Freepik

2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ (ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ)

Πέρα από το αίσθημα της απειλής, υπάρχουν και ορισμένοι οργανικοί ή βιοχημικοί παράγοντες που εμπλέκονται στον μηχανισμό του στρες, οι οποίοι καταλήγουν να το πυροδοτούν και να το ανατροφοδοτούν. Ποιοι είναι και πώς θα τους αντιμετωπίσεις με φυσικούς τρόπους;

Το κεφάλαιο άγχος είναι ανεξάντλητο. Προφανώς πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινάει από το μυαλό και το συναίσθημα, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια απειλή, αλλά τελικά συμπαρασύρει έναν χορό αντιδράσεων στο σώμα, με αποτέλεσμα να τροποποιείται η χημεία του.

Αν ρίξεις μια ματιά στο τι κάνει το στρες στο σώμα, θα πάρεις μια ιδέα του τι μπορεί να κάνει το παρατεταμένο στρες, αυτό το οποίο πιο συχνά αποκαλούμε άγχος. Η επιστημονική κοινότητα το συνδέει πλέον σχεδόν με όλα τα προβλήματα υγείας, γεγονός που καταντάει και λίγο εκνευριστικό για να λέμε την αλήθεια, καθότι ζωή χωρίς άγχος δεν γίνεται.

Αυτό όμως που γίνεται αντιληπτό και που έχει ενδεχομένως ενδιαφέρουσες προς διερεύνηση προεκτάσεις είναι το πώς διάφοροι άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στις χημικές αντιδράσεις ενός αγχωμένου οργανισμού, μπορούν να επηρεάσουν την εξίσωση και να καταλαγιάσουν ή να πυροδοτήσουν τα έντονα συναισθήματα ανησυχίας.

Η Αυστραλέζα δημοσιογράφος Sarah Wilson, συγγραφέας του best seller I Quit Sugar και ιδρύτρια του αντίστοιχου κινήματος, είναι ένας άνθρωπος που έχει παλέψει -και εξακολουθεί να παλεύει- με την αγχώδη διαταραχή. Προσπαθώντας να διαχειριστεί το πρόβλημά της, η έρευνα την οδήγησε στην ανάδειξη και άλλων παραγόντων, καθόλου ψυχολογικών, αλλά περισσότερο βιοχημικών, που μπορούν να πυροδοτούν και να συντηρούν το άγχος σε συστηματική βάση.

Η κακή υγεία του εντέρου πυροδοτεί το άγχος

Η επιστήμη της ψυχιατρικής έχει βρει ότι το άγχος και η κατάθλιψη προκαλούνται από έλλειψη σεροτονίνης στον εγκέφαλο (αν και αυτό προσφάτως αμφισβητήθηκε). Ενώ η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το 80-90% της σεροτονίνης στο σώμα μας παράγεται στο πεπτικό μας σύστημα. Έτσι, το άγχος συνδέεται σε βιοχημικό επίπεδο με την υγεία του εντέρου μας.

Παράγοντες που πυροδοτούν στο άγχος
Freepik

Οι ειδικοί λένε ότι το έντερο και ο εγκέφαλος είναι στενά συνδεδεμένα. Το άγχος είναι πραγματικά τοξικό για το έντερο. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Frontiers in Behavioral Neuroscience, η τακτική πρόσληψη πρεβιοτικών μπορεί να προωθήσει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και την ανάκτηση των φυσιολογικών συνηθειών ύπνου μετά από ένα στρεσογόνο επεισόδιο.

Το έντονο, επαναλαμβανόμενο ή χρόνιο στρες έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του ύπνου και της ανισορροπίας στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι δίαιτες πλούσιες σε πρεβιοτικά και γλυκοπρωτεΐνες επηρεάζουν το εντερικό μικροβίωμα και μπορεί να αυξήσουν τα καλά βακτήρια του εντέρου που μειώνουν τις επιπτώσεις του στρες.

Η χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με σχεδόν όλες τις χρόνιες ασθένειες, συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής βελτιώνει τη διάθεση και τη συνολική ψυχική υγεία.

Η ζάχαρη είναι σύμμαχος του στρες

Η ζάχαρη είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους όταν πρόκειται για χρόνια φλεγμονή. Ομοίως είναι τα ραφιναρισμένα σπορέλαια, τα συντηρητικά και οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στις επεξεργασμένες και τυποποιημένες τροφές.

Παράγοντες που πυροδοτούν το άγχος
Freepik

Η ζάχαρη είναι πράγματι τοξική και εθιστική για τον οργανισμό. Ουκ ολίγες έρευνες έχουν καταδείξει τη σχέση της με τον μηχανισμό του στρες, μέσω του μεταβολικού μηχανισμού. Μία συστηματική ανασκόπηση του 2019 μάλιστα συνοψίζει όλα τα σχετικά ευρήματα αναφορικά με την επίδραση της ζάχαρης στο νευρωνικό σύστημα, τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και τη συναισθηματική μας συμπεριφορά.

Τα φυσικά όπλα ενάντια στο παρατεταμένο άγχος

Ως φυσικά αντίδοτα στο στρες, η Wilson σε συνέντευξή της στο Blue Zones, συστήνει την αποχή από τη ζάχαρη, την αντιφλεγμονώδη διατροφή -φυσικά, υπάρχουν τροφές που ωφελούν την ψυχική υγεία-, και όλες εκείνες τις συνήθειες, εκτός από τη διατροφή, που ευνοούν την υγεία του εντέρου.

Μία από αυτές είναι η ξεκούραση και ο καλός ύπνος, μία άλλη το περπάτημα. Δεκάδες μελέτες δείχνουν τα οφέλη περπατήματος για το άγχος. Το περπάτημα στη φύση είναι ακόμα καλύτερο - υπάρχουν χημικές ενώσεις στα δέντρα και στη φύση που μειώνουν την αδρεναλίνη και δεν είναι τυχαίο που σε ορισμένες χώρες υπάρχει δασοθεραπεία και μάλιστα συνταγογραφείται!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.