iStock

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙΣ

Η θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει και να δυσκολεύει πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητας. Μεταξύ αυτών, τη γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, αφού τα υψηλά επίπεδα ζέστης και υγρασίας μπορεί να ταλαιπωρήσουν ή ακόμα και να βλάψουν τον οργανισμό μας.

Τα πρώτα κύματα καύσωνα έχουμε ήδη αρχίσει να τα νιώθουμε. Κι αν δεν ήταν ακριβώς καύσωνας, πάντως ήταν θερμοκρασίες υψηλότερες από το αναμενόμενο για την εποχή. Κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο, το θερμόμετρο έδειξε 32°C. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί μετά από ένα μήνα. Οι θερμοκρασίες σίγουρα να ανεβαίνουν κι εμείς δεν μπορεί παρά να προσαρμοστούμε σε αυτές. Η γυμναστική είναι μία από τις δραστηριότητες που επηρεάζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Δεν αναφέρομαι στη γυμναστική που κάνουμε στο γυμναστήριο, αλλά κυρίως στην άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στο πάρκο, στο στάδιο της γειτονιάς, στη φύση, στο δάσος ή ακόμα και σε έναν δρόμο της πόλης. Το θέμα είναι: πώς να κάνεις γυμναστική όταν έξω έχει 35°C και 40°C; Και, αν κάνεις, ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρεις;

Η γυμναστική με ζέστη και υγρασία είναι επιζήμια για το σώμα μας

Η άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνει το σώμα μας. Όπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο το αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Mayo Clinic, τόσο η άσκηση όσο η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία του αέρα μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός μας. Ιδιαίτερα εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, το σώμα αντιμετωπίζει πρόσθετη πίεση, επειδή ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται εύκολα από το δέρμα και αυτό ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος ακόμη πιο ψηλά.

Σαφώς κάθε σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στις υψηλές θερμοκρασίες, ανάλογα με το πόσο συνηθισμένο είναι. Αλλά όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν ο θερμοστάτης ανεβαίνει πάνω από τους 32°C και θέλουμε να γυμναστούμε , σημειώνει στο περιοδικό Well+Good η Heather Milton, πιστοποιημένη κλινική φυσιολόγος άσκησης.

γυμναστική
iStock

Η άσκηση σε θερμοκρασίες πάνω από 32°C μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης, που η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει υπερβολικά πολύ και το σώμα μας χάνει σημαντικά υγρά. Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αίσθημα λιποθυμίας, εξάντληση, ζάλη ή ναυτία. Ακόμη πιο σοβαρός είναι ο κίνδυνος θερμοπληξίας όταν γυμναζόμαστε σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ο οποίος είναι πολύ σοβαρότερος και μπορεί να εκδηλωθεί με κατάρρευση και δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύγχυση, ζάλη και παράλογη συμπεριφορά.

Τι θέλει προσοχή αν κάνετε γυμναστική σε υψηλές θερμοκρασίες

Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να θέλετε να ασκείστε έξω, τότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προτείνω κάποιες ιδέες για το πώς θα γίνει η προπόνησή σας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και εύκολη.

– Μείνετε ενυδατωμένοι

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να πίνουμε υγρά πριν από την άσκηση, κατά τη διάρκειά της αλλά και μετά, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες. Σύμφωνα με το αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, θα πρέπει να πίνουμε νερό ή ποτά με ηλεκτρολύτες κάθε 15 λεπτά όταν γυμναζόμαστε στη ζέστη, ακόμη κι αν δεν διψάμε.

γυμναστική
iStock

– Κάντε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα

Όταν έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι ανάγκη να κάνετε το ίδιο πρόγραμμα που θα κάνατε αν οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Δοκιμάστε να χαλαρώσετε την προπόνησή σας μειώνοντας την ένταση και τη διάρκεια. Μια πιο σύντομη από το συνηθισμένο προπόνηση δεν σημαίνει ότι είστε εκτός φόρμας. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να παραμείνετε υγιείς!

– Δείτε το σαν μια ευκαιρία να δοκιμάσετε ένα άλλο είδος προπόνησης

Όταν το θερμόμετρο «χτυπάει 40άρια», μάλλον δεν είναι η ιδανική μέρα να πάτε για τρέξιμο. Δοκιμάστε άλλο είδος άσκησης, για παράδειγμα το κολύμπι (αν είστε κοντά σε θάλασσα ή ακόμα και πισίνα) ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη μέρα να τρέξετε εκείνα τα 10 χλμ που θέλατε τόσο καιρό, αλλά ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε εάν σας ταιριάζει και κάποια άλλη μορφή άσκησης.

γυμναστική
iStock

– Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα

Ακόμα και τις ημέρες που έχει υπερβολική ζέστη, υπάρχουν κάποιες ώρες που μπορεί να νιώσουμε μια στάλα δροσιάς. Αυτές οι ώρες είναι ή αρκετά νωρίς το πρωί (σίγουρα πριν από τις 9) ή αργά το βραδάκι (θα έλεγα μετά τις 8). Έτσι, αποφεύγουμε τον καυτό ήλιο. Ωστόσο, εάν η θερμοκρασία και η υγρασία βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, μην κάνετε καν τον κόπο να βγείτε έξω για γυμναστική. Κάντε την προπόνησή σας σε κάποιο κλειστό χώρο (κατά προτίμηση με κλιματισμό).

– Κατάλληλο ντύσιμο

Προτιμήστε ελαφριά και φαρδιά ρούχα, που βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα και μπορούν να σας κρατήσουν πιο δροσερούς. Παράλληλα, αποφύγετε τα σκουρόχρωμα ρούχα και φορέστε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.