iStock

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΕΞ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ

Ακούμε συχνά ότι σεξ και μακροζωία συνδέονται. Πώς όμως συμβαίνει αυτό και γιατί; Ποιες λειτουργίες του σώματος εμπλέκονται και γιατί νιώθουμε διέγερση όταν κοιμόμαστε; Μια ειδικός έχει όλες τις απαντήσεις.

Είναι γνωστό πλέον και εξακριβωμένο επιστημονικά ότι το σεξ είναι από αυτά τα ελάχιστα πράγματα στη ζωή που και μας αρέσουν και μας κάνουν καλό – σε αντίθεση ας πούμε με το αλκοόλ και τη ζάχαρη. Υπάρχει όμως ένας συγκεκριμένος μηχανισμός μέσω του οποίου το σεξ βελτιώνει σε τέτοιο βαθμό την ευεξία και την υγεία μας που θα τολμούσαμε να πούμε ότι πράγματι μας προσθέτει χρόνια ζωής.

Διότι, ναι, οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το σεξ είναι υπέροχο για τον ύπνο μας, τη διαχείριση του άγχους, τη συναισθηματική μας υγεία, τις γνωστικές μας ικανότητες, ακόμη και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Σεξ και αυτόνομο νευρικό σύστημα: Μια σχέση αγάπης

Δεν ξέρουμε όμως ότι η υγεία μας σχετίζεται με το αυτόνομο νευρικό σύστημα και ότι σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το σεξ. Και κατά πάσα πιθανότητα αγνοούμε την εξήγηση φαινομένων όπως η νυχτερινή διέγερση, που συμβαίνει ακούσια κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

Σεξ και μακροζωία
iStock

Η Dr Sara Mednick, καθηγήτρια Γνωστικών Επιστημών και επικεφαλής του τμήματος Διαταραχών Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα της σεξουαλικής λειτουργίας, ενώ το πιο πρόσφατο βιβλίο της The Power of the Downstate, εστιάζει ακριβώς στο πώς το σεξ σχετίζεται με το αυτόνομο νευρικό σύστημα και γιατί αυτή η σχέση θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα χρόνια ζωής.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα και η λειτουργία του

Η υγεία μας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι η καλή λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού περιλαμβάνει δύο υποσυστήματα: το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το πρώτο φροντίζει για τη διέγερση και την ετοιμότητα του οργανισμού, επιταχύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύει την ενέργεια και απενεργοποιεί δευτερεύουσες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η πέψη.

Το συμπαθητικό, μας «ανεβάζει», μας κρατάει σε εγρήγορση και διασφαλίζει την ετοιμότητά μας για δράση. Είναι μια κατάσταση που οδηγεί το σώμα στα άκρα, εξαντλεί την ενέργεια και στρεσάρει τον οργανισμό.

Σεξ και μακροζωία
iStock

Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος, ένα αντίθετο δηλαδή σύστημα, που να κατευνάζει, να ξεκουράζει και να αποκαθιστά την ηρεμία και την ισορροπία στον οργανισμό. Κανείς δεν μπορεί να είναι «στην τσίτα» όλη την ημέρα.

Τον ρόλο αυτό έχει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Δουλειά του είναι να αντιστρέψει την αντίδρασή μας στο στρες και να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε πολύτιμους φυσιολογικούς πόρους όπως γλυκογόνο, σωματικά υγρά και σταθερή ροή αίματος.

Παρασυμπαθητικό: Ένα ασφαλές καταφύγιο

Το παρασυμπαθητικό κάνει πολλά περισσότερα. Καταρχάς, ανακτά τις δευτερεύουσες λειτουργίες νου-σώματος που τέθηκαν σε αναμονή στην προηγούμενη φάση: πέψη, ούρηση, σεξουαλική επιθυμία, πτώση καρδιακού ρυθμού και γενική λίπανση των ματιών, του στόματος και των ερωτογενών ζωνών.

Στην πραγματικότητα, όλες οι δημιουργικές δυνάμεις μας και όσες έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση ανθίζουν μέσω του παρασυμπαθητικού. Σε αυτή τη φάση επίσης, οι εμπειρίες μετατρέπονται σε αναμνήσεις, η σκέψη γίνεται σύνθετη, τα συναισθήματα ρυθμίζονται και η δημιουργικότητα βρίσκει εύφορο έδαφος.

Με απλά λόγια, το παρασυμπαθητικό παρέχει έναν ασφαλή χώρο στο μυαλό να περιπλανηθεί, να ονειρευτεί και να δημιουργήσει. Μας εισάγει σε μία κατάσταση όπου ανακάμπτουμε από τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, αναπληρώνουμε τους πόρους μας και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη πρόκληση.

Αν ο οργανισμός βρίσκεται υπό την κυριαρχία του συμπαθητικού, το στρες είναι μονίμως στο... κόκκινο. Όταν το σώμα είναι αγχωμένο, η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός.

Υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή γλυκόζη νηστείας, υψηλά λιπίδια και αυξημένος καρδιακός ρυθμός είναι οι πιο βασικές σωματικές αντιδράσεις που προκαλούνται και όλες έχουν συσχετιστεί με χρόνιες ασθένειες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.

Πώς σχετίζεται το σεξ με τη χαλάρωση οργανικά;

Τι σχέση έχει με όλα αυτά το σεξ; Το σεξ είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής της ισορροπίας μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το παρασυμπαθητικό είναι εκείνο που διεγείρει το σώμα και το μυαλό για σεξ, καθώς τα αισθήματα απειλής απέναντι σε οποιονδήποτε υποτιθέμενο κίνδυνο έχουν υποχωρήσει.

Και ύστερα, μετά την κορύφωση της ερωτικής πράξης, είναι πάλι το παρασυμπαθητικό που ηρεμεί και κατευνάζει κάθε σπιθαμή του σώματος. Ο σκεπτόμενος εγκέφαλος, ο οποίος δούλεψε σκληρά κατά τη διάρκεια της πράξης, χρειάζεται τώρα λίγα λεπτά υπό την επήρεια της ωκυτοκίνης που διευκολύνει την κυκλοφορία της σεροτονίνης.

Σεξ και μακροζωία
iStock

Έτσι, όσοι πάσχουν από αϋπνίες ή και άγχος, όσοι νιώθουν τον εγκέφαλό τους να παίρνει φωτιά από τις υπερβολικές σκέψεις ή νιώθουν εξαντλημένοι συνεχώς, καλό θα είναι να αυξήσουν τις ερωτικές τους επαφές.

Το σημείο-κλειδί ανάμεσα στον οργασμό και το παρασυμπαθητικό σύστημα είναι το υπερβολικές σκέψεις. Αποτελεί τη βασική λεωφόρο πληροφοριών της λειτουργίας του παρασυμπαθητικού, ενώ συνδέεται άμεσα με τα γεννητικά μας όργανα, παρακάμπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του νωτιαίου μυελού – πράγμα που εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού μπορούν να έχουν οργασμό.

Τι συμβαίνει με τη νυχτερινή διέγερση;

Αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι πώς οι επιστήμονες γνωρίζουν τόσα πολλά για την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του σεξ και του οργασμού, είναι επειδή αρκετοί άνθρωποι προσφέρονται εθελοντικά να συνδεθούν με ειδικές συσκευές σάρωσης, ενώ έχουν ερωτικές επαφές!

Σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η νυχτερινή ακούσια διέγερση. Όταν το σώμα κοιμάται, το παρασυμπαθητικό δουλεύει θέλοντας να διατηρήσει μια υγιή σεξουαλική λειτουργία. Έτσι, περίπου 4-5 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να εμφανίσει ένας άντρας στύση ή μία γυναίκα να αισθανθεί διόγκωση των γεννητικών της οργάνων.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν αυτά τα συμπτώματα μηχανισμούς «επαναφόρτισης» των ερωτικών οργάνων, επειδή αυξάνουν την οξυγονωμένη ροή αίματος σε αυτές τις περιοχές.

Είναι το σεξ μια «βιταμίνη»;

Το καλό σεξ είναι αναμφίβολα μια λειτουργία που αποκαθιστά την ισορροπία συμπαθητικού/παρασυμπαθητικού, ενεργοποιώντας τις καταπραϋντικές δυνάμεις του οργανισμού και προσφέροντας καλή διάθεση και ευεξία.

Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, μια επίσης σωματική λειτουργία που έχει σχετιστεί με καλύτερη απόκριση στο στρες, βελτιωμένη υγεία και περισσότερα χρόνια ζωής.

Μόνο προσέξτε: το άγγιγμα στο λάθος σημείο, από τον λάθος άνθρωπο, τη λάθος ώρα, έχει παρατηρηθεί ότι θέτει το σώμα σε κατάσταση επιφυλακής, άρα ανασφάλειας. Προτού λοιπόν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το σεξ σαν... συμπλήρωμα διατροφής, βεβαιωθείτε ότι επιθυμείτε τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.