istock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΙΑΤΣΟΥ

Αν πονάει η μέση ή ο αυχένας σου, αν έχεις κατάθλιψη ή απλώς θέλεις να αποκτήσεις ευεξία, το σιάτσου μπορεί να σε ενδιαφέρει. Αλήθεια, τι προσφέρει αυτή η συμπληρωματική αγωγή υγείας και πώς λειτουργεί;

Παρόλο που κλασική ιατρική και εναλλακτικές θεραπείες φαινομενικά δεν συμφωνούν ως προς την αντιμετώπιση της ανθρώπινης υγείας, ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετικός. Μερικές φορές τα αποτελέσματα είναι τόσο θεαματικά, που οι εναλλακτικές προσεγγίσεις «αγκαλιάζονται» από την κλασική επιστημονική κοινότητα ως συμπληρωματικές αγωγές. Το σιάτσου είναι μία από αυτές.

Με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σιάτσου ανήκει στις συμπληρωματικές αγωγές υγείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια, αλλά παράλληλα με αυτή μπορεί να συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής και στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας.

Το σιάτσου αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, από τον Ιάπωνα Tamai Tempaku. Ο Tempaku ενσωμάτωσε γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας στις παραδοσιακές κινέζικες θεραπευτικές μεθόδους και συνέθεσε ένα είδος «μασάζ». Σιάτσου σημαίνει «πίεση με τα δάχτυλα» στα ιαπωνικά. Είναι όμως πολλά περισσότερα. 

Ποια είναι η φιλοσοφία του σιάτσου;

Το σιάτσου μοιράζεται το ίδιο θεωρητικό υπόβαθρο με τον βελονισμό. Aντιμετωπίζει τον ασθενή ως ψυχο-σωματική ολότητα και δεν διαχωρίζει σώμα, νου και συναίσθημα. Ένα σώμα που πονάει είναι μια ψυχή που πονάει. Eίναι ένα συναίσθημα που δεν «επιλύθηκε». Eίναι ένας τρόπος σκέψης που κάνει τον νου να δυσφορεί. 

Η εμπειρία του πόνου είναι πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική. Το σιάτσου υπόσχεται μέσω του αγγίγματος να αποκαταστήσει την ομαλή ροή της «ενέργειας» στο σώμα και να οδηγήσει στην αυτοΐασή του. Όποιος κάνει σιάτσου μέσα από τη διαδικασία σταδιακά αποκτά όλο και καλύτερη επικοινωνία με το σώμα του, άρα και μεγαλύτερη επίγνωση συνολικά του εαυτού του. 

ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ.

Πώς λειτουργεί;

Σε παρόμοια λογική με τον βελονισμό, o ειδικός που ασκεί το σιάτσου ασκεί πιέσεις σε διάφορα σημεία του σώματος, στο κεφάλι, τους μηρούς, την κοιλιά, τα δάχτυλα των ποδιών κ.ά., για μερικά δευτερόλεπτα. Τα σημεία αυτά πιστεύεται ότι ανήκουν σε καίρια «κανάλια» που ονομάζονται «μεσημβρινοί» και συνδέονται ενεργειακά με τα διάφορα όργανα του σώματος. 

Τι είναι το σιάτσου
istock
Woman is having a shiatsu massage on the floor.

Κατά την παραδοσιακή ανατολίτικη ιατρική, η ασθένεια προέρχεται από το μπλοκάρισμα της ενέργειας μέσα στο σώμα. Με την πίεση αυτών των σημείων, σύμφωνα με την τεχνική του σιάτσου, διευκολύνεται η ελεύθερη ροή της ενέργειας και προσεγγίζουμε μια συνολική κατάσταση υγείας. Το άγγιγμα, μεταξύ άλλων, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα να καταστείλει το άγχος και επιτρέπει στο σώμα να αυτοθεραπευτεί.

Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία σιάτσου;

Στην αρχή της πρώτης συνάντησης, ο ειδικός θα ρωτήσει τον ενδιαφερόμενο και θα κρατήσει γραπτές σημειώσεις για την κατάσταση της υγείας του, για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του, για προβλήματα υγείας που τον απασχολούν. Το σιάτσου παραδοσιακά εφαρμόζεται σε ένα ειδικό στρώμα στο πάτωμα. Σε όλη τη συνεδρία παραμένεις ντυμένος με άνετα βαμβακερά ρούχα, σε ύπτια, πρόσθια, καθιστή ή πλάγια θέση.

Κατά τη διάρκειά της γίνονται ήπιες πιέσεις με τα δάχτυλα και την παλάμη, κινητοποιήσεις των αρθρώσεων και διατάσεις σε όλο το σώμα. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών που πρέπει να κάνει κάποιος για να δει αποτέλεσμα. Η περιοδικότητα και η επανάληψη όμως είναι σημαντικές. Είναι πιο πιθανό να δει κανείς τα οφέλη πιο σύντομα, αν διατηρεί έναν «ρυθμό» επισκέψεων, για παράδειγμα 1 φορά την εβδομάδα για ένα διάστημα λίγων μηνών.  

Τι είναι το σιάτσου
iStock
Young beautiful girl has Thai massage at spa salon with professional masseur. Calm and moody scene. Copy space. Close up.

Πού έχει αποτέλεσμα;

Το σιάτσου έχει αναφερθεί πως μπορεί να βοηθήσει μεταξύ άλλων σε:

  • Μυοσκελετικούς πόνους
  • Πονοκεφάλους και ημικρανίες
  • Πόνους περιόδου, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πολυκυστικές ωοθήκες, υπογονιμότητα
  • Κόπωση και ατονία
  • Υπερένταση, αϋπνία
  • Αναπνευστικά, δερματικά και αλλεργικά προβλήματα 
  • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης
  • Υποστήριξη κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία
  • Κατάθλιψη, πένθος, άγχος 

Στις πολύ σοβαρές ασθένειες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και να απαλύνει συμπτώματα, όπως πόνο, αϋπνία, δυσκοιλιότητα κ.λπ.

Όπως όλες οι συμπληρωματικές αγωγές υγείας δεν υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια. Mπορεί όμως να λειτουργήσει βοηθητικά παράλληλα με αυτή, βελτιώνοντας τη γενική φυσική κατάσταση και προλαμβάνοντας μελλοντικά προβλήματα. 

Τι λέει η επιστήμη;

Η επιστημονική έρευνα για την αποτελεσματικότητα του σιάτσου είναι αρκετά περιορισμένη, αλλά υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω οφέλη. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Manual Therapy το 2015, το σιάτσου βρέθηκε ότι ελαττώνει την ένταση του πόνου και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ινομυαλγία.

Δεν είναι τυχαίο που σε πολλά δυτικά νοσοκομεία εφαρμόζεται πλέον ως συμπληρωματική θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ιατρείο Πόνου του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, όπου μια ομάδα εθελοντών σιάτσου (με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου) συνεργάζεται με το ιατρικό προσωπικό για την ανακούφιση των ασθενών από το 2017.  

Το κείμενο γράφτηκε με τη συμβολή της Έλενας Χρηστοπούλου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.