iStock

CROSS CRAWL: MΙΑ ΑΠΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ 

Οι ασκήσεις cross crawl θα μπορούσαν να γίνουν ένα βασικό συστατικό σε μια συνταγή καθημερινής ευεξίας, όπως είναι για παράδειγμα το άφθονο νερό. Θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ξεκούραστοι, να αποδώσετε καλύτερα και να σκέφτεστε πιο καθαρά.

Αν το όνομα σάς θυμίζει στυλ κολύμβησης, δεν πέφτετε έξω. To cross crawl έχει να κάνει με όλες εκείνες τις κινήσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα τα αντίθετα άκρα μας, δηλαδή δεξί χέρι - αριστερό πόδι και αντίστροφα, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι. Σε αυτές τις κινήσεις, οι δύο αντίθετες πλευρές του σώματός μας συνεργάζονται αρμονικά για να συντονίσουν τα αντίθετα μέλη. 

Πόση σημασία μπορεί να έχει κάτι τέτοιο; θα αναρωτηθείτε δικαίως. Θα εντυπωσιαστείτε αν μάθετε πως τέτοιου είδους ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά, για να ενδυναμώσουμε το νευρικό σύστημα, τις γνωστικές λειτουργίες, τη συγκέντρωση και τη μνήμη, την ισορροπία, καθώς και να περιορίσουμε την ένταση και το στρες

Πώς οι ασκήσεις cross crawl ενεργοποιούν τον εγκέφαλο

Οι θεραπευτικές ασκήσεις cross crawl είναι σκόπιμες κινήσεις με στόχο να φέρουν σε επαφή δύο αντίθετα άκρα, διασχίζοντας μια νοητή γραμμή που θα χώριζε το σώμα μας στα δύο. Για να πραγματοποιηθούν ενσυνείδητα, «αναγκάζουν» το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν. 

Χτίζοντας αυτή τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο ημισφαιρίων, επιτυγχάνεται καλύτερος φυσικός συντονισμός και ενισχύονται εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η ανάγνωση, ο συντονισμός των ματιών με το σώμα. 

Το μοτίβο της διασταυρούμενης κίνησης αυτομάτως διεγείρει τις νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου, δημιουργώντας νέα μονοπάτια, γεγονός που συμβάλλει στη νευροπλαστικότητα. 

Παράλληλα, οι ασκήσεις cross crawl σταθεροποιούν τη λεκάνη και κινητοποιούν τους ώμους με τέτοιο τρόπο, ώστε να καθίσταται πιο σταθερό και αποτελεσματικό το περπάτημα. Και αν αυτό νομίζετε ότι είναι δεδομένο, να σας θυμίσουμε ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, άνθρωποι που αναρρώνουν από μια ασθένεια ή όσοι έχουν πολύωρη καθιστική εργασία είναι απαραίτητο να ανακτήσουν και να συντηρήσουν τη βαδιστική τους ικανότητα

Πώς μας ωφελούν οι ασκήσεις cross crawl

Χάρη στις νευροεπιστήμες γνωρίζουμε πλέον ότι ο φυσικός συντονισμός προηγείται του γνωστικού. Αν λοιπόν τον ενεργοποιήσουμε περισσότερο, θα ενισχύσουμε και τις γνωστικές μας λειτουργίες. Καθώς οι ασκήσεις cross crawl «επανασυνδέουν» μυαλό και σώμα, μοιάζει να προσφέρουν στον οργανισμό μας ένα γρήγορο διάλειμμα από μια ενασχόληση που ρούφηξε την ενέργειά μας και μια εύκολη επανεκκίνηση. Πιο συγκεκριμένα: 

Οφέλη για το μυαλό και το σώμα

  • Σταθεροποιούν τον μηχανισμό της βάδισης.
  • Ενεργοποιούν το σώμα και ηρεμούν το μυαλό.
  • Βελτιώνουν τον συντονισμό των ματιών και τις λειτουργίες που εξαρτώνται από την όραση: εστίαση, ανάγνωση, γραφή.
  • Βελτιώνουν την αίσθηση του σώματός μας στον χώρο.

Cross crawl
iStock

Οφέλη για τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες

  • Βελτιώνουν τη διάθεση.
  • Αυξάνουν την αυτογνωσία. 
  • Ενισχύουν την καθαρότητα της σκέψης.
  • Μας επιτρέπουν να περάσουμε από τη μία δραστηριότητα στην άλλη πιο ευέλικτα. 
  • Μας βοηθούν να ελέγχουμε τις παρορμήσεις μας.

Κάνε restart με cross crawl ανά πάσα στιγμή

Εν ολίγοις, κάθε φορά που διασταυρώνουμε τα αντίθετα άκρα μας, ο εγκέφαλος και το νευρικό μας σύστημα συντονίζονται καλύτερα, με αποτέλεσμα μυαλό και σώμα να συνεργάζονται σωστά. Μάλιστα, επειδή αυτές οι ασκήσεις είναι τόσο απλές, μπορούμε να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, σαν μια πράξη αυτοφροντίδας απέναντι στην καθιστική ζωή. 

Οι ασκήσεις cross crawl θα μπορούσαν να γίνουν ένα βασικό συστατικό σε μια συνταγή καθημερινής ευεξίας, όπως είναι για παράδειγμα το άφθονο νερό. Θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ξεκούραστοι, να αποδώσετε καλύτερα και να σκέφτεστε πιο καθαρά.

Δοκιμάστε τις ακόμη και πριν από κάτι που σας αγχώνει, όπως π.χ. μια παρουσίαση στη δουλειά, ανάμεσα σε δύο διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων, όπως το γραφείο και το γυμναστήριο, ή ακόμη κι όταν κάτι σας έχει ρίξει τη διάθεση. Είναι ένας τρόπος για να επαναφορτιστείτε εύκολα και γρήγορα!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.