Pexels Anna Shvets

5+1  ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΠΙΝΤΕ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΟΥ

Κάποτε, ο μπιντές ήταν απαραίτητος σε κάθε ελληνικό μπάνιο που ήθελε να έχει όλα τα κομφόρ. Μετά, έπεσε θύμα της οικονομίας χώρου, κυρίως. Για ποιο λόγο κάνει come back και φτάνει να ενσωματώνεται σε λεκάνες νέας τεχνολογίας;

Καταλαβαίνεις πως ένα θέμα απασχολεί όλον τον πλανήτη, όταν εμφανίζεται στο διαδίκτυο μια υπηρεσία που ποτέ δεν είχες σκεφτεί ότι θα δεις μπροστά σου. Για παράδειγμα, το Toilet Paper Value Calculator, που σε βοηθά να καταλάβεις ποιο από τα χαρτιά υγείας που διατίθενται στο εμπόριο είναι πιο συμφέρον, βάσει φύλλων, πιθανής έκπτωσης και αξίας.

Το χαρτί υγείας είναι ένα από τα προϊόντα που είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή τους τον τελευταίο χρόνο και το λες και είδος πρώτης ανάγκης. Γι’ αυτό και ξεπουλάει άμεσα μετά την ανακοίνωση μιας πανδημίας, ενός πολέμου ή όποιου άλλου δεινού μπορεί να διαταράξει την εμπορική αλυσίδα.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας Covid-19 οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 700% και η φωτογραφία του ήταν από τις δημοφιλέστερες όσον αφορά τις «αγορές πανικού» και τα στοκ σε βασικά είδη. Γενικά, μέσα στο 2020 η αύξηση στις πωλήσεις έφτασε στo 845% και μετά άρχισε η ανοδική πορεία της τιμής.

Επιστήμονες εξήγησαν –επί τη ευκαιρία– πως όταν φοβόμαστε πως θα χάσουμε τον έλεγχο, το χαρτί υγείας μάς βοηθά να νιώσουμε ότι διατηρούμε τουλάχιστον τον έλεγχο που σχετίζεται με την υγιεινή και την καθαριότητά μας.

Επιπροσθέτως, έπαιζε ρόλο ότι δεν υπήρχαν υποκατάστατα. Μέχρι που προέκυψαν.

Πολλές εταιρείες σε όλον τον πλανήτη σκέφτηκαν πως θα ήταν λαμπρή ιδέα να μπορούν να παρέχουν στον λαό ό,τι χρησιμοποιούν ακόμα η Ιαπωνία, η Γαλλία και λίγες άλλες χώρες του πλανήτη: bidet.

Η ιστορία του μπιντέ

Η γαλλική λέξη που ελληνοποιήθηκε ως μπιντές χρησιμοποιείτο στη Γαλλία τον 15ο αιώνα για τα κατοικίδια μικρά άλογα (πόνι) που διατηρούσαν οι Γάλλοι βασιλείς. Πώς κατέληξε στις τουαλέτες; Κάν’ το εικόνα: όπως ιππεύεις ένα πόνι, ιππεύεις και έναν μπιντέ. Όπως τον επινόησαν Γάλλοι κατασκευαστές επίπλων στα τέλη του 17ου αιώνα.

μπιντές
© Smithsonian Design Museum

Η παλαιότερη γραπτή αναφορά σε μπιντέ εντοπίζεται σε ένα ιταλικό κείμενο του 1726. Παρεμπιπτόντως, στη συγκεκριμένη χώρα ο μπιντές έγινε δημοφιλές αξεσουάρ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ιστορικοί πιστεύουν πως αρχικά αναφερόταν σε συσκευές που χρησιμοποιούνταν για αντισύλληψη, κρίθηκαν όμως ως αναποτελεσματικές.

Μέχρι το 1900, λόγω των βελτιώσεων των υδραυλικών εγκαταστάσεων στα κτήρια, η φορητή τουαλέτα (δοχείο νυκτός) που υπήρχε στα υπνοδωμάτια μετακινήθηκε στο μπάνιο, όπου ήταν πιο βολικό το γέμισμα και η αποστράγγιση.

Ο γιατρός και εφευρέτης John Harvey Kellogg (ναι, της γνωστής οικογενείας, ήταν ο ιδρυτής της επώνυμης αυτοκρατορίας) υπέβαλε το 1928 αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, για το «ντους πρωκτού». Έτσι περιέγραψε το σύστημα που είχε δημιουργήσει και παραπέμπει στο σημερινό ακροφύσιο του μπιντέ.

τουαλέτα
iStock

Το 1965, η American Bidet Company παρουσίασε ένα ρυθμιζόμενο ακροφύσιο ψεκασμού και επιλογή ζεστού νερού, με στόχο να κάνει τον μπιντέ ένα οικιακό αντικείμενο. Δεν «έπιασε» εκεί, αφενός λόγω υψηλής τιμής, αφετέρου λόγω του χώρου που ήθελε για την εγκατάσταση.

Αν ρίξεις μια ματιά στο σχετικό λήμμα στη Wikipedia, θα διαβάσεις μεταξύ άλλων ότι ο μπιντες είναι «κάτι διαδεδομένο σε καθολικές χώρες, ιδιαίτερα όσες έχουν δεχτεί επιρροές από τη γαλλική κουλτούρα. Επίσης, συναντάται σε ορισμένες παραδοσιακά ορθόδοξες ή προτεσταντικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Φινλανδία αντίστοιχα». Εξ ου και η φράση «κάνω μπιντέ».

Τη δεκαετία του ’80, οι Ιάπωνες δημιούργησαν την πρώτη λεκάνη τουαλέτας με ενσωματωμένο σύστημα μπιντέ. Πλέον, έχουν τερματίσει την έννοια του ηλεκτρονικού μπιντέ, με αξεσουάρ που προσθέτουν τα πάντα σε υπάρχουσα τουαλέτα και χαρακτηριστικά όπως το ζεστό νερό, τα νυχτερινά φώτα και το θερμαινόμενο κάθισμα.

Ο μπιντές είναι πιο ασφαλής από το χαρτί υγείας

Ο μπιντές προσδιορίζεται στην Ελλάδα ως «υγειονομικός εξοπλισμός τουαλέτας που αποτελείται από χαμηλή πορσελάνινη λεκάνη και βρύση, και χρησιμοποιείται για προσωπική υγιεινή». Στην απλούστερη μορφή του, είναι ένα ειδικό βρυσάκι που εγκαθίσταται δίπλα στη λεκάνη της τουαλέτας.

ντους μπιντέ
Freepik

Στην ερώτηση αν είναι περισσότερο ασφαλής επιλογή για την υγεία μας το να κάνεις μπιντέ από το να χρησιμοποιείς χαρτί υγείας, η απάντηση είναι ναι, ναι, ναι, ναι και ναι. Όσοι και οι λόγοι που ισχύει αυτό.

Σημειώνεις;

  1. Η ροή του νερού μειώνει τα υπολείμματα βακτηρίων που μένουν στο δέρμα.
  2. To σκούπισμα με χαρτί υγείας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα.
  3. Κατά τη χρήση χαρτιού δεν αποκλείεται η μετάδοση βακτηρίων στα χέρια.
  4. Με τη χρήση μπιντέ μειώνεται ο όγκος σχετικών απορριμάτων στο μπάνιο και ο κίνδυνος να βουλώσουν οι αποχετεύσεις αν δεν τηρήσεις το «παρακαλούμε μη ρίχνετε χαρτιά στη λεκάνη».
  5. Μερικοί μπιντέδες σηκώνουν το κάθισμα και ξεπλένονται αυτόματα, γεγονός που μειώνει την επαφή χεριού με τουαλέτα.

Εντωμεταξύ, το τακτικό καθάρισμα και η απολύμανση της λεκάνης είναι must για τη μείωση των βακτηρίων και των μικροβίων που ζουν μέσα σε αυτήν και μπορεί να περνούν στο σώμα μας.

Το καθαριστικό μπιντέ χρησιμοποιεί ζεστό ατμό για την απολύμανση της λεκάνης, που γίνεται 100% χωρίς χημικά.

χαρτί υγείας
Pexels Markus Spiske

Το χαρτί υγείας δεν είναι φιλικό στο περιβάλλον

Θα ήθελα επίσης να θυμάσαι ότι η «στροφή» στη χρήση μπιντέ σώζει και δέντρα, από τα οποία προκύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των χαρτιών υγείας.

Όπως τονίζει η Washington Post, μέχρι να φτάσει στο μπάνιο σου ένα ρολό υγείας, έχει χρησιμοποιηθεί περίπου 1,5 κιλό ξύλο και περισσότερα από 22 λίτρα νερό.

Αν σκέφτεσαι πως είναι ένα έξοδο, βάλε κάτω πόσα δίνεις για χαρτί υγείας το χρόνο και κρίνε αν σε συμφέρει. Όπως βλέπεις, θα ’χεις μόνο να κερδίσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.