ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ, ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ «BACK TO OFFICE» ΤΑΠΕΡΑΚΙ
Γεύμα που σε χορταίνει, χωρίς τύψεις: μια σαλάτα γεμάτη ενέργεια και γεύση, έτοιμη να σε συντροφεύσει στη δουλειά ή στη βόλτα.
Όταν επιστρέφω στο γραφείο μετά από διακοπές ή ακόμα και Σαββατοκύριακο, πάντα νιώθω την ανάγκη να φροντίσω λίγο παραπάνω τη διατροφή μου. Θέλω να έχω μαζί μου κάτι θρεπτικό, χορταστικό αλλά και ελαφρύ, ώστε να μου δίνει ενέργεια χωρίς να με βαραίνει. Έτσι προέκυψε αυτή η σαλάτα με κινόα, ρεβίθια, λαχανικά και ψητό καλαμπόκι.
Είναι μια ισορροπημένη επιλογή, πολύχρωμη και γευστική, που καλύπτει τις ανάγκες μου για πρωτεΐνη. Μου αρέσει να ετοιμάζω μεγάλη ποσότητα από την προηγούμενη ημέρα και να έχω έτοιμο γεύμα για το γραφείο, ώστε να μην μπω στον πειρασμό να παραγγείλω κάτι πρόχειρο.
Το άρωμα του ψητού καλαμποκιού δίνει μια ευχάριστη γλυκύτητα, ενώ τα ρεβίθια προσθέτουν πρωτεΐνη και τα φρέσκα λαχανικά φρεσκάδα. Η κινόα, πλούσια σε πρωτεΐνη και ελαφριά, δένει όλα τα υλικά σε μια σαλάτα που τρώγεται άνετα είτε κρύα είτε σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι το ιδανικό «back to office» ταπεράκι, που συνδυάζει υγιεινή διατροφή με γεύση και πρακτικότητα.
Tip: Πρόσθεσε ό,τι λαχανικά έχεις στο ψυγείο ψιλοκομμένα, π.χ. πιπεριά, καρότο ή baby κολοκυθάκι.
Πώς μεταχειρίζομαι το φρέσκο καλαμπόκι;
Μην φοβάσαι να μαγειρέψεις φρέσκο καλαμπόκι, είναι πολύ απλό!
- Καθάρισμα: Τραβάμε τα φύλλα και τις ίνες προς τα κάτω και ξεπλένουμε καλά πριν το μαγείρεμα.
- Για βράσιμο: Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 7 με 10 λεπτά. Αν θέλουμε πιο γλυκιά γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό λίγο γάλα.
- Για ψήσιμο στον φούρνο: Τυλίγουμε το καλαμπόκι με τα φύλλα του σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200°C για περίπου 30 λεπτά. Έτσι κρατάει όλους τους χυμούς του.
- Για ψήσιμο στη σχάρα: Αλείφουμε τους σπόρους με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά, γυρίζοντας συχνά για ομοιόμορφο χρώμα.
- Αφαίρεση σπόρων: Στερεώνουμε το καλαμπόκι όρθιο σε ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε προς τα κάτω.
- Σερβίρισμα: Το φρέσκο καλαμπόκι ταιριάζει με βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα ή ακόμα και χυμό λάιμ για πιο δροσερή γεύση. Είναι τέλειο σε φρέσκες σαλάτες.
Γιατί να συνδυάσω στη σαλάτα κινόα με ρεβίθια;
Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι απλώς γευστικός, αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία· δίνει ένα extra boost ενέργειας στην καθημερινότητά μας. Η κινόα και τα ρεβίθια συνθέτουν τη βάση για ένα πιάτο που θα σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει.
- Η κινόα θεωρείται πλήρης φυτική πρωτεΐνη, αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
- Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ, προσφέροντας κορεσμό και ενέργεια που διαρκεί.
Μαζί, δημιουργούν ένα πιάτο με υψηλή διατροφική αξία, ιδανικό για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, να μειώσουν την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ή να υποστηρίξουν την άσκηση και την αποκατάσταση των μυών. Επιπλέον, ο συνδυασμός τους βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και στην καλή λειτουργία του πεπτικού.
Σαλάτα με κινόα, ρεβίθια και ψητό καλαμπόκι
- Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Υλικά
- 150 γρ. κινόα
- 200 γρ. ρεβίθια βρασμένα
- 2 καλαμπόκια φρέσκα
- 1 αγγούρι (150 γρ.)
- 10 ντοματίνια (200 γρ.)
- 1 μικρό κρεμμύδι (80 γρ.)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο (30 γρ.)
- 1 λεμόνι (χυμός)
- ½ ματσάκι δυόσμο (20 γρ.)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε την κινόα καλά και τη βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε για 10 λεπτά τα καλαμπόκια, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα περνάμε από καυτό τηγάνι να πάρουν χρώμα.
Κόβουμε τους σπόρους από τα καλαμπόκια με μαχαίρι, σαν μικρά φιλέτα.
Κόβουμε το αγγούρι σε μικρά κυβάκια, τα ντοματίνια στη μέση και το κρεμμύδι σε κυβάκια.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα: κινόα, ρεβίθια, καλαμπόκι και λαχανικά.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και σερβίρουμε.