ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ

03:26

Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή που συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας μας;

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την αντιφλεγμονώδη διατροφή που διατείνεται ότι μας βοηθάει να παραμείνουμε υγιείς. Τι περιλαμβάνει και πώς μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να αποκομίσουμε τα οφέλη της; Η Νίκη Παπασπύρου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, αποκωδικοποιεί την αντιφλεγμονώδη διατροφή και μας εξηγεί πώς μπορούμε να την εντάξουμε πρακτικά στο καθημερινό μας τραπέζι, μέσα από ένα βίντεο.

Η χρόνια φλεγμονή ενοχοποιείται για πλήθος νοσημάτων, όπως το Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ορισμένες μορφές καρκίνου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή.

Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφίμων με προϊόντα ολικής άλεσης έχει φανεί ότι μειώνει τη φλεγμονή. Ακόμα, σε μελέτες έχει φανεί ότι αντιφλεγμονώδη δράση έχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα. Γι΄αυτό, καλό θα ήταν να εντάξουμε στη διατροφή μας λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Την ίδια δράση φαίνεται ότι έχουν και τα καροτενοειδή, τα οποία κρύβουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τρόφιμα πολύ πλούσια σε καροτενοειδή είναι τα βερίκοκα, τα καρότα, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το σπανάκι.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, καρκίνου και καριδαγγειακών νοσημάτων. Βρίσκονται στα σταφύλια, στα μούρα, στα όσπρια, στα μήλα, στο κόκκινο λάχανο, στο πράσινο τσάι, στη μαύρη σοκολάτα, στα πορτοκάλια και στο κόκκινο κρασί.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει επίσης την ανεπάρκεια μαγνησίου με χρόνια φλεγμονή και προτείνουν τη συχνή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα αμύγδαλα.

Σε γενικές γραμμές μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κορεσμένων λιπαρών συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή.