iStock

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕ ΕΜΑΘΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πώς είναι να μπαίνεις στη μονάδα παραγωγής κοτόπουλου ενός συνεταιρισμού-πρότυπο στα Γιάννενα και να μαθαίνεις τα πάντα για το κοτόπουλο, εξερευνώντας παράλληλα την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ηπείρου;

Ένα τριήμερο ταξίδι στα Γιάννενα ήταν αρκετό για να θυμηθώ την ομορφιά της Ηπείρου και να καταλάβω πόσο διαφορετικό είναι το να ξέρεις από πού προέρχεται το κοτόπουλο που αγοράζεις στο σουπερμάρκετ.

Είχα να πάω από φοιτήτρια. Τα Γιάννενα είναι πάντα όμορφα, κάθε εποχή. Την άνοιξη, όμως, είναι στα καλύτερά τους. Τότε είχαμε πάει με ΚΤΕΛ – ούτε θυμάμαι πόσες ώρες κάναμε, όχι ότι μας ένοιαζε σε εκείνη την ηλικία. Τώρα, σε λιγότερο από 5 ώρες είσαι εκεί.

Λιγκιάδες: Η καλύτερη θέα στη λίμνη των Ιωαννίνων

Πρώτη στάση στους Λιγκιάδες, το πλησιέστερο προς τα Γιάννενα Ζαγοροχώρι, γνωστό για την υπέροχη θέα προς την πόλη και τη λίμνη Παμβώτιδα. Δεν προλάβαμε να δούμε το ηλιοβασίλεμα, αλλά όλοι λένε ότι αξίζει. Αν σκοπεύεις να επισκεφτείς το χωριό βραδάκι, πάρε ζακέτα – θα τη χρειαστείς. Για φαγητό, κάθισε στην «Κουκουβάγια». Πολύ καλή ποιότητα και οικονομικές τιμές. Τα κρέατα είναι εξαιρετικά και οι πίτες απίθανες – αυτή την κοτόπιτα ακόμα τη θυμάμαι.

Λιγκιάδες
iStock

Η πτηνοτροφία στα Γιάννενα

Η μέρα μας ξεκίνησε με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίννων «ΠΙΝΔΟΣ». Στα Γιάννενα η πτηνοτροφία είναι άμεσα συνυφασμένη με την τοπική κοινωνία. Καθόλου παράξενο, αν σκεφτείς ότι υπάρχει ένας συνεταιρισμός πτηνοτρόφων με 500 παραγωγούς και 60 συνεργαζόμενους, που μαζί με την ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται επίσης στην περιοχή παράγουν το 60% του κοτόπουλου στην Ελλάδα.

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» ξεκίνησε το 1958 από 7 μόλις αγρότες από τον Νομό Ιωαννίνων, που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εκτροφή πουλερικών. 64 χρόνια αργότερα κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο συνεταιρισμός ως μορφή εταιρείας μπορεί να είναι ένα πετυχημένο μοντέλο. Όλοι οι παραγωγοί είναι ισότιμοι στον συνεταιρισμό, καθώς οι μετοχές τους δεν εξαρτώνται από το μέγεθος της πτηνοτροφικής μονάδας που διαθέτει ο καθένας. Ένα από τα μυστικά πάντως της επιτυχίας του συγκεκριμένου συνεταιρισμού φαίνεται να είναι το γεγονός ότι το 45% των παραγωγών είναι γυναίκες.

νέα μονάδα

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί Πειραματική Μονάδα για ερευνητικούς σκοπούς. Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες προκειμένου να βρεθεί το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει στο συμβατικό κοτόπουλο η βελτίωση της ποιότητας τροφής των πουλερικών. «Συνεργαζόμαστε με πολλά Πανεπιστήμια στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα του κοτόπουλου. Το επόμενο project που θα “τρέξουμε” αφορά τα φύκια και γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και του Βόλου», εξηγεί ο Λάζαρος Τσακανίκας, γενικός διευθυντής της «ΠΙΝΔΟΣ».

Φοράω πλήρη εξάρτυση για υγειονομικούς λόγους και μπαίνω στη νέα Πρότυπη Μονάδα Εκτροφής Κοτόπουλων «ΠΙΝΔΟΣ». Η δημιουργία του ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε –λόγω της πανδημίας– τον Οκτώβριο του 2021.

εξάρτυση

Στη Μονάδα εργάζονται αυτή τη στιγμή 60 άτομα, με την προοπτική σύντομα να ξεπεράσουν τα 150. Εδώ, υπάρχουν 5 γραμμές παραγωγής για τη νέα σειρά προϊόντων από κοτόπουλο «Έτοιμα Ψημένα». Τα προϊόντα της σειράς προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής για γρήγορα και ποιοτικά γεύματα, χωρίς συντηρητικά. Χαίρομαι που πληροφορούμαι ότι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται είναι από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-Pet), με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα της εταιρείας στο περιβάλλον.

Πίνδος

Όσα κάνουν τη διαφορά

Γνωρίζω τον Απόστολο Πατσιά, υπεύθυνο στο Χημικό, Μικροβιολογικό και Μοριακό Εργαστήριο της «ΠΙΝΔΟΣ», ο οποίος εξηγεί με απλά λόγια την τεχνολογία που χρησιμοποιούν στην εταιρεία. «Το μοριακό κομμάτι του εργαστηρίου μας είναι μοναδικό στην ελληνική πτηνοτροφία, αλλά και στη ζωική παραγωγή γενικότερα. Διαθέτουμε τρεις προηγμένες συσκευές. Χάρη στην πρώτη συσκευή, σε λιγότερο από 24 ώρες –και ενώ τα προϊόντα βρίσκονται ακόμα στα χέρια μας ή στο δίκτυο διανομής μας– μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι απαλλαγμένα από παθογόνους μικροοργανισμούς (σαλμονέλα, λιστέρια, καμπυλοβακτήριο)», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Η δεύτερη συσκευή μάς δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε μια πρωτοποριακή –σε παγκόσμιο επίπεδο– τεχνική που σχετίζεται με την υγεία των πτηνών. Μπορούμε ουσιαστικά να προβλέψουμε την πιθανότητα να εκδηλωθεί μια ασθένεια πριν αυτό συμβεί». Το πιο σημαντικό το αφήνει για το τέλος. «Προκειμένου να εκτρέφουμε κοτόπουλα που δεν θα έχουν έρθει σε επαφή για δύο γενιές με αντιβιοτικά, έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 4 χρόνια ένα ρομποτικό σύστημα ελέγχου της υγείας των πτηνών».

Μαθαίνω ότι σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των προϊόντων του συνεταιρισμού παίζει και το νερό. Οι τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, άλλωστε, βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 10 χλμ. «Επιβεβαιώνουμε διαρκώς με εργαστηριακές αναλύσεις την εξαιρετική ποιότητα του νερού», σχολιάζει ο κ. Πατσιάς.

κοτόπουλο

Φτάνει η ώρα να δοκιμάσουμε τα «έτοιμα ψημένα» σε δημιουργικές εκδοχές, από τα χέρια του σεφ, Παύλου Παππά. Κοτομπουκιές ψημένες και κοτομπουκιές πανέ, nuggets, cordon blue, φιλέτο στήθος, κροκέτες, όλα φτιαγμένα από φιλέτο στήθος κοτόπουλου. Συνεχίζουμε με κεφτεδάκια, κοπανάκια και φιλετάκια ψημένα και παναρισμένα, χειροποίητο μπιφτέκι, κινέζικη φτερούγα, φτερούγες BBQ, burger και γύρο κοτόπουλο.

Βόλτα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Η μέρα συνεχίζεται με λίγο πολιτισμό. Το Moυσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στον Δυτικό Προμαχώνα του Ιτς Καλέ (σημαίνει «εσωτερικό κάστρο»), στο κάστρο των Ιωαννίνων, μέσα στο οποίο πέρασε όλη του τη ζωή ο Αλή Πασάς.

Ιτς Καλέ

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που «δένει» αισθητικά με το κάστρο. Η ηπειρώτικη πέτρα στους τοίχους και τα ξύλινα πατώματα, μαζί με τον εξαιρετικά προσεγμένο φωτισμό δίνουν μια ατμοσφαιρική αίσθηση. Τα εντυπωσιακά ασημένια και χρυσά αντικείμενα –από κοσμήματα και ρολόγια, μέχρι αντικείμενα καθημερινής χρήσης και όπλα– είναι τοποθετημένα μέσα σε γυάλινες προσθήκες, οι οποίες μοιάζουν να αιωρούνται.

mouseio

Στόχος του μουσείου είναι η διάσωση της γνώσης και της μνήμης των περίφημων μαστόρων των Ιωαννίνων και της μοναδικής τους τέχνης. Στο τέλος της επίσκεψής σας, περάστε από το μικρό πωλητήριο για ένα ενθύμιο. Τώρα, είστε έτοιμοι να περιπλανηθείτε στα άδυτα του κάστρου!

Το νησάκι χωρίς όνομα

Δεν νοείται να πας στα Γιάννενα και να μην επισκεφτείς το νησάκι χωρίς όνομα. Από τον Μώλο της Πόλης των Ιωαννίνων παίρνεις το καραβάκι και σε 10 λεπτά είσαι εκεί.

λίμνη
iStock

Πρόκειται για το μόνο νησί σε λίμνη που κατοικείται στην Ευρώπη. Αποβιβαζόμαστε και κάνουμε βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια. Ανεβαίνοντας προς την πλατεία του νησιού συναντάς περιποιημένες αυλές με λουλούδια και καταστήματα με είδη λαϊκής γιαννιώτικης τέχνης από ντόπιους ασημουργούς και ξυλογλύπτες.

Επόμενη στάση η πιο παλιά από τις 7 Μονές του νησιού: η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και έχει πραγματικά εντυπωσιακές τοιχογραφίες της Μεταβυζαντινής περιόδου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι παρουσιάζονται ολόσωμες οι τοιχογραφίες των 7 φιλοσόφων της αρχαιότητας. Μην παραλείψεις να κάνεις ένα πέρασμα, ακόμα κι αν δεν το είχες στο πρόγραμμα.

Μαγειρεύοντας με τον Γιώργο Τσούλη

Στην πλατεία είναι στημένο ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι με διάφορα υλικά. Δίπλα υπάρχουν μαγειρικές εστίες. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα μαγειρέψουμε σε ομάδες των 2 από μία συνταγή, υπό την καθοδήγηση του σεφ Γιώργου Τσούλη. Η ομάδα μου παίρνει τις πίτες για σουβλάκι, οπότε φτιάχνω ζυμάρι και πιάνω τον πλάστη. Ψήνουμε και συνοδεύουμε με γύρο κοτόπουλο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα, λίγο μαϊντανό και σπιτική σος. «Βγάζουμε πιάτο» και νιώθουμε καλά, ανεξαρτήτως γευστικού αποτελέσματος.

Τσούλης

Οι ντόπιοι ξέρουν να περιποιούνται τους φιλοξενούμενους, οπότε στήνεται γλέντι με παραδοσιακά πιάτα με χέλι και βατραχοπόδαρα, και φυσικά ηπειρώτικο τσίπουρο.

Έρχεται η ώρα της επιστροφής. Από το νησάκι και από τα Γιάννενα. Μπορεί να μην υπάρχει κάποια Fontana di Trevi για να πετάξουμε κέρμα και να διασφαλίσουμε την επιστροφή μας, αλλά δίνουμε προφορική υπόσχεση. Με μερικούς ντόπιους μπακλαβάδες στις αποσκευές μας και άπειρες ιδέες για συνταγές με κοτόπουλο στο μυαλό μας, αποχαιρετάμε την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.