Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Καραμελωμένα κρεμμύδια, αρωματικός ζωμός και λιωμένο τυρί συνθέτουν την αυθεντική γαλλική κρεμμυδόσουπα, ένα πιάτο με απίθανη ουμάμι γεύση.

Οι περισσότεροι ταξιδεύουν στο Παρίσι για τον πύργο του Άιφελ, το Λούβρο, την παριζιάνικη αύρα... Εγώ πάω για αυτή τη σούπα. Υπάρχει μια μυστική ουμάμι αίσθηση στη γαλλική κρεμμυδόσουπα, που δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι το πρώτο πιάτο που θα φάω ξανά και ξανά μόλις βρεθώ σε γαλλικό εστιατόριο.

Από τότε που ανακάλυψα την αυθεντική γαλλική κρεμμυδόσουπα, η μαγειρική μου απέκτησε μια νέα διάσταση. Η γλυκιά, καραμελωμένη γεύση των κρεμμυδιών, η βαθιά αρωματική βάση από ζωμό και το λιωμένο τυρί που καλύπτει κάθε φέτα ψωμιού με μαγεύουν πάντα. Κάθε κουταλιά είναι μια μικρή γιορτή, μια σύνδεση με την παράδοση της Γαλλίας και τις ζεστές γεύσεις των γιορτών.

Έμαθα ότι το μυστικό δεν κρύβεται μόνο στα υλικά, αλλά στον χρόνο που αφιερώνουμε για να καραμελώσουμε τα κρεμμύδια αργά, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν την πλούσια γεύση τους.

Μου αρέσει να φτιάχνω γαλλική κρεμμυδόσουπα όταν θέλω κάτι cozy και εντυπωσιακό ταυτόχρονα. Το ψωμί που καλύπτεται με τυρί και ψήνεται μέχρι να ροδίσει προσθέτει μια υφή που συμπληρώνει τέλεια τη βελούδινη σούπα. Κάθε φορά που τη σερβίρω νιώθω ότι μεταφέρω τους αγαπημένους μου σε ένα μικρό γαλλικό bistrot, χωρίς να χρειάζεται να φύγουμε από την κουζίνα μας. Η παρασκευή είναι απλή, αλλά η προσοχή στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να την ετοιμάσουμε σωστά.

Tips για την απόλυτη κρεμμυδόσουπα

  • Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια αργά, σε χαμηλή φωτιά, για πιο πλούσια γεύση.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα θυμάρι ή δάφνη για επιπλέον άρωμα.
  • Χρησιμοποιούμε μπαγιάτικη μπαγκέτα, της προηγούμενης μέρας, για να μην απορροφήσει υπερβολικά τη σούπα και να μην «βουλιάξει» μέσα στο μπολ.

Συνταγή για γαλλική κρεμμυδόσουπα

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά (για τα κρεμμύδια)
  • Χρόνος μαγειρικής: 40 λεπτά

κρεμμυδόσουπα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 4 μερίδες

  • 600 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. αλεύρι
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου
  • 150 ml λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 φέτες ψωμί (ιδανικά από μπαγκέτα)
  • 100 γρ. γραβιέρα ή γραντ παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν (περίπου 25-30 λεπτά).

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά για να δημιουργηθεί ρου (roux).

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τον ζωμό σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωματωθεί η βάση.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20–25 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Τοποθετούμε τις φέτες μπαγκέτας σε ταψί, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και τοποθετούμε από πάνω τις φέτες ψωμιού με το λιωμένο τυρί.