iStock

3 ΦΥΣΙΚΑ «ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ» ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ

Μάθε ποια υλικά που μάλλον έχεις στην κουζίνα σου θα έμπαιναν άνετα και στο φαρμακείο σου, χάρη στις αποδεδειγμένα αντιμικροβιακές τους ιδιότητες.

Η χρήση των βοτάνων για θέματα υγείας, αν και γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, μελετάται όλο και πιο συστηματικά. Διότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρήσουν περαιτέρω μελέτης: όπως για παράδειγμα ότι τα βότανα μπορεί να αλληλεπιδρούν με διάφορες φαρμακευτικές ουσίες, οπότε αν ακολουθείς κάποια θεραπεία, ο γιατρός σου πρέπει να ξέρει ότι χρησιμοποιείς και βότανα.

Είναι όμως εντυπωσιακό το ότι τα απλά φυσικά υλικά μπορεί να έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και εμείς ίσως τα έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Τα συστατικά αυτά δεν έχουν παρενέργειες και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, αν χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή. Επιλέξαμε 3 ευεργετικά υλικά που έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες και που σχεδόν όλοι διαθέτουμε στο σπίτι.

Μέλι: Φάρμακο με διπλή χρήση

Το μέλι θεωρείται ένα από τα παλιότερα φυσικά αντιβιοτικά. Διαλυμένο σε ζεστό νερό ή ακόμη και τσάι, αποτελεί παραδοσιακό γιατροσόφι που καταπραΰνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα, που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητά του με τη δράση συμβατικών φαρμάκων και αντιβιοτικών, το μέλι φάνηκε πιο αποτελεσματικό από τα φάρμακα, ειδικά σε περιπτώσεις επίμονου βήχα.

Φυσικά αντιβιοτικά
Freepik

Επιπλέον, δύο άλλες έρευνες απέδειξαν ότι η χρήση μελιού μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος κατά 1 ή και 2 μέρες. «Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο χορηγούνται αντιβιοτικά. Προτείνουμε στους γιατρούς μέλι αντί για αντιβίωση. Είναι πιο αποτελεσματικό, δεν είναι βλαβερό όπως τα συνήθη φάρμακα και δεν συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή» έγραψαν οι ερευνητές στην αναφορά τους.

Λιγότερο γνωστό είναι ότι τo μέλι χρησιμοποιείται επίσης ως φάρμακο για εγκαύματα, καταρράκτη, έλκη και επούλωση πληγών, επειδή έχει καταπραϋντική δράση όταν εφαρμόζεται σε ανοιχτές πληγές. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μάλιστα, το μονοανθικό μέλι φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό ως φυσική θεραπεία. Συγκεκριμένα, το μέλι Manuka είναι ιδανικό για χρήση επάνω σε πληγές, χάρη στην πολυφαινολική του σύνθεση και την αντιοξειδωτική του δράση.

Σκόρδο: 2 σκελίδες την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Δεν είναι άγνωστο πως το σκόρδο κουβαλάει έναν μακρύ κατάλογο οφελών για την υγεία. Eκτός από φυσικό αντιβιοτικό, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, είναι αντιικό, αντιμυκητιασικό και αντιοξειδωτικό και είναι γεμάτο χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με τις έρευνες, το σκόρδο, χάρη στη σύστασή του, πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Φυσικά αντιβιοτικά
Freepik

Δύο ωμές σκελίδες σκόρδο την ημέρα είναι η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση για να επωφεληθεί κανείς από τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Αν όμως έχεις ήδη χαμηλή πίεση, καλύτερα να μην το δοκιμάσεις. Το σκόρδο ρίχνει την πίεση σε λίγα λεπτά από την κατανάλωσή του. Αν πάλι σε ενοχλεί η μυρωδιά του, κυκλοφορεί και με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Echinacea: Άμεση ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Το φυτό με το μοβ άνθος χρησιμοποιείται εδώ και 400 χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την προληπτική του δράση. Παρότι έχει αντιική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, παρότι επιταχύνει την επούλωση των ιστών και των πληγών, η Echinacea είναι γνωστή κυρίως επειδή διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στους πολυσακχαρίτες που περιέχει. Γι' αυτόν ακριβώς όμως τον λόγο, η χρήση της από άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα αντενδείκνυται. Το ίδιο και σε εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά κάτω των 4 ετών.

Φυσικά αντιβιοτικά
iStock

Η Echinacea ενδείκνυται σε ιώσεις, δερματικές μολύνσεις (σταφυλόκοκκος), μικροβιακές μολύνσεις του αναπνευστικού (ωτίτιδα, βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα), μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος και μυκητιάσεις (κολπικές, άφθες, δερματομυκητιάσεις).

Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε μορφή διαλύματος για την αντισηψία πληγών ή για να κάνεις γαργάρες σε περίπτωση πονόλαιμου. Σε μορφή σκόνης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δοθιήνων ή εκζεμάτων, ενώ σε μορφή βάμματος, χρησιμοποιούνται περίπου 20 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα. Πολύ δημοφιλείς είναι οι ταμπλέτες (1000 – 1500 mg την ημέρα για ενήλικες) και το τσάι με εκχύλισμα Echinacea, ιδανικό για το κρυολόγημα.

Προσοχή, όμως, η μέγιστη περίοδος που ενδείκνυται η χρήση της είναι περίπου 2 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα όχι μόνο παύει να είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί να αποβεί και τοξική για το συκώτι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.