iStock

ΠΩΣ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ) ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΕΪΚ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

Γιατί να θες να ψήσεις ένα κέικ στον ατμό; Μία food blogger με εξειδίκευση στις συνταγές για διαβητικούς έχει την απάντηση. Και, το κυριότερο; Έχει και τη συνταγή!

Αν και οι περισσότεροι στο άκουσμα της φράσης «στον ατμό», φανταζόμαστε άγευστα, νερόβραστα ψάρια και πουλερικά, η εντύπωση αυτή είναι λάθος. Μιλώντας με τη Σοφία Πιτσικάλη, blogger και δημιουργό συνταγών για διαβητικούς και για ανθρώπους με κοιλιοκάκη, διαπίστωσα ότι στον ατμό γίνονται σχεδόν τα πάντα, ακόμη και πολύ λαχταριστά γλυκά, όπως κέικ, κρουασάν, τσουρέκια και βάσεις για τούρτες.

Γιατί όμως να προτιμήσει κανείς να μαγειρέψει στον ατμό; Με την τεχνική του μαγειρέματος στον ατμό, σε χαμηλές θερμοκρασίες, καταφέρνουμε να έχουμε στο πιάτο μας τροφές με περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα είχαν καταστραφεί στις υψηλές θερμοκρασίες των άλλων τεχνικών ψησίματος.

Επιπλέον, κατά την υψηλή θερμική επεξεργασία, παράγονται βλαβερές για την υγεία μας ουσίες που καλό είναι να μην καταναλώνουμε.

Αλλά υπάρχει κι άλλος ένας σημαντικός λόγος που σχετίζεται περισσότερο με την κατανάλωση των γλυκών και αφορά κατά κύριο λόγο ανθρώπους που έχουν προβλήματα με το σάκχαρό τους.

Κέικ στον ατμό
Freepik

Μετά το μαγείρεμα στον ατμό, το καθαρό βάρος της τροφής παραμένει το ίδιο, σε αντίθεση με το ψήσιμο στον φούρνο που μειώνεται το τελικό του βάρος. Αυτό σημαίνει ότι τελικά τρώμε πολύ λιγότερους υδατάνθρακες, οι οποίοι θα ήταν αναλογικά περισσότεροι σε ένα γλυκό ψημένο στον φούρνο, που θα είχε χάσει όγκο και θρεπτικά συστατικά.

Η Σοφία, μοιράζεται μαζί μας μία συνταγή για ένα κλασικό κέικ, σε μορφή muffin, μαγειρεμένο στον ατμό.

Συνταγή για ατομικά κέικ στον ατμό

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Sugar free

Κέικ στον ατμό

Υλικά για 12 muffins

  • 90 γρ. κρυσταλλική στέβια (σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:2)
  • 2 αβγά
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας ή αιγοπρόβειο (όχι μαργαρίνη)
  • 220 γρ. αλεύρι ολικής ζέας (δίκοκκο)
  • 2,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ούζο
  • 1/2 λοβός φυσικής βανίλιας (τα σποράκια)
  • 80 γρ. πικρή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, σπασμένη στο μπλέντερ

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το γάλα και το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν (αλλά να μην καούν).

Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε τη στέβια και τα αβγά. Με το μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε το γάλα με το βούτυρο και με έναν αβγοδάρτη ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Κέικ στον ατμό
iStock

Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ούζο και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.

Τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα.

Ετοιμάζουμε 12 πυρίμαχα μπολ για muffins, τα λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ζέας.

Μοιράζουμε το μείγμα μστα μπολ και τα τοποθετούμε σε τηγάνι ή χαμηλή κατσαρόλα με διάμετρο 32 εκ. που κλείνει με καπάκι.

Προσθέτουμε 200 ml νερό, προσέχοντας να μην πέσει επάνω στη ζύμη.

Βάζουμε το σκεύος στη φωτιά, σε ψηλή θερμοκρασία και κλείνουμε το καπάκι. Μόλις το νερό πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.

Μετά από 40 λεπτά, ανοίγουμε το καπάκι και αφαιρούμε προσεκτικά με μια τσιμπίδα τα μπολ από το σκεύος. Προσοχή, μην ανοίξετε το καπάκι πριν από το 20 λεπτά διότι το μπέικιν πάουντερ θα χάσει τη δύναμή του και τα κέικ δεν θα φουσκώσουν.

H συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο των Σοφίας Πιτσικάλη και Νικολάου Κουνή Sofeto Γεύσεις Υγείας: Συνταγές για διαβητικούς χωρίς γλουτένη. Το βιβλίο περιέχει πληροφορίες για σωστό υπολογισμό υδατανθράκων και διατροφική ανάλυση σε όλες τις συνταγές και μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ.