ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ;
Για ποιους λόγους αφήνεις το περιθώριο σε συγκεκριμένους ανθρώπους να σε προσβάλλουν και πώς θα ανακόψεις την πορεία αυτής της τακτικής, που σε πληγώνει;
Η αλήθεια είναι ότι –λίγο ή πολύ– μας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων, καθώς επιθυμούμε να είμαστε αρεστοί και να έχουμε την κοινή αποδοχή. Με τον καιρό, γνωρίζοντας ότι στον βωμό αυτής της επιθυμίας συχνά θυσιάζεται η ευτυχία και η ψυχική μας ηρεμία, προσπαθούμε να μην παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά, να μην επηρεαζόμαστε από επικριτικά σχόλια, να μη μας προσβάλλει ό,τι λέει καθένας.
Ως κάποιο βαθμό τα καταφέρνουμε, αλλά συχνά παρατηρούμε ότι υπάρχουν δυο-τρεις άνθρωποι (τουλάχιστον) η γνώμη των οποίων καταγράφεται μέσα μας με τρόπο που επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας.
Σε ποιους αφήνουμε το περιθώριο να μας προσβάλλουν και γιατί;
Θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι τα λόγια ορισμένων ατόμων του στενού ή και ευρύτερου περιβάλλοντός σου έχουν την τάση να παραμένουν στο μυαλό σου για αρκετό καιρό αφότου ειπωθούν και να βασανίζουν τη σκέψη σου. Και, ενώ γενικά έχεις καταφέρει να μην επηρεάζεσαι από το τι θα πει ο κόσμος, εξακολουθείς να είσαι ευάλωτος/η στις απόψεις των ίδιων πάντα ατόμων. Μπορεί να είναι μια κουβέντα της μητέρας ή του πατέρα σου, το προσβλητικό σχόλιο ενός στενού φίλου, η αυστηρή επισήμανση του εργοδότη σου, το σχόλιο του/της συντρόφου σου, μια σκληρή φράση από το παιδί σου κ.ο.κ.
Χωρίς πολλή σκέψη, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι όσο πιο πολύ επενδύουμε συναισθηματικά σε κάποιον, τόσο πιο πολύ μας επηρεάζουν τα λόγια του. Μας νοιάζει τι θα σκεφτεί για εμάς, επιζητάμε την αποδοχή του και βασανιζόμαστε κάθε φορά που θα μας πει κάτι όχι και τόσο θετικό.
Όσοι «μπαίνουν στο πετσί μας» είναι συνήθως εκείνοι στους οποίους έχουμε αδυναμία, εκείνοι που μια κουβέντα τους καρφώνεται στο μυαλό μας για μέρες. Ο Dr. Steven Stosny, ψυχολόγος και συγγραφέας, επιβεβαιώνει: «Όσο μεγαλύτερη αξία δίνουμε σε μια σχέση, τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε στην κριτική του συγκεκριμένου ατόμου».
Πώς θα πάρεις πίσω τον έλεγχο του μυαλού σου;
Για να αποκλείσουμε τις βασανιστικές σκέψεις που μας δημιουργούν οι κουβέντες συγκεκριμένων ατόμων, δεν χρειάζεται να τους αποκλείσουμε από τη ζωή μας, μιας και συνήθως είναι πρόσωπα με τα οποία έχουμε έρθει κοντά. Ούτε βέβαια μπορούμε να ελέγξουμε τα λόγια τους. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να οχυρώσουμε το μυαλό μας, ώστε να αντιστέκεται στις επιθέσεις των προσβλητικών σχολίων που ενίοτε λαμβάνουμε (δυστυχώς) από συγκεκριμένα οικεία πρόσωπα.
O Charles H. Browning, συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής στις ΗΠΑ, δίνει τέσσερα απλά βήματα που θα μπορούσες να ακολουθήσεις, προκειμένου να «καθαρίσεις» το μυαλό σου από τα λόγια που σε έχουν ενοχλήσει.
1. Μάθε να επιβάλλεσαι στις κουραστικές σκέψεις
Πες στον εαυτό σου: Φτάνει, ως εδώ! Εντόπισε όσα σε έχουν ενοχλήσει (π.χ. επικριτικά σχόλια της μητέρας σου, παρατηρήσεις από τον προϊστάμενό σου κ.ά.) κι έπειτα διώξε ό,τι καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο στη σκέψη σου, για να ξεκουραστείς σωματικά και πνευματικά. Δεν είναι εύκολο να το πετύχεις, αλλά η ανακούφιση που θα νιώσεις αξίζει τον κόπο.
2. Διερεύνησε τη σκέψη σου
Αναρωτήσου γιατί επιτρέπεις στα λόγια ορισμένων να σε προσβάλλουν περισσότερο από τις κουβέντες των υπολοίπων. Ίσως γιατί χρειάζεσαι την αποδοχή τους ή γιατί περίμενες να είναι πιο υποστηρικτικοί.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός, αυτό δεν έχει να κάνει με το τι σκέφτονται ή λένε τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Έχει να κάνει με το τι έχεις ανάγκη εσύ από αυτά. Υπάρχουν λόγια που χτυπάνε τις ευαίσθητες χορδές μας. Προσπάθησε να μην αφήνεις να παίρνουν το έλεγχο του μυαλού σου.
3. Επαναπροσδιόρισε την άποψη που έχεις για τους άλλους
Έχε κατά νου ότι η άποψη που κάποιοι εκφράζουν για σένα δεν συμπίπτει απαραίτητα με την αλήθεια. Καλό θα είναι, λοιπόν, η γνώμη τους να μην καθορίζει τη δική σου σκέψη και να μην επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική σου κατάσταση. Ο Les Brown, Αμερικανός πολιτικός, συγγραφέας και ομιλητής, έχει πει εύστοχα: «Μην επιτρέψεις να γίνει δική σου πραγματικότητα η γνώμη κάποιου άλλου για εσένα». Διαχώρισε ό,τι υποστηρίζει κάποιος για σένα και προσπάθησε να επικεντρωθείς σε όσα πραγματικά πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου.
4. Σκέψου αλλιώς
Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από την αρνητική δύναμη που σου ασκεί μια «μπηχτή», έστω κι αν προέρχεται από κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Ακόμα και στην περίπτωση που σφάλεις, δεν χρειάζεται να δεχτείς προσβολές για την συμπεριφορά σου, ενώ σίγουρα δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Αυτό που είναι ωφέλιμο είναι να σκεφτείς με ησυχία ποιος τομέας της ζωής σου επιδέχεται βελτίωση και να αποφασίσεις τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας απαλλαγεί από τα κουραστικά σχόλια που μπορεί να τριβελίζουν αδιάκοπα το μυαλό σου.