7+1 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΧΑΡΑ
Πού βρίσκεις τη χαρά σε καιρούς σκοτεινούς και ταραγμένους; Ίσως σε μέρη πιο κοντινά από αυτά που φανταζόσουν, λένε κάποιοι ειδικοί.
Πέρα από τα best-selling βιβλία της, η Jancee Dunn γράφει εδώ και πολλά χρόνια για τη στήλη wellness των New York Times, έχοντας πάρει αμέτρητες συνεντεύξεις από επιστήμονες και ειδικούς που αφιερώνουν καριέρες ολόκληρες στο να κάνουν τη ζωή των συνανθρώπων τους καλύτερη. Ανάμεσα στις πολύ ουσιαστικές ερωτήσεις που τους έχει κάνει, μία κυριαρχεί: Πού κρύβεται η χαρά;
Σε μια εποχή που η τραγικότητα των γεγονότων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανεμελιά και αισιοδοξία, που ακόμα και οι προσωπικές καλές μέρες του καθενός σκοτεινιάζουν από τα εγκλήματα πολέμου που εξελίσσονται όχι πολύ μακριά μας και από τη θλιβερή στάση της χώρας μας απέναντι σε αυτά, μοιάζει μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για στιγμές χαράς, που μας βοηθούν να αντέχουμε.
Όπως ίσως θα περίμενε κανείς, οι στιγμές αυτές δεν βρίσκονται στα μεγάλα και εντυπωσιακά, αλλά στα σπάνια και ουσιαστικά, που ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο να ξετρυπώσει καθένας μας στην καθημερινότητά του.
Πώς θα βρεις τη χαρά στην κάθε σου ημέρα
1. Ξεκίνα ένα πρωτότυπο τελετουργικό
«Τα μικρά τελετουργικά μπορούν να προσθέσουν μια ανανέωση κι ένα νόημα στην καθημερινότητά μας», είπε στην Dunn ο συμπεριφορικός επιστήμονας Michael Norton, συγγραφέας του «The Ritual Effect». Πρόσθεσε ότι μπορεί καθένας μας να δημιουργήσει ένα τέτοιο τελετουργικό από το οτιδήποτε. Ο ίδιος, για παράδειγμα, κάθε φορά που η κόρη του δεν τρώει το ρολό κιμά που ετοιμάζει η μαμά της, του βάζει κεράκια γενεθλίων και τραγουδά «Happy Meatloaf to You» (στον ρυθμό του «Happy Birthday to You»).
2. Πέρνα χρόνο με νεότερους ανθρώπους
Η Margareta Magnusson, 91 ετών και συγγραφέας του βιβλίου «The Swedish Art of Aging Exuberantly», της έδωσε μια πολύ απλή συμβουλή ευτυχίας: να περιβάλλεσαι από νεότερους ανθρώπους. Αυτό όχι μόνο σου παρέχει νέες ιδέες και οπτικές, αλλά ακούγοντας τα πλάνα και τα όνειρά τους «είναι ένας τρόπος να κρατάς επαφή με τον νεότερο εαυτό που κρύβεται ακόμα μέσα σου». Πρότεινε, μάλιστα, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να κάνουν ερωτήσεις στους νεότερους, να τους ακούνε, να τους προσφέρουν φαγητό και να μην τους μιλούν για τα προβλήματα υγείας τους.
3. Διάδιδε μόνο «θετικά κουτσομπολιά»
Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να τονίζουμε τα αρνητικά όταν αναφερόμαστε σε άλλους ανθρώπους, είπε ο Jamil Zaki, συγγραφέας του βιβλίου «Hope for Cynics» και διευθυντής του Stanford Social Neuroscience Lab.
Θα ήταν, όμως, τόσο πολύ πιο ωφέλιμο για όλους αν κάναμε το ακριβώς αντίθετο: Αν διαδίδαμε μόνο θετικά σχόλια, κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι υπόλοιποι για κάποιον – ένα ταλέντο του ή μια καλή πράξη που έκανε. Η έρευνα δείχνει ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τους γύρω μας να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας στον κόσμο πολλά χαμόγελα.
4. Βρες τρόπους να επαναφέρεις τη χαρά των διακοπών σου
Μια ωραία ιδέα έδωσε στην Dunn η Sarah Pressman, καθηγήτρια ψυχολογικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια: «Για να παρατείνεις τη χαρά που ένιωθες στις διακοπές σου, κάνε μια λίστα με όσα σε ενθουσίασαν στο ταξίδι σου. Μπορεί να ήταν ο μεσημεριανός ύπνος, τα βιβλία που διάβασες, τα νόστιμα φαγητά που έφαγες».
Στη συνέχεια, προσπάθησε να βρεις μικρές εκδοχές αυτών στην καθημερινότητά σου: Αν σου άρεσε που έκανες ποδήλατο, γιατί δεν ξεκινάς να κάνεις πού και πού στην πόλη; Αν απόλαυσες τις εξερευνήσεις, πρότεινε σε φίλους να κάνετε το ίδιο σε μία περιοχή που δεν έχετε επισκεφτεί ξανά – πάντα υπάρχουν νέα μέρη να δει κανείς, που δεν χρειάζεται να είναι πολύ μακρινά.
5. Αξιοποίησε την κάθε σου μέρα
Η Suzanne B. O’Brien είναι μια πρώην νοσηλεύτρια, η οποία αποκάλυψε στη Dunn πως πολλοί ετοιμοθάνατοι ασθενείς κοιτάζουν πίσω και αναπολούν τις πιο απλές στιγμές της καθημερινότητάς τους, όπως όταν έφτιαχναν κέικ ένα πρωινό Σαββάτου. Δεν είναι δύσκολο να δημιουργεί κανείς τέτοιες στιγμές: Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην τις αφήνει να ξεφεύγουν. Να μη λέει, π.χ. «πρέπει να πάω στο γυμναστήριο». Να λέει: «Έφυγα!»
6. Δημιούργησε ένα «συναισθηματικό βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών»
Σκέψου αυτά που πραγματικά σε χαλαρώνουν και έχε τα διαθέσιμα για τις δύσκολες στιγμές, πρότεινε η Susan Albers, κλινική ψυχολόγος της Cleveland Clinic. Μπορεί να είναι μια μουσική λίστα με τραγούδια που σε «ανεβάζουν», ή screenshots με υποστηρικτικά μηνύματα αγαπημένων σου προσώπων, τα οποία θα έχεις μόνιμα φυλαγμένα σε ένα φάκελο.
7. Εκτίμησε τη ζωή όπως ένας αστροναύτης
Ο Mike Massimino, συγγραφέας του βιβλίου «Moonshot: A NASA Astronaut’s Guide to Achieving the Impossible», παραπονιόταν για χρόνια για το κλίμα, μέχρι που πήγε στο διάστημα. «Στο διάστημα δεν υπάρχει κλίμα», είπε στη Dunn. «Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, δεν υπάρχουν εποχές, τίποτα». Επιστρέφοντας, αποφάσισε να εκτιμά ό,τι υπάρχει γύρω του, να δίνει σημασία σε όλα τα θετικά της ζωής – ακόμα και τις ημέρες με υγρασία και συννεφιά, απολαμβάνει πλέον να νιώθει τη βροχή στο πρόσωπό του. «Μου θυμίζει ότι ο πλανήτης αυτός είναι ζωντανός – και ότι είμαι τυχερός που βρίσκομαι εδώ».
Άκου τι έχει να πει για τη χαρά η Cher
Η Dunn αποκαλύπτει πως σε συνέντευξη που είχε πάρει κάποτε από τη Cher τη ρώτησε ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που έλαβε ποτέ. Τι απάντησε; «Είναι κάτι που σε 5 χρόνια θα έχει σημασία; Αν όχι, δεν έχει σημασία». Το γνωμικό αυτό αποτελεί έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να αποφασίσει κανείς αν ένα θέμα θα πρέπει να τον απασχολεί πραγματικά ή όχι. Όταν η απάντηση είναι «όχι», νιώθεις πολύ καλύτερα.