Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟ SLOW LIVING

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αν θες να ελαττώσεις τους ρυθμούς της καθημερινότητας αλλά δεν ξέρεις πώς, σου έχουμε 7 πρακτικές συμβουλές για να κατεβάσεις ταχύτητα χωρίς να φέρεις τα κάτω πάνω.

Θυμάστε τη ζωή πριν από τα κινητά και τους υπολογιστές; Όταν για να στείλεις γραπτό μήνυμα σε έναν φίλο, έπρεπε να το ταχυδρομήσεις; Όταν για να δεις ποια παράσταση ανέβαινε στην Επίδαυρο έπρεπε να αγοράσεις εφημερίδα; Όταν για να κάνεις μια εργασία βασισμένη σε βιβλιογραφία, έπρεπε να πας οπωσδήποτε στη βιβλιοθήκη; Μήπως θυμάστε πώς κάναμε διακοπές τότε; Χωρίς καν να έχουμε εικόνα του καταλύματος;

Αυτοί που θυμούνται, θα καταλάβουν εύκολα ότι παρά τις τρομακτικές ευκολίες που προσέφερε η τεχνολογία στη ζωή μας, παρά τα αδιανόητα μέσα που μας έδωσε για να ελευθερώσουμε τον χρόνο μας, παραδόξως αυτός μοιάζει πιο λίγος από ποτέ. Και εμείς πιο βιαστικοί και αγχωμένοι από ποτέ. Μονίμως αργοπορημένοι, μονίμως πίσω από κάτι που πρέπει να γίνει.

Η σημασία του slow living

Για εκείνους που δεν θυμούνται, ίσως θα πρέπει να εξηγήσουμε λίγο περισσότερο τι σημαίνει slow living. Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, αλλά κυρίως στον αντίποδα της αντίληψης ότι επιτυχημένος είναι αυτός που δουλεύει πολύ, που κάνει πολλά, που δεν έχει χρόνο, που «τρέχει» διαρκώς, βρίσκεται το σύγχρονο κίνημα του slow living.

Κατέβασε ταχύτητα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Slow living είναι το να ζεις με απλότητα. Να εστιάζεις σε αυτά που έχουν ουσιαστική σημασία, για σένα ειδικά. Είναι να έχεις χρόνο για να ξεκουράζεσαι, για να κόψεις μια φρέσκια σαλάτα και να τη φας ήσυχα και αργά. Είναι να μπορείς να παίξεις με τα μικρά παιδιά σου έτσι, επειδή σου βγαίνει, όχι επειδή πρέπει να έχεις ποιοτικό χρόνο μαζί τους», αναφέρει η ψυχολόγος Άννυ Μπενέτου.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς να τα πετύχει κανείς στην πράξη; Όταν πρέπει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του; Όταν όλοι ζουν σε φρενήρεις ρυθμούς, μπορεί κανείς να διαφοροποιηθεί; Τι φταίει όταν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε;

Πόσο έτοιμος είσαι για να κατεβάσεις ταχύτητα;

Σύμφωνα με την κ. Μπενέτου, για να έχουμε μια ήρεμη ζωή, χρειάζεται πάνω απ’ όλα μια αυτογνωσιακή διεργασία. Χρειάζεται να απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στα οποία θέλω να εστιάσω αυτή την περίοδο;
  • Τι φοβάμαι ότι θα χάσω, αν επιλέξω μόνο αυτά;
  • Τι σημαίνει για μένα προσωπικά «μια ήρεμη ζωή»;
  • Πώς θα μπορούσα να ενδυναμώσω το slow living στην καθημερινότητά μου με μικρές αλλαγές;

Πρακτικοί τρόποι για να κατεβάσεις ταχύτητα

Καθώς η επαγγελματική μας ιδιότητα δεν είναι αυτή του ψυχολόγου, αναζητήσαμε απαντήσεις από τον δημοσιογράφο Dan Buettner, ιδρυτή του κινήματος των Μπλε Ζωνών - ένα κίνημα έρευνας και πληροφόρησης για τη ζωή στις περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους ανθρώπους (ανάμεσα σε αυτές και η «δική μας» Ικαρία).

Να λοιπόν 7 τρόποι για να κατεβάσουμε ταχύτητα και να προσεγγίσουμε την ουσία του slow living:

1. Απόκτησε πνευματική ζωή

Για άλλους είναι η πίστη σε μια θρησκεία, για κάποιους άλλους η αναζήτηση μιας βαθύτερης ουσίας. Όπως και να 'χει, η πεποίθηση ότι κάποιο άλλο νόημα ζωής μπορεί να υπάρχει σε αντιπαράθεση με τα αμέτρητα προβλήματα της καθημερινότητας, λειτουργεί ανακουφιστικά και χαρίζει αισιοδοξία. Βλέποντας έτσι τη ζωή, το να προλάβεις ένα ακόμη ραντεβού, μοιάζει λιγότερο σημαντικό.

2. Ασχολήσου με την κηπουρική

Αν ψάχνετε τρόπο να χαλαρώσετε μέσα στους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας και να έρθετε κοντά στη φύση, δοκιμάστε να κάνετε mindful κηπουρική. Από την κηπουρική θα προσκομίσετε πολλά οφέλη για την ψυχική και πνευματική σας υγεία.

3. Γευμάτισε με φίλους και την οικογένεια

Η σημασία των οικογενειακών γευμάτων είναι μεγάλη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Η ώρα του οικογενειακού γεύματος είναι μια περίοδος ανάπαυσης από τη φασαρία της καθημερινότητας. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε για την ημέρα που πέρασε, αλλά και για την ημέρα που έρχεται. Επιλέξτε να κάνετε το ίδιο και στο διάλειμμα εν ώρα εργασίας: γευματίστε με τους συναδέλφους σας.

4. Συνδέσου με την κοινότητα

Η κοινωνική ζωή και οι καλοί φίλοι είναι τόσο ωφέλιμα που μπορεί ακόμη και να μας προσθέσουν ορισμένα χρόνια. Η κοινωνική συνεισφορά έχει αποδειχτεί ότι περιορίζει ακόμη και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, το να νοιάζεσαι και να προσφέρεις στους άλλους, σε αποσπά από τα δικά σου αναρίθμητα προβλήματα και σε αποστασιοποιεί από το κυνήγι της επιτυχίας.

5. Βρες χρόνο για να μην κάνεις τίποτε

Πολλοί από εμάς είμαστε τόσο πολυάσχολοι, ώστε θεωρούμε την ξεκούραση ως αδυναμία και απώλεια πολύτιμου χρόνου. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί βιολογική ανάγκη. Συμπεράσματα έρευνας νευροεπιστημόνων δείχνουν ότι το μυαλό χρειάζεται παύσεις, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τις διαδικασίες της μάθησης, αλλά και πιο παραγωγικό.

Τα συχνά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, κατά τα οποία το μυαλό αφήνεται να χαλαρώσει, κάνουν καλό στην ψυχική μας ισορροπία, «καθώς λειτουργούν σαν κυματοθραύστης στη φουρτουνιασμένη καθημερινότητά μας», εξηγεί παραστατικά η ψυχολόγος Γιούλη Μπαλίκου.

6. Κοιμήσου αρκετά

Ο ύπνος είναι μια πάρα πολύ σημαντική για την υγεία κατάσταση. Δεν υπάρχει κάποιο όργανο ή εγκεφαλική λειτουργία που να μην επωφελείται σημαντικά από τον ύπνο. Και να μη βλάπτεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψή του. Με 7 ώρες ύπνου καθημερινά οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες βελτιώνονται και το στρες μπορεί να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το να μάθουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε έναν ποιοτικό ύπνο θα μπορούσε να είναι και η βασικότερη αρχή του slow living. Αν οι συνθήκες δεν είναι πολύ απαγορευτικές, εντάξτε και τον ολιγόλεπτο μεσημεριανό ύπνο στη ζωή σας.

7. Κινήσου αρκετά

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για μια καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία. Επιπλέον όμως οι σύντομοι περίπατοι, είτε για να βγάλουμε το σκύλο βόλτα, είτε για να «πεταχτούμε» μέχρι τον φούρνο, είτε για να επισκεφτούμε έναν φίλο, επιτρέπουν μια άλλη ποιότητα στη ζωή μας.

Ο χρόνος που θα δαπανήσουμε περπατώντας λειτουργεί σαν αντίβαρο στις ώρες που θα περάσουμε μέσα στο αυτοκίνητο, κολλημένοι στην κίνηση, νιώθοντας συχνά εγκλωβισμένοι, ενώ το άγχος μας για να προλάβουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας εντείνεται...

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.