Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΕΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η κατάθλιψη έχει γενετικό υπόβαθρο, μάλιστα ορισμένες από τις εκατοντάδες γενετικές παραλλαγές που εντοπίστηκαν πρόσφατα δεν είχαν συνδεθεί ποτέ με τη διαταραχή. Τι σημαίνει αυτό για την αντιμετώπιση της νόσου;

Η κατάθλιψη, που σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επηρεάζει πλέον 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες αναπηρίας, είναι μια νόσος που σχετίζεται κυρίως με ψυχογενή αίτια. Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, ορισμένα δύσκολα βιώματα, το στρες αλλά και κάποια προβλήματα υγείας ενοχοποιούνται συχνότερα για την εμφάνισή της.

Φυσικά, υπάρχουν και ορισμένοι οργανικοί λόγοι οι οποίοι μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση κατάθλιψης, με πιο συνηθισμένο τον κλινικό υποθυρεοειδισμό και διάφορα άλλα ορμονικά προβλήματα. Ωστόσο, η γενετική προδιάθεση της νόσου λίγο έχει μελετηθεί.

Υπάρχουν γονίδια υπεύθυνα για μια πιθανή νόσηση; Την απάντηση επιχείρησε να δώσει διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το King’s College του Λονδίνου. Ήταν μάλιστα η πρώτη συγκεντρωτική μετα-ανάλυση που χρησιμοποίησε τόσο μεγάλο δείγμα ανθρώπων από τόσες διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, έτσι μπορούμε να πούμε ότι έδωσε μια πληρέστερη εικόνα.

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές μελέτησαν γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 29 χώρες, από κάθε κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο,  το 25% των οποίων δεν καταγόταν από την Ευρώπη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell και εντόπισε 697 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την ανάπτυξη κατάθλιψης.

Γενετικοί παράγοντες κατάθλιψη
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Από αυτές, σχεδόν οι μισές δεν είχαν συνδεθεί ποτέ με τη διαταραχή. Πρόκειται για μικρές τροποποιήσεις στο DNA που επηρεάζουν νευρώνες σε πολλές και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τη μελέτη, 308 γονίδια σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Είναι κληρονομική η κατάθλιψη;

«Η βιολογική βάση και η κληρονομικότητα της κατάθλιψης αποτελεί πεδίο διαρκούς πρόκλησης για την επιστημονική κοινότητα. Σήμερα αναγνωρίζεται η πολυγονιδιακή συμμετοχή στην εμφάνιση τόσο της κατάθλιψης όσο και των υπόλοιπων ψυχικών διαταραχών. Η κατάθλιψη παρουσιάζει σημαντικό βαθμό ετερογένειας, δηλαδή ποικιλίας στα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται. Το γεγονός αυτό συνδέεται ακριβώς με το μεγάλο αριθμό των γονιδίων που εμπλέκονται, καθένα από τα οποία σχετίζεται με κάποια διαφορετική παράμετρο της καταθλιπτικής διαταραχής» ,σχολιάζει ο ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης.

«Αν και η κατάθλιψη παρουσιάζει κληρονομική προδιάθεση, δεν σημαίνει ότι ο καθένας που θα περάσει καταθλιπτικό επεισόδιο έχει υποχρεωτικά κάποια γενετική επιβάρυνση. Ούτε ότι αυτομάτως θα πάθουν κατάθλιψη και οι συγγενείς του καταθλιπτικού ασθενή», συνεχίζει.

Σήμερα, υπάρχει μια αιματολογική εξέταση που προσδιορίζει τη γενετική προδιάθεση για την κατάθλιψη και άλλες νόσους του νευρικού συστήματος, η οποία βασίζεται στον εντοπισμό 96 γονιδιακών πολυμορφισμών, αλλά κοστίζει περίπου 200 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ταμεία.

Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την επίλυση του προβλήματος; Μάλλον όχι. «Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως οριστικός οδηγός θεραπείας», σχολίασε ο Dr David Crepaz-Keay, επικεφαλής έρευνας στο Βρετανικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας.

Ορισμένα φάρμακα που δεν φανταζόμασταν μπορούν να βοηθήσουν

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης περισσότερες από 1.600 φαρμακευτικές ουσίες για να διαπιστώσουν αν επηρεάζουν τα συγκεκριμένα γονίδια. Εκτός από τα αντικαταθλιπτικά, η μελέτη εντόπισε ότι η πρεγκαμπαλίνη (pregabalin), που χρησιμοποιείται για τον χρόνιο πόνο, και η μοδαφινίλη (modafinil), που χρησιμοποιείται για τη ναρκοληψία, τα επηρεάζουν, επομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες και κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κατάθλιψη.

«ΑΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ».

Η πρόληψη χρειάζεται ολιστική προσέγγιση

Όσον αφορά την κατάθλιψη, το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν κενά στην κατανόησή της, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ευκαιρίες βελτίωσης για όσους πλήττονται από αυτήν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπισή της, διότι συγκέντρωσε ένα πραγματικά ενδεικτικό δείγμα του παγκόσμιου πληθυσμού, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια πιο σφαιρική εικόνα.

«Ενώ μελέτες όπως αυτή μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μέτρων για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, η πρόληψη της κατάθλιψης πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ευρύτερων ζητημάτων στην κοινωνία που επηρεάζουν την ψυχική υγεία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, όπως η φτώχεια και ο ρατσισμός», τόνισε ο Dr Crepaz-Keay, υπενθυμίζοντας ότι όσο οι επιστήμονες ασχολούνται με τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι κυβερνώντες πρέπει να χειριστούν άλλα, πιο ουσιαστικά ζητήματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.