Chris Hardy/ Unsplash

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Αν αναρωτιέσαι γιατί οι συστάσεις των γιατρών περιλαμβάνουν πάντα το περπάτημα, το κείμενο που ακολουθεί θα σου λύσει την απορία.

Στο μυαλό μου, ο όρος «γυμνάζομαι» ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένος με τις λέξεις «κουράζομαι», «ιδρώνω», «πιάνομαι». Έτσι, κάθε φορά που οι συνθήκες (ή η διάθεσή μου) δεν μου επέτρεπαν να πάω για τρέξιμο, απογοητευόμουν. Είχα, βέβαια, εναλλακτικές, όπως το γυμναστήριο της γειτονιάς. Ώσπου, ξαφνικά ήρθε ο Covid και εξανεμίστηκαν. Εκείνους τους δύσκολους μήνες, πήρα τηλέφωνο μια φίλη γυμνάστρια για να μοιραστώ την απογοήτευσή μου. «Δεν καταλαβαίνω, τι έχετε πάθει όλοι με το τρέξιμο;» ήταν η αντίδρασή της. «Γιατί δεν πας για περπάτημα; Κι αυτό γυμνάζει». «Το περπάτημα;», αναρωτήθηκα.

Φόρεσα το «έξυπνο» ρολόι μου και «ξεχύθηκα» στους δρόμους της Δάφνης, του Υμηττού και των περιχώρων, για να ανακαλύψω ιδίοις όμμασι πόσο δίκιο είχε. Ακόμα και αυτό το τόσο απλό φαινομενικά είδος άσκησης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Στο καρδιαγγειακό

Το πρώτο πράγμα που έμαθα είναι πως, όταν πρόκειται για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης, το περπάτημα είναι εξίσου αποτελεσματικό με το τρέξιμο! Δεν το λέω εγώ, αλλά ερευνητές στο Lawrence Berkeley National Laboratory της Καλιφόρνια, που ανέλυσαν δεδομένα 33.060 δρομέων και 15.045 περιπατητών. Αυτός είναι και ο λόγος που στο Ηράκλειο Κρήτης, ο λιμενοβραχίονας του ενετικού λιμανιού έχει βαφτιστεί «λεωφόρος bypass», αφού εκεί συναντάς πάντα κόσμο που περπατά επειδή του το έχει συστήσει καρδιολόγος!

Στους πνεύμονες

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος, 30 λεπτά περπάτημα σε καθημερινή βάση, συμβάλλουν στην αύξηση της πνευμονικής χωρητικότητας και δυναμώνουν τους πνεύμονες. Οι παραπάνω αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα να αναπνέουμε καλύτερα και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων μας.

Στον εγκέφαλο

Το περπάτημα επηρεάζει θετικά και τη γνωστική μας λειτουργία. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ακόμα και ένα σύντομο διάστημα άσκησης μέτριας έντασης (όπως το περπάτημα) μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες της σκέψης και της μάθησης. Μάλιστα, η δραστηριότητα αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα αποτελεσματική στρατηγική στη βελτίωση της μνήμης ατόμων που παρουσιάζουν μείωσή της, ενώ δεν είναι λίγες οι έρευνες που τη συνδέουν με καθυστέρηση της επιδείνωσης της νόσου Alzheimer.

Γιατί το περπάτημα κάνει περισσότερο καλό από όσο φαντάζεσαι
iStock

Στα οστά

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που αποκρίνεται στην άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι το περπάτημα, κατά το οποίο κινούμε το σώμα μας ενάντια στη βαρύτητα, συμβάλλει στην ενδυνάμωσή τους. Σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης, μάλιστα, βοηθά στη μείωση της απώλειας οστικής πυκνότητας, αυξάνει την ευλυγισία, βελτιώνει την ισορροπία και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων. Ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα αρκούν για να δούμε βελτίωση, αναφέρει το Arthritis Foundation.

Στο έντερο

Η ήπια αεροβική άσκηση συμβάλλει στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου. Φαίνεται, επίσης, να βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας σε περίπτωση που ακολουθούμε έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Επιπλέον, μετα-ανάλυση 52 επιδημιολογικών μελετών, που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου από τα λιγότερο δραστήρια άτομα.

Στο πάγκρεας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά και στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου. Ωφελεί, επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1. Μεταξύ άλλων, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, όπως αναφέρει η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να περπατήσουμε με τις ώρες. Ακόμα και 15 λεπτά περπάτημα έπειτα από πολύωρη ακινησία (καθισιό) βελτιώνει μεταγευματικά τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Στο ανοσοποιητικό

Ένα από τα οφέλη που προσφέρει το βάδισμα στον οργανισμό είναι και η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτη που πραγματοποίησε το Appalachian State University στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 30 έως 60 λεπτά σχεδόν καθημερινής δραστηριότητας, όπως το γρήγορο περπάτημα, διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του ανοσοποιητικού. Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε μείωση 25% έως 50% του κινδύνου αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και της πνευμονίας.

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΕΤΡΙΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ.

Περπάτημα και μακροζωία

Τέλος, ακόμα και 20 λεπτά βάδισμα την ημέρα, όσο χρειάζομαι για να πάω από το σπίτι μου στο μετρό, είναι αρκετά για να ζήσω περισσότερο, μειώνοντας τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στην οποία συμμετείχαν 334.000 άτομα, δύο φορές περισσότεροι θάνατοι μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, αποφάσισα να εντάξω το περπάτημα στην καθημερινότητά μου. Άλλωστε, όπως διάβασα «το περπάτημα είναι το αγαπημένο άθλημα των σοφών και των ενάρετων»!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.