iStock

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΤΡΟΛΑΡΕΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση του άγχους είναι ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Μια Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια εφαρμόζει απλές χρήσιμες πρακτικές που μπορείς να εντάξεις κι εσύ στην καθημερινότητά σου και να δεις αποτέλεσμα.

Η συμβουλή «διαχειρίσου το στρες σου» μπορεί να με τρελάνει. Τη βρίσκω όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και ικανή να μου δημιουργήσει περισσότερο στρες. Τελευταία μάλιστα έχει γίνει πολύ της μόδας και μπορεί να την ακούσεις από φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, ακόμη και γιατρούς στους οποίους έχεις πάει για κάτι εντελώς άσχετο με την ψυχική σου υγεία.

Και πώς να διαχειριστώ το άγχος μου; Α! Αυτό θα το βρεις εσύ! είναι η απάντηση. Μέχρι όμως να το βρεις, μερικές συμβουλές ειδικά από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ως προς το πού να ψάξεις, είναι πάντα χρήσιμες.

Ακόμη πιο χρήσιμο είναι να μάθεις τι κάνει ένας ειδικός ψυχικής υγείας ο ίδιος για να κοντρολάρει το στρες του. Η Inger E. Burnett-Zeigler,κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής Northwestern University Feinberg της Νέας Υόρκης μίλησε στους New York Times για τις δικές της συνήθειες αναφορικά με τη διαχείριση του άγχους.

Το βασικό σημείο σε όλες είναι ότι λειτουργούν προληπτικά και όχι πυροσβεστικά. Μην περιμένεις δηλαδή να διαβάσεις εδώ για βοηθητικές αναπνοές ή σοφές σκέψεις που θα απομακρύνουν ή θα μετριάσουν το άγχος σου, όταν αυτό θα σε έχει κατακλύσει. Αν θέλεις να διαχειριστείς το στρες, πρέπει να υιοθετήσεις ορισμένες πρακτικές και να τις εφαρμόσεις σε βάθος χρόνου.

Βρίσκει δημιουργικούς τρόπους να διαλογίζεται

Τι κάνει μια ψυχοθεραπεύτρια
Freepik

Η σημασία του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας στη διαχείριση του άγχους είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένη. Πόσο εύκολο όμως είναι να απομονώνεις καθημερινά όλους τους «θορύβους» της ζωής, να μένεις μόνος και να εστιάζεις στην αναπνοή σου, έστω και για λίγα λεπτά;

Όταν η Dr Burnett-Zeigler δεν μπορεί να βρει χρόνο για μια συνεδρία διαλογισμού, μετατρέπει τις καθημερινές της ασχολίες σε μικρές ευκαιρίες για ένα διάλειμμα ενσυνειδητότητας. Για παράδειγμα, ξυπνώντας το πρωί μένει μερικά λεπτά στο κρεβάτι για να περάσει τη σκέψη της επάνω απ' όλο της το σώμα και να αξιολογήσει ποια σημεία του είναι ίσως σφιγμένα ή λιγότερο ξεκούραστα.

Στη συνέχεια επιλέγει ένα ήσυχο δωμάτιο για να απολαύσει τον καφέ της, σαν μια πράξη ενσυνειδητότητας, εστιάζοντας στη γεύση του, τον τρόπο που ξυπνάει το σώμα της και ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στο ημερήσιο πρόγραμμά της.

Μερικές φορές, μετατρέπει το πρωινό ντους σε άσκηση ενσυνειδητότητας, αφήνοντας να την κατακλύσει η αίσθηση του ζεστού νερού στο σώμα, εισπνέοντας τις μυρωδιές του αφρόλουτρου και προσέχοντας τον ήχο του νερού καθώς πέφτει στην μπανιέρα.

Χτίζει (και συντηρεί) σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όταν νιώθουμε άσχημα, συνήθως επιλέγουμε να απομονωθούμε. Από την άλλη, οι καλές, υποστηρικτικές κοινωνικές σχέσεις, όχι μόνο μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του άγχους μας.

Τι κάνει μια ψυχοθεραπεύτρια
Pexels Andrea Piacquadio

Οι παρέες, οι οικογενειακές μαζώξεις, τα ψώνια με μια φίλη, η συμμετοχή σε μικρές κοινότητες, όπως μια λέσχη βιβλίου ή μια ομάδα γυμναστικής, είναι μερικές πραγματικές διέξοδοι του στρες. Η καλλιέργεια μάλιστα ειλικρινών και ουσιαστικών σχέσεων και η διατήρησή τους έχουν αξία ανυπολόγιστη όσον αφορά στην ψυχική υγεία.

Επικεντρώνεται στη μεγάλη εικόνα

Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει στο σώμα σου, όταν βιώνεις ένα στρεσογόνο γεγονός; Οι ανησυχίες σου μπορεί να εκδηλωθούν με ταχυκαρδία, αρνητικές σκέψεις, σφίξιμο, ανάγκη να σπεύσεις σε βοήθεια κ.ά. Τι μπορείς να κάνεις, όταν εμπλέκεσαι σε μια δίνη ανησυχίας και σωματικών εκδηλώσεων;

Η Dr Burnett-Zeigler προσπαθεί να φρενάρει το μυαλό της, να διακόψει αυτή τη δίνη, παίρνοντας τουλάχιστον μία βαθιά ανάσα και στη συνέχεια να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει τη δεδομένη στιγμή. Αρχή όλων αυτών είναι η θέαση της μεγάλης εικόνας του συγκεκριμένου ωστόσο προβλήματος.

Να σκέφτεσαι τι είναι υπό τον έλεγχό σου, το οποίο μπορείς να φροντίσεις όσο καλύτερα μπορείς εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Πώς μπορείς να πάρεις περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση και πώς εν τέλει θα πράξεις.

Τι κάνει μια ψυχοθεραπεύτρια
Freepik

Θυμάται να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της

Η Dr Burnett-Zeigler κρατά - έστω και νοητά - μια λίστα με τα πράγματα που την κάνουν ευγνώμωνα και στη συνέχεια τα λέει φωναχτά. Είμαι ευγνώμων για τους γιατρούς που με συμβούλεψαν για τη φροντίδα της κόρης μου ή είμαι ευγνώμων για την ευελιξία της δουλειάς μου και για το ότι μπορώ να βγαίνω έξω για βόλτες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πράγματα απλά, καθημερινά ή και μεγαλύτερα, όλα χωράνε σε μια λίστα ευγνωμοσύνης. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την ψυχική υγεία και να αυξήσει τα επίπεδα της ευτυχίας. Ακούγοντας τον εαυτό της να δηλώνει την ευγνωμοσύνη της φωναχτά, η Dr Burnett-Zeigler ανέφερε ότι βλέπει σημαντική αύξηση των θετικών της συναισθημάτων. Μήπως να δοκιμάσεις;

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.