iStock

6 ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΠΙΣΙΝΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ

Οι πισίνες θαλασσινού νερού κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος σε σχέση με τις πισίνες χλωρίου λόγω της ευεργετικής τους επίδρασης στην υγεία.

Η πισίνα θαλασσινού νερού είναι ένας τύπος πισίνας που χρησιμοποιεί για την απολύμανση του νερού γεννήτριες χλωρίωσης αλατιού, αντί των παραδοσιακών χημικών ουσιών χλωρίου. Όπως και στις πισίνες με χλώριο, το σύστημα με το αλατόνερου συμβάλλει στην εξάλειψη των βακτηρίων και απολυμαίνει. Ενώ το θαλασσινό νερό σε μια τέτοια πισίνα περιέχει σημαντικά λιγότερο αλάτι από το νερό της θάλασσας, είναι πιο απαλό από το νερό της πισίνας με χλώριο και μπορεί να αφήσει στο δέρμα σου την αίσθηση ότι μόλις βγήκες από την θάλασσα.

Σε σύγκριση με τις συμβατικές πισίνες με χλώριο, οι πισίνες με θαλασσινό νερό έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο εύκολες στην συντήρηση ενώ το νερό τους είναι πιο ήπιο για την επιδερμίδα. Αντίθετα με τις πισίνες χλωρίου, οι πισίνες με θαλασσινό έχουν ήπια οσμή και γεύση, και περιέχουν σημαντικά λιγότερο χλώριο.

Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι οι πισίνες με θαλασσινό νερό ανακουφίζουν από το άγχος και το στρες.

Τα 6 οφέλη που έχει μια πισίνα με θαλασσινό νερό
iStock

1. Οι πισίνες με θαλασσινό νερό είναι πιο ήπιες για τα μάτια

Οι πισίνες με θαλασσινό νερό έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση χλωρίου από τις παραδοσιακές χλωριωμένες πισίνες. Αυτό τις καθιστά πιο ήπιες για τα μάτια. Σε αντίθεση με τα συστήματα χλωρίου, που μπορεί να αφήσουν τα μάτια στεγνά και κόκκινα, μια πισίνα με θαλασσινό νερό είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών.

2. Οι πισίνες με θαλασσινό νερό είναι φιλικές προς την επιδερμίδα

Μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι το αλμυρό νερό μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα βελτιώνοντας την ενυδάτωση του δέρματος και μειώνοντας την ερυθρότητα και τη φλεγμονή. Αντίθετα, το νερό της πισίνας με χλώριο είναι πιο πιθανό να αφυδατώσει την επιδερμίδα.

3. To θαλασσινό νερό μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις

Το μπάνιο σε πισίνα με θαλασσινό νερό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της φλεγμονής. Αν και οι έρευνες είναι περιορισμένες, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το αλμυρό νερό και τα ιαματικά λουτρά μπορούν να έχουν καταπραϋντική επίδραση στις φλεγμονώδεις αρθρώσεις και πιστεύεται ότι απελευθερώνουν ενδορφίνες τύπου, μειώνοντας τον πόνο και το πρήξιμο σε όλο το σώμα. Το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που υποφέρουν από έλλειψη μεταλλικών στοιχείων λόγω χρόνιου στρες ή κακής διατροφής.

Εκτός από τα μέταλλα που περιέχει το αλμυρό νερό, προσφέρει μερικά επιπλέον οφέλη για τον πόνο στις αρθρώσεις:

  • Η άνωση του αλμυρού νερού μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στις αρθρώσεις.
  • Τα μέταλλα στο αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

4. Οι πισίνες με αλμυρό νερό μπορεί να μειώσουν το στρες και το άγχος

Η άνωση του αλμυρού νερού, που σε κρατά πιο εύκολα στην επιφάνεια, χαλαρώνει το στρες στο σώμα αλλά και στο νου. Η κολύμβηση, γενικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, καθώς η άσκηση αυξάνει την παραγωγή ορμονών που προκαλούν ευεξία στον εγκέφαλο.

Τα 6 οφέλη που έχει μια πισίνα με θαλασσινό νερό
iStock

5. To αλμυρό νερό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας

Μια μικρή ποσότητα αλατιού μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να περιοριστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών. Οι πλύσεις των ιγμορείων, είτε σκόπιμα είτε επειδή ποσότητα θαλασσινου νερού μπήκε στην μύτη σου, μπορούν να ξεπλύνουν τους ερεθιστικούς παράγοντες που βρίσκονται στις ρινικές διόδους. Επίσης, δεδομένου ότι το χλώριο θεωρείται πως επιδεινώνει τα συμπτώματα άσθματος και αλλεργίας, οι πισίνες με αλμυρό νερό μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στο χλώριο.

6. Οι πισίνες με θαλασσινό νερό είναι καλύτερες για το περιβάλλον

Οι πισίνες με θαλασσινό νερό θεωρούνται συχνά πιο φιλικές προς το περιβάλλον, επειδή απαιτούν λιγότερα χημικά από τις συμβατικές πισίνες με χλώριο. Το χλώριο που χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές πισίνες σχηματίζει χλωραμίνες που εκπέμπουν ένα αέριο που μολύνει την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Στις πισίνες με θαλασσινό νερό, η εκπομπή του συγκεκριμένου αερίου είναι πολύ μικρότερη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.