ΦΕΡΕ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΛΜΥΡΑ, ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ
Δροσερή και θρεπτική σαλάτα με αλμύρα, φέτα και ντοματίνια, που φέρνει στο τραπέζι το καλοκαίρι, τη θάλασσα και την αίσθηση μιας ελληνικής ταβέρνας.
Δεν υπάρχει τίποτα που να μου θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι και Ελλάδα από μια σαλάτα με αλμύρα! Νιώθω πως είμαι σε ένα από εκείνα τα τραπέζια πάνω στο κύμα, φορώντας ακόμα το μαγιό, με άμμο στα πόδια κι αλάτι στα μαλλιά. Είναι αυτό το αίσθημα της πείνας μετά τη θάλασσα, που ανυπομονείς για τα πρώτα ορεκτικά ενώ ακούς τα τζιτζίκια και τα κύματα.
Όταν βρίσκω φρέσκια αλμύρα στη λαϊκή, ξέρω ότι ήρθε η ώρα να φέρω την ταβέρνα –κι αυτή την αίσθηση– στο σπίτι. Την προτιμώ ζεματισμένη ελαφρά, με ζουμερά ντοματίνια και μπόλικη φέτα που λιώνει σχεδόν πάνω στα χόρτα. Ένα καλό παρθένο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη είναι το μόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτή η τόσο απλή αλλά τόσο αυθεντική σαλάτα. Κάθε πιρουνιά είναι γεύση Αιγαίου!
Extra tips
- Ζεμάτισμα για να μαλακώσει: Η αλμύρα έχει φυσικά αλμυρή γεύση λόγω της θάλασσας, αλλά χρειάζεται ζεμάτισμα για να γίνει πιο ευχάριστη στη σαλάτα. Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι, ρίχνουμε μέσα την αλμύρα για 2-3 λεπτά, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε σε παγωμένο νερό για να κρατήσει το έντονο πράσινο χρώμα της.
- Όχι επιπλέον αλάτι: Δεν χρειάζεται να προσθέσεις καθόλου ή σχεδόν καθόλου αλάτι στο ντρέσινγκ ή στο συνοδευτικό φαγητό. Η φυσική της γεύση είναι έντονα αλμυρή, οπότε αρκεί λίγο λεμόνι, ελαιόλαδο και κάποιο μυρωδικό όπως μάραθος ή δυόσμος.
- Συνδυασμός με όξινα ή λιπαρά υλικά: Η αλμύρα ταιριάζει ιδανικά με υλικά που εξισορροπούν τη γεύση της. Μπορείς να τη συνδυάσεις με λεμόνι, ξύδι, φέτα, ντομάτα, αβοκάντο ή ακόμα και καπνιστό ψάρι, ώστε να έχεις μια σαλάτα ισορροπημένη και θρεπτική.
Συνταγή για σαλάτα αλμύρα με φέτα και ντοματίνια
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Υλικά για 2 άτομα
- 300 γρ. αλμύρα (χόρτα)
- 150 γρ. φέτα
- 200 γρ. ντοματίνια (περίπου 12 τεμ.)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- ½ κ.γ. ρίγανη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε την αλμύρα για 3-4 λεπτά και τη σουρώνουμε.
Την αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
Στρώνουμε τα χόρτα σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με τα ντοματίνια και θρυμματισμένη φέτα.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Σερβίρουμε με λεμόνι κομμένο σε φέτες.