Unsplash Johnny McClung

ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Η ευγνωμοσύνη αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την ευεξία και την αίσθηση ικανοποίησης που νιώθουμε στη ζωή. Υπάρχει τρόπος να την εμφυσήσουμε σε ένα παιδί; Ας ξεκινήσουμε από μια απλή άσκηση.

Σύμφωνα με έρευνες, η ευγνωμοσύνη έχει μια σειρά από επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη. Η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καλή ποιότητα του ύπνου, βελτιώνει τις προσωπικές σχέσεις, προστατεύει από ασθένειες, ενθαρρύνει τη σωματική άσκηση και τονώνει το αίσθημα της ευτυχίας.

Γιατί, όμως, η ευγνωμοσύνη μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα σωματικά και ψυχικά; Φαίνεται ότι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευγνωμοσύνη αποτελούν μέρος των ίδιων νευρωνικών δικτύων που ενεργοποιούνται όταν περνάμε χρόνο με αγαπημένους φίλους ή νιώθουμε ευχαρίστηση.

Αυτές οι περιοχές συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με τις περιοχές που ελέγχουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας σε αυτά. Για παράδειγμα, τους σφυγμούς της καρδιάς και το επίπεδο σωματικής διέγερσης. Επίσης, σχετίζονται με την ανακούφιση από το άγχος και τη μείωση του πόνου.

Δηλαδή, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευγνωμοσύνη σχετίζεται με τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του άγχους. Γι’ αυτό έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία σε βάθος χρόνου. Όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη, το σώμα χαλαρώνει και απολαμβάνουμε έτσι όλα τα οφέλη που συνοδεύουν τη μείωση του στρες.

Γιατί είναι τόσο σπουδαίο να καλλιεργήσουμε την έννοια της ευγνωμοσύνης σε ένα παιδί;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Happiness Studies ανακάλυψε ότι η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ευτυχία σε παιδιά από 5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνοντας στα παιδιά να εκφράζουν ευγνωμοσύνη από μικρή ηλικία, μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα.

παιδί άσκηση ευγνωμοσύνης
Unsplash Melissa Askew

Επίσης, έρευνα του 2008 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of School Psychology έδειξε ότι παιδιά που εκφράζουν ευγνωμοσύνη στις ηλικίες 11 έως 13 τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα, πιο αισιόδοξα και να έχουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη. Τα ίδια τα παιδιά αναφέρουν ότι λαμβάνουν περισσότερη ικανοποίηση από το σχολείο, την οικογένεια, τους φίλους και τον εαυτό τους. Εκείνα που εκφράζουν ευγνωμοσύνη φαίνεται ότι προσφέρουν επίσης περισσότερη υποστήριξη τους ανθρώπους γύρω τους.

ΟΣΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.

Σχετικά με εφήβους ηλικίας 14 έως 19 ετών, έρευνα του 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Assessment ανέδειξε ότι οι έφηβοι που εκφράζουν ευγνωμοσύνη είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να βελτιώσουν τις κοινότητες όπου ζουν. Συμμετέχουν πιο ενεργά στο σχολείο και στα χόμπι τους. Επιδεικνύουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Βιώνουν λιγότερη ζήλια, κατάθλιψη και προσκόλληση σε υλιστικά πρότυπα ζωής από όσο οι έφηβοι που δεν εκφράζουν ευγνωμοσύνη στον ίδιο βαθμό.

παιδί άσκηση ευγνωμοσύνης
Unsplash Sander Weeteling

Μια άσκηση για την ευγνωμοσύνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευγνωμοσύνη βελτιώνει τη ζωή μας. Ξεκινήστε, λοιπόν, μια καθημερινή συνήθεια: να μοιράζεστε με το παιδί σας κάθε βράδυ μερικά πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Δίνοντας το παράδειγμα, μάθετε στο παιδί να εκτιμά ακόμα και πολύ απλά πράγματα. Μπορεί να είναι το νερό της βρύσης, το ζεστό του κρεβάτι, ή το γεγονός ότι έχει μάτια και μπορεί να βλέπει.

Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΟΣΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Μια παραλλαγή της άσκησης είναι να σημειώνετε μαζί με τα παιδιά πριν από τον βραδινό ύπνο αυτά τα «ευχαριστώ» σε μικρά post-it και να τα τοποθετείτε διπλωμένα σε ένα μεγάλο βάζο. Μπορείτε να τα διαβάσετε στο τέλος της χρονιάς ή και όποτε άλλοτε τα παιδιά δεν αισθάνονται πολύ ευδιάθετα ή αισιόδοξα. Είναι εντυπωσιακό πώς αλλάζει η διάθεσή μας όταν θυμόμαστε πόσα όμορφα έχουμε ζήσει και πόσα όμορφα υπάρχουν στη ζωή μας.

– Δώστε το παράδειγμα

Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε να εισάγουμε την πρακτική της ευγνωμοσύνης στη ζωή των παιδιών, το καλύτερο είναι να τη γνωρίσουμε πρώτα οι ίδιοι. Θα μας βοηθήσει να έχουμε άμεση εμπειρία. Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας εμάς τους μεγάλους, όσο λοιπόν μας βλέπουν να εξασκούμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να μας ακολουθήσουν.

– Κάντε το απλό

Ειδικά για παιδιά μικρότερης ηλικίας, κάντε την άσκηση για μερικά λεπτά, αναφέροντας απλά όλα αυτά για τα οποία το παιδί και εσείς νιώθετε ευγνωμοσύνη.

άσκηση ευγνωμοσύνη παιδί
Unsplash Annie Spratt

– Κάντε το ευχάριστο

Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε καλύτερα. Κάντε την άσκηση με ανάλαφρη αίσθηση, ώστε τα παιδιά να μην αισθάνονται ότι είναι κάτι καταναγκαστικό. Εάν δείτε ότι υπάρχει αντίσταση, μην πιέσετε πάρα πολύ.

– Κάντε το συχνά

Για να δούμε αποτελέσματα, είναι σημαντικό να εξασκούμαστε συχνά, ιδανικά καθημερινά έστω και από λίγο. Δοκιμάστε να εντάξετε την πρακτική μέσα στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού και απολαύστε μαζί λίγες στιγμές γαλήνης και σύνδεσης.

Η Μυρτώ Λεγάκη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Brown. Έχει ιδρύσει το One Breath Mindfulness Center, που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα mindfulness για οικογένειες και παιδιά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.