iStock

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑΣ MAKEUP ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Το έντονο makeup ούτως ή άλλως δεν πολυσυνηθίζεται όταν κάνουμε γυμναστική, φαίνεται όμως ότι και κάτι διακριτικό όπως το foundation μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο δέρμα.

Μεταξύ όσων προσφέρουν οι δραστηριότητες που μας κάνουν να ιδρώνουμε είναι η αύξηση της ροής του αίματος στα όργανα του σώματός μας. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το δέρμα μας, που –μεταξύ άλλων– βοηθά και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Η γυμναστική, για παράδειγμα, παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ό,τι μας βοηθά να ζούμε, και δη υγιώς. Τα οφέλη αυτά φαίνεται να εξαφανίζονται όταν φοράμε makeup στο πρόσωπο.

Μελέτη που έκανε το τμήμα συμβουλευτικής και κινησιολογίας του Texas A&M University-San Antonio θέλησε να ελέγξει πώς αντιδρά το μακιγιάζ στο δέρμα του προσώπου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στο Journal of Cosmetic Dermatology, ελέγχθηκε αν το makeup μπλοκάρει –μερικώς ή πλήρως– τους πόρους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την εφίδρωση και την απαλλαγή από ό,τι μπορεί να έχει «κολλήσει» στο πρόσωπο μας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στο πλαίσιο της εργασίας, επιστρατεύτηκαν 43 άτομα που έβαλαν foundation (μάρκας φαρμακείου) στο μέτωπο και κάτω από τα μάτια. Όλες οι άλλες περιοχές του προσώπου έμειναν ακάλυπτες, με το δέρμα να «αναπνέει» ελεύθερα. Εν συνεχεία, οι συμμετέχοντες έτρεξαν για 20 λεπτά σε διάδρομο.

Γιατί δεν πρέπει να φοράς makeup όταν κάνεις γυμναστική
iStock

Όπως είπε ο Sukho Lee, συγγραφέας επικεφαλής της μελέτης «το makeup φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την υγεία του δέρματος. Το όργανο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και δη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όταν δηλαδή, ο καρδιακός ρυθμός και ο μεταβολισμός αυξάνονται. Η διαστολή των πόρων, ώστε να μπορεί να φύγει ο ιδρώτας, είναι ένας από τους τρόπους που η υπερβολική θερμότητα απελευθερώνεται διά του δέρματός μας».

Με τη χρήση συσκευής που «σάρωνε» το δέρμα, παρακολουθώντας τα επίπεδα υγρασίας, τις ποσότητες λιπαρότητας και το μέγεθος των πόρων, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τι συνέβαινε στα σημεία του προσώπου όπου είχε εφαρμοστεί foundation και σε εκείνα που ήταν «γυμνά».

Ο Lee εξήγησε πως διαπιστώθηκε «ότι υπάρχει αρνητική επίδραση όπου είχε εφαρμοστεί foundation. Η υγρασία στο δέρμα αποτελεί απόδειξη κακής εξάτμισης. Επομένως, η πολλή υγρασία στο δέρμα δεν είναι καλό σημάδι, αφού θα έπρεπε να εξατμίζεται». Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πόροι ήταν μικρότεροι στις περιοχές με το μακιγιάζ, κάτι που δείχνει πως «το δέρμα δεν ήταν σε θέση να ανοίξει και να ρυθμίσει σωστά την υγρασία ή να αφαιρέσει τη λιπαρότητα και τα υπολείμματα όπως κάνει συνήθως».

Γιατί δεν πρέπει να φοράς makeup όταν κάνεις γυμναστική
iStock

Και τα επίπεδα σμήγματος ήταν υψηλότερα στα σημεία με το foundation. «Το σμήγμα είναι ένας δείκτης υπολειμμάτων, ρύπων και βακτηρίων που συσσωρεύονται στο δέρμα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε καταστάσεις όπως η ακμή», διευκρίνισε o Lee, πριν προσθέσει ότι «τα επίπεδα λιπαρότητας ήταν χαμηλότερα στα σημεία με το μακιγιάζ. Δεν είναι όμως, ξεκάθαρος ο λόγος. Ίσως το foundation να παρεμβαίνει στην ικανότητα του δέρματος να ρυθμίζει τα επίπεδα λιπαρότητάς του».

Το επόμενο βήμα είναι να μελετηθούν άλλοι τύποι του συγκεκριμένου προϊόντος σε συνθήκη άσκησης, όπως το foundation χωρίς λάδι, αλλά και αντηλιακά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.