iStock

ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ

Το να κάθεσαι στο πάτωμα έχει κρυφά οφέλη για το σώμα σου. Είναι, ίσως, η ώρα να υιοθετήσεις τη συνήθεια εκατομμυρίων Ασιατών, για να επωφεληθεί και η δική σου υγεία.

Όταν έχεις ξοδέψει μια περιουσία για να αποκτήσεις τον καναπέ, τις πολυθρόνες και τις καρέκλες που τόσο πολύ ήθελες, είναι λογικό να θες και να τις απολαμβάνεις. Επομένως, μόλις γυρίσεις σπίτι, βγάζεις παπούτσια και ξαπλώνεις ή κάθεσαι στα αγαπημένα σου έπιπλα για να χαλαρώσεις.

Τι θα έλεγες, όμως, αν σου προτείναμε τουλάχιστον μερικές φορές να απαρνηθείς την άνεση αυτή και να κάτσεις για λίγο στο πάτωμα; Πόσο πρόθυμος είσαι να υιοθετήσεις μια από τις συνήθειες που εφαρμόζουν εδώ πάρα πολλά χρόνια οι Ασιάτες, ανάμεσά τους και οι κάτοικοι της Οκινάουα στην Ιαπωνία (μια από τις πέντε περιοχές που ανήκουν στις διάσημες Μπλε Ζώνες); Να θυμίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές αυτές απολαμβάνουν μια μακρά και υγιή ζωή, την οποία όλοι επιθυμούμε.

Πώς σε βοηθά το να κάθεσαι στο πάτωμα

Στην Οκινάουα, λοιπόν, οι άνθρωποι παραδοσιακά κάθονται στο πάτωμα για να διαβάσουν, να φάνε, να μιλήσουν, να χαλαρώσουν. Κάνουν, δηλαδή, όσα εμείς οι δυτικοί κάνουμε καθισμένοι σε πολυθρόνες και καρέκλες. Βέβαια, όπως πολλές παραδοσιακές πρακτικές, έτσι κι αυτή αρχίζει σταδιακά να εκλείπει στις νεότερες γενιές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αιωνόβιοι κάτοικοι της Οκινάουα κάθονται και σηκώνονται από το πάτωμα δεκάδες φορές καθημερινά. Η κίνηση αυτή γυμνάζει τα πόδια, την πλάτη και τον πυρήνα τους με φυσικό τρόπο. Επίσης, βοηθάει στη βελτίωση της στάσης του σώματος και αυξάνει τη συνολική δύναμη, την ευελιξία και την κινητικότητα. Μάλιστα, έρευνες έχουν συσχετίσει την ικανότητα να κάθεσαι και να σηκώνεσαι από το πάτωμα χωρίς υποστήριξη με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Για παράδειγμα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία με δίδυμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάρκεια ζωής του μέσου ανθρώπου καθορίζεται κατά 20% από τη γενετική και κατά 80% από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι στις μπλε ζώνες έχουν την κίνηση στην καθημερινότητά τους, επειδή το περιβάλλον τους είναι διαμορφωμένο κατά αυτόν τον τρόπο.

στο πάτωμα
iStock
Η διατήρηση υψηλών επιπέδων ευλυγισίας, μυϊκής δύναμης και συντονισμού, πέρα από το ότι βοηθούν στο να εκτελείς καλύτερα καθημερινές εργασίες, επιδρούν θετικά και στο προσδόκιμο ζωής, αναφέρει παλαιότερη δημοσίευση στο περιοδικό της European Society of Cardiology. «Αν ένας μεσήλικας ή ηλικιωμένος άνθρωπος μπορεί να καθίσει και να σηκωθεί από το πάτωμα χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι, ή ακόμα καλύτερα χωρίς τη βοήθεια ενός χεριού, δεν βρίσκεται μόνο στο υψηλότερο τεταρτημόριο της μυοσκελετικής ικανότητας, αλλά έχει και καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από εκείνους που δεν μπορούν να το κάνουν», καταλήγει η ανάρτηση.

Πώς να εφαρμόσεις την πρακτική αυτή στη ζωή σου; Πολύ απλά, πάρε μερικές μεγάλες μαξιλάρες, ρίξ' τις στο πάτωμα του δωματίου που χρησιμοποιείς περισσότερο και απόλαυσε εκεί το βιβλίο, τον καφέ ή την ταινία σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.