iStock

ΑΡΚΕΙ Η ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ;

Μία εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση που υπόσχεται ολιστικά αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ευεργετική ή ακόμη και βλαπτική. Εξαρτάται πώς θα τη χρησιμοποιήσεις. Αυτό συμβαίνει και με τη Φυσικοπαθητική.

Η Φυσικοπαθητική είναι προληπτική και εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος. Είναι μια φυσική και ολιστική προσέγγιση, που αντιμετωπίζει την υγεία ως ένα σύνολο παραγόντων και όχι μονομερώς ως βιοχημική κατάσταση.

Η Φυσικοπαθητική όπως είναι σήμερα εξελίχθηκε μέσα από τις εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις του 18ου και 19ου αιώνα, επηρεασμένες και από τις ανατολικές, παραδοσιακές ιατρικές, αν και έχει τις βάσεις της στην εποχή του Ασκληπιού και αργότερα του Ιπποκράτη. Οι Έλληνες ιατροφιλόσοφοι είχαν την άποψη ότι η υγεία είναι αποτέλεσμα της εναρμόνισης του ανθρώπου με τους νόμους της φύσης.

Η σημασία της φύσης στη Φυσικοπαθητική

Η σύγχρονη Φυσικοπαθητική θεωρεί σημαντικές πληροφορίες τη θερμότητα ή την υγρασία που υπάρχουν στον οργανισμό ως κομμάτια της φύσης που λειτουργούν μέσα μας και που είναι ικανά να ανατρέψουν την ομοιόσταση. Επιπλέον, στην περιγραφή της ασθένειας παίζουν ρόλο τα παθογόνα και η βιοχημική ισορροπία, καθώς και η ψυχονοητική κατάσταση του ατόμου.

Φυσικοπαθητική
iStock

Στην εναλλακτική αυτή θεραπεία, η υγεία διαγιγνώσκεται ατομικά και έτσι η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται. Ο Φυσικοπαθητικός θεραπευτής θα εξετάσει το άτομο σε επίπεδο σώματος, ψυχής και πνεύματος προτού αρχίσει τη θεραπεία. Μαζί με τις κλασικές βιοχημικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα του βιοσυντονισμού θα συμπληρώσει την εικόνα της ασθένειας ή της όποιας έλλειψης.

Οι στόχοι της Φυσικοπαθητικής και τα «όπλα» της

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Μαυρομμάτης, Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός και Yoga Instructor, η Παραδοσιακή Φυσικοπαθητική επικεντρώνεται κυρίως σε 2 τομείς:

  1. Την ενίσχυση της ικανότητας αυτοΐασης του σώματος.
  2. Τη βελτίωση και την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Στόχος του θεράποντα είναι να επανεκπαιδεύσει το άτομο να βγει από τον λανθασμένο τρόπο ζωής που έχει επιλέξει και που το έχει οδηγήσει στην ασθένεια. Στην πορεία της θεραπείας ο θεραπευόμενος θα μάθει τα οφέλη της ανάπαυσης, της υδροθεραπείας, της ηλιοθεραπείας, της άσκησης, της κινησιοθεραπείας, της διατροφής, της νηστειοθεραπείας, της ψυχοθεραπείας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν εφόδια για έναν ασθενή που μπορεί να τον απαλλάξουν από πολλά χρόνια προβλήματα και να ενισχύσουν τον οργανισμό του, δρώντας προληπτικά, ώστε να μην αρρωστήσει ξανά στο μέλλον.

«Η έκρηξη των εκφυλιστικών και μεταβολικών ασθενειών της εποχής μας, οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ζούμε σε μεγαλουπόλεις με μολυσμένο περιβάλλον και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής με χαμηλό κόστος και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Αποτέλεσμα είναι η εξασθένηση του οργανισμού», αναφέρει ο κ. Μαυρομμάτης.

Φυσικοπαθητική
iStock

Τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως:

  • η ανάλυση της ίριδας του ματιού
  • η ανάλυση της γλώσσας
  • η τροφή και η άσκηση
  • τα ανθοϊάματα Μπαχ
  • οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα
  • η κλασική Ομοιοπαθητική
  • βελονισμός

Είναι ιατρική;

Η Φυσικοπαθητική ως μορφή εναλλακτικής θεραπείας αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους κλασικούς γιατρούς. Τη θεωρούν αναποτελεσματική και δυνητικά επικίνδυνη και εγείρουν ηθικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της.

Οι φυσικοπαθητικοί έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι είναι απατεώνες, ενώ η αρνητική στάση των περισσότερων απέναντι στις θεραπευτικές πρακτικές της τεκμηριωμένης ιατρικής (εμβόλια, χειρουργικές επεμβάσεις, ορισμένα φάρμακα), ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Πράγματι, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η φυσικοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αλλά και άλλες ασθένειες. Καθώς όμως στόχος της είναι η γενικότερη ευεξία, δεν αποκλείεται να δράσει συμπληρωματικά.

Φυσικοπαθητική
iStock

Η Φυσικοπαθητική μπορεί να καταστεί έως και επικίνδυνη, αν ο ασθενής διακόψει την κλασική, αντικαρκινική του θεραπεία ή αν δεν συμβουλευτεί τον θεράποντα γιατρό για τυχόν βότανα ή άλλα σκευάσματα που παίρνει συμπληρωματικά, όπως μας είπε και ο Νικόλαος Τσουκαλάς, παθολόγος-ογκολόγος σε συνέντευξή του για τους κινδύνους του διαδικτύου στους ασθενείς με καρκίνο.

Τελικά, πού ωφελεί;

Η Φυσικοπαθητική μοιάζει περισσότερο με τρόπο ζωής παρά με θεραπεία όπως την έχουμε στο μυαλό μας, και για να φανούν τα όποια αποτελέσματά της στην ευεξία ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Υπό αυτή την έννοια, σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και σε χρόνιες πλην ήπιες παθήσεις, ενδέχεται να έχει οφέλη. Άλλωστε η φιλοσοφία της, που εξετάζει τον άνθρωπο εξατομικευμένα και ολιστικά, είναι η ίδια που έχει αρχίσει να ασπάζεται πλέον και η κλασική ιατρική.

Για τις ασθένειες, σοβαρές ή όχι και τα οξέα περιστατικά, αρμόδιος είναι ο θεράπων γιατρός. Αυτός πρέπει να είναι ενήμερος για την οποιαδήποτε συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία επιθυμείτε να ακολουθήσετε, διότι πολλές φορές τα φάρμακα και τα βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.