εκείνον μπορεί να σου φανούν χρήσιμες και στο παρόν.

Το ερώτημα «τι συμβουλές θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;» κυκλοφορεί πολύ στα social media και έχει τεθεί σε αρκετό κόσμο, από πρόσωπα της επικαιρότητας, όπως ηθοποιούς ή τραγουδιστές, μέχρι ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας – ακόμα και στον Bill Gates!

Φυσικά αυτή η ερώτηση δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Το 2019, οι ερευνητές Robin Kowalski and Annie McCord, από το Clemson University των ΗΠΑ, δημοσίευσαν έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό in The Journal of Social Psychology, στην οποία ζήτησαν από πολλούς εθελοντές-συμμετέχοντες, όλους άνω των 30 ετών, να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για τον εαυτό τους. Μία από αυτές αφορούσε το τι συμβουλή θα έδιναν στον νεότερο εαυτό τους.

Μερικές μόνο από τις απαντήσεις που ξεχώρισαν ήταν:

  • «Το χρήμα είναι μια κοινωνική παγίδα».
  • «Αυτό που κάνεις δύο φορές γίνεται συνήθεια. Πρόσεχε ποιες συνήθειες διαμορφώνεις».
  • «Θα έλεγα να μη βασίζεις ποτέ καμία απόφαση στον φόβο».

Εσύ τι θα συμβούλευες τον νεότερο εαυτό σου;

Αν είχες απέναντί σου τον 18χρονο εαυτό σου, είμαι σίγουρη ότι θα είχες να του πεις πολλά. Τι να κάνει, τι να μην κάνει, για ποια πράγματα δεν αξίζει να στεναχωριέται και πόσα θα αλλάξουν στη ζωή του. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικές από τις συμβουλές που θα δίναμε σε μια νεότερη εκδοχή μας, τις οποίες αξίζει να εφαρμόζουμε και στο παρόν.

συμβουλές στον εαυτό μας
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

– Μην ανησυχείς τόσο πολύ για όλα

Όλοι ανησυχούμε για μικροπράγματα της καθημερινότητας, που αργά ή γρήγορα δεν θα θυμόμαστε καν. Όπως χιουμοριστικά γράφει η Lottie O'Conor στον Guardian, σε λίγα χρόνια δεν θα θυμάστε καν το όνομα του συναδέλφου που νομίζατε ότι σας έχει βάλει στο μάτι. Μπορεί, επίσης, να πείτε εκατομμύρια ανόητα πράγματα σε συσκέψεις και κανείς δεν θα θυμάται κανένα από αυτά. Με άλλα λόγια, μην προβληματίζεστε για πράγματα που σε λίγο καιρό δεν θα έχουν νόημα και, όπως γράφει η O'Conor, «απολαύστε αυτό το κομμάτι όσο μπορείτε».

– Φρόντισε τον εαυτό σου

Η φροντίδα του εαυτού μας –είτε με όρους wellness (π.χ. self-care, αυτοφροντίδα) είτε χωρίς– είναι σημαντική. Μπορεί όταν είσαι νέος να μην το αντιλαμβάνεσαι πλήρως, αλλά το να φροντίζεις τον εαυτό σου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η αυτοφροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει από το να επιλέξουμε να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον και να συνάπτουμε υγιείς σχέσεις μέχρι το να επενδύουμε τον χρόνο μας σε δραστηριότητες που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.

– Ζήτησε βοήθεια αν νιώθεις ότι τη χρειάζεσαι

Τα χρόνια της εφηβείας αλλά και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης είναι χρόνια «διαμόρφωσης», κατά τα οποία ναι μεν λείπει η εμπειρία, αλλά επικρατεί ο ενθουσιασμός. Πολλές φορές νιώθουμε απομονωμένοι και «χαμένοι» στις σκέψεις και τις ανησυχίες μας, αγνοώντας το γεγονός ότι αυτοί οι προβληματισμοί είναι απολύτως φυσιολογικοί και ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν παρόμοια συναισθήματα. Ευτυχώς, σήμερα το να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας έχει πάψει να θεωρείται ταμπού.

– Κάνε αυτό που αγαπάς

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έλεγαν στον νεότερο εαυτό τους ότι δεν έπρεπε να επιλέξει την καριέρα που ήθελαν οι γονείς τους. Μια συμβουλή θα ήταν να μην βιαστείς να ακολουθήσεις τον δρόμο που ακολουθούν όλοι, ούτε να κάνεις αυτό που θέλει κάποιος άλλος για σένα.

– Μάθε να αφήνεις πίσω σου πρόσωπα και καταστάσεις

Καθώς μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς ότι οι φίλοι σου μειώνονται και ότι άνθρωποι θα έρχονται και θα φεύγουν απ' τη ζωή σου. Θα κάνεις λάθη και αυτό είναι εντάξει. Αποδέξου το γεγονός ότι το να σπαταλάς την ενέργειά σου με το να ασχολείσαι με πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις δεν θα σε βοηθήσει.

Με άλλα λόγια, όπως συνιστά και η γιατρός Gladys McGarey (η οποία είναι 102 ετών), υιοθέτησε το «Let Things Go» ως στάση ζωής και μην αφήνεις γεγονότα και καταστάσεις που δεν έχουν σημασία να απορροφούν την ενέργειά σου.

Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, οπότε γιατί να συμβουλέψεις τον νεότερο εαυτό σου;

Έχει νόημα να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά όταν ήμασταν νέοι, γνωρίζοντας ότι πλέον δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι από το παρελθόν; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κοιτώντας με κριτική ματιά το παρελθόν και αξιολογώντας τις πράξεις μας, μπορούμε να βελτιώσουμε το παρόν μας.

Όπως γράφουν οι Kowalski και McCord, τα αποτελέσματα των τρέχουσων μελετών υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον εαυτό μας για πράγματα που θα λέγαμε στη νεότερη εκδοχή μας. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε και που μπορούν να διευκολύνουν την ευημερία και να μας φέρουν περισσότερο κοντά στο πρόσωπο που θα θέλαμε να είμαστε, αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές αυτές».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.