© Picture Lux/The Hollywood Archive/Alamy/Visualhellas.gr

TO ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΟΥ

Ο κορυφαίος συγγραφέας πρότεινε πριν από 100 περίπου χρόνια μια τεχνική που μπορεί να νικήσει την αναβλητικότητα και να τονώσει την παραγωγικότητα.

Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς να κάνεις όταν έχεις αναλάβει ένα μεγάλο project είναι να σταματήσεις και να πάρεις μια ανάσα, σωστά; Όταν η δουλειά σου προχωρά κανονικά και δημιουργικά, θέλεις τίποτα να μη σε σταματήσει, τίποτε να μη σε εμποδίσει να τελειώσεις μια ώρα αρχύτερα. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί πράγματι να είναι αποτελεσματικό, όχι όμως πάντα. Αν θες να εκτινάξεις τις επιδόσεις σου και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό σε ό,τι κάνεις, έχει νόημα να μάθεις για το τρικ του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας του αριστουργήματος «Ο Γέρος και η Θάλασσα» και δημοσιογράφος (φερόμενος ως κατάσκοπος της KGB, αθεράπευτος γυναικάς και μέγας πότης) σε συνέντευξη του 1935 στο αμερικανικό περιοδικό Esquire έδωσε μια ενδιαφέρουσα συμβουλή.

Όπως περιγράφει το BBC, που μετέφερε απόσπασμα της συνέντευξης, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πόσο πρέπει να γράφει κάθε μέρα ένας συγγραφέας, ο Χέμινγουεϊ απάντησε: «Το καλύτερο είναι πάντα να σταματάς όταν πηγαίνεις καλά και όταν ξέρεις τι θα συμβεί μετά. Αν το κάνεις αυτό κάθε μέρα όταν γράφεις ένα μυθιστόρημα, δεν θα κολλήσεις ποτέ». Ενθάρρυνε, μάλιστα, τον δημοσιογράφο να θυμάται τη συμβουλή αυτή και τόνισε ότι είναι η πιο πολύτιμη που θα μπορούσε ποτέ να δώσει.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κούβα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ, 28 Οκτωβρίου 1954. © AP Photo
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κούβα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ, 28 Οκτωβρίου 1954.

Το τρικ του Χέμινγουεϊ δίνει έμφαση στο momentum

Τη συμβουλή αυτή του Χέμινγουεϊ αποφάσισε να ελέγξει επιστημονικά το 2017 ο Yoshinori Oyama, ερευνητής του Πανεπιστημίου Chiba της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με τον Emmanuel Manalo από το Πανεπιστήμιο του Κιότο. Μελέτησαν, λοιπόν, κατά πόσο το να μην ολοκληρώνεις ένα project ή μια εργασία την ώρα που την κάνεις μπορεί να είναι ωφέλιμο. Μάλιστα, η ομάδα τους αποφάσισε να μην περιοριστεί στον τομέα της συγγραφής αλλά σε κάθε εργασιακό τομέα, με την προϋπόθεση ότι το άτομο πράγματι ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει το μεγάλο project.

Τις λεπτομέρειες της μελέτης μπορείς να τις δεις εδώ, ωστόσο, το συμπέρασμα ήταν ότι πράγματι η τεχνική του Χέμινγουεϊ έχει βάση και μπορεί να βοηθήσει κυρίως φοιτητές (π.χ. καθώς γράφουν την πτυχιακή τους) αλλά και εργαζόμενους σε άλλους τομείς. «Όταν έχουμε μέρη από κάτι, θέλουμε πάντα σχηματίσουμε με αυτά το όλον», είπε σχολιάζοντας τα συμπεράσματα ο Manalo.

To τρικ του Χέμινγκγουεϊ θα σε βοηθήσει να εκτινάξεις τις επιδόσεις σου
© iStock

Σκέψου το λίγο: Φαντάσου πως έχεις αφιερώσει πολλές ώρες σε μια σημαντική δουλειά και, ενώ πλησιάζεις προς το τέλος, αποφασίζεις να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να βγεις για μια βόλτα. Το πιθανότερο είναι ότι όλη την υπόλοιπη μέρα θα σκέφτεσαι αυτή τη δουλειά. Θα την έχεις τόσο πολύ στο μυαλό σου, που σχεδόν θα ανυπομονείς να επιστρέψεις για να την ολοκληρώσεις. Και όταν το κάνεις, θα έχεις μεγαλύτερη ορμή και κέφι! Μπορεί μάλιστα τότε, με πιο ξεκούραστο μυαλό, να αποφασίσεις να πάρεις όλο το project από την αρχή, να το ελέγξεις για τυχόν λάθη ή να προσθέσεις νέες ιδέες.

Το γεγονός ότι οι ατελείς εργασίες κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση και την ανάγκη μας να ολοκληρώνουμε ατελή σχέδια ή μοτίβα έχουν μελετήσει διάφοροι επιστήμονες κατά καιρούς. Το τρικ του Χέμινγουεϊ δεν διαφέρει πολύ από το «gestaltism», μια σχολή Ψυχολογίας σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο σύμφωνα με μεγάλα σχήματα ή μοτίβα, εκτιμούν δηλαδή την ευρύτερη εικόνα περισσότερο από τα μεμονωμένα μέρη, και αυτήν προσπαθούν να συνθέσουν. Αυτός είναι ο λόγος που μας είναι σχεδόν αδύνατον να αφήσουμε ανολοκλήρωτο ένα παζλ, ακόμα περισσότερο λίγο πριν το τελειώσουμε!

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Amantha Imber σε άρθρο της προτείνει: «Λίγο πριν ολοκληρώσεις ό,τι κάνεις, στο τέλος της ημέρας, απόφυγε τον πειρασμό να τελειώσεις. Σταμάτα εκεί που είσαι, σε αυτό που γράφεις, σε αυτό που φτιάχνεις. Το επόμενο πρωί θα σου είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις τη δουλειά σου δυναμικά! Ειδικά αν είσαι από αυτούς που δυσκολεύονται τα πρωινά να ξεκινήσουν ό,τι πρέπει να κάνουν και απλά το αναβάλουν, η τεχνική του Χέμινγουεϊ μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.